Adıyaman ili, Orta Fırat bölgesinde yer almaktadır. Eski coğrafyacı ve tarihçilere göre, Arap çöllerinin sona erdiği ve Toros sıra dağlarının eteklerinde bulunan verimli topraklar, binlerce yıldan beri "Bereketli Hilal" adı verilen bölgede yer almaktadır. "Bereketli Hilal" topraklarında Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından gelen ana kara yolları bulunmaktadır. Bu bölge, tarih boyunca ana ticaret yollarının kavşak noktalarında yer almış ve büyük ticaret ve sanayi şehirlerine ev sahipliği yapmıştır. Adıyaman şehri, "Bereketli Hilal" bölgesinin en üst sınırını oluşturmaktadır. Coğrafi özellikleri dolayısıyla Adıyaman ili, tarihin her döneminde insanların tercih ettiği bir yerleşim bölgesi olmuştur. Peki, Adıyaman'da hangi dağlar var? Adıyman'da kaç tane dağ var? Detaylar haberimizde...

ADIYAMAN'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

Adıyaman ili, kuzey kesimi Malatya Dağları'nın uzantısı olan dağlarla kaplıdır. Güneye inildikçe yükselti azalır ve tamamen ova niteliğinde araziler başlar. Çelikhan, Tut ve Gerger ilçelerinin neredeyse tamamı dağlık bölgelerdir.Merkez, Besni ve Kahta ilçelerinin kuzey kesimleri dağlık, güney kesimleri ise ova şeklindedir. Samsat ilçesi ise ilin en düz arazilerine sahiptir.

İlin önemli dağları ve yükseklikleri aşağıdaki gibidir:

Dağlar

Yükseklik

Akdağ

2551 m.

Dibek

2549 m.

Ulubaba

2533 m.

Gördük

2206 m.

Nemrut

2150 m.

Borik

2110 m

Bozdağ

1200 m.

Karadağ

1115 m.

Akdağ

Akdağ

Ankara'da pazar günü yağış güçleniyor: Valilik vatandaşları uyardı! Ankara'da pazar günü yağış güçleniyor: Valilik vatandaşları uyardı!

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde bulunan, 2551 metre yüksekliğiyle Torosların uzantısı olan Akdağ, ilçenin en yüksek dağıdır. Kış aylarında kar yağışıyla beyaza bürünen Akdağ, muhteşem manzarasıyla kartpostallık görüntüler oluşturur. Temiz havası ve eşsiz manzarasıyla Akdağ, ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Dibek

Dibek

Dibek Dağı, Orta Toroslar'da bulunan ve Tahtalı Dağları'nın bir kolu olan bir dağdır. Batıda Seyhan Nehri'nin Göksu kolunu, doğuda ise Ceyhan Nehri'nin kolu olan Göksun Çayı'nı sınırlar. Güneyde Bebek Dağları, kuzeyde ise Bozcal Dağları ile çevrilidir. Dağlar, güneybatı-kuzeydoğu uzanışlıdır ve kıvrımlı ve kırıklı bir yapıya sahiptir. 1750 ila 2549 metre arasında yaylalar dağın yüksekliklerinde yer alır. Ana yapıyı kireçtaşı oluşturur. Dağın doğusunda Göksun ilçesi, batısında ise Tufanbeyli ilçesi bulunmaktadır. Dağın su bölümü çizgisi Adana-Kahramanmaraş il sınırını oluşturur.

Ulubaba

Ulubaba

Adıyaman'da bulunan Ulubaba Dağı, deniz seviyesinden 2533 metre yüksekliğiyle dikkat çeken bir dağdır. Bölgede aynı zamanda Recep Dağı olarak da bilinen bu dağ, Alman arkeolog Hans Henning Von Der Osten tarafından belirtilmiştir. Ulubaba Dağı'nın yamaçları az-çok engebeli olup, yer yer genişleyen düzlüklerden oluşmaktadır. Dağın etekleri genellikle Fırat Nehri'ne akan çaylara ev sahipliği yapar. Ayrıca dağda av turizmine uygun alanlar bulunmaktadır.

Nemrut

Nemrut

Nemrut Dağı, Türkiye'nin Adıyaman ilinde yer alan 2.150 metre yüksekliğindeki bir dağdır. Kahta ilçesinde bulunan bu dağ, Ankar Dağları civarında Toros dağ silsilesinde konumlanır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, aynı yıl içerisinde oluşturulan Nemrut Dağı Millî Parkı ile koruma altına alınmıştır. Nemrut Dağı Kültür Rotası, Adıyaman merkezdeki Perre Antik Kenti'nde başlayarak Kahta ilçesindeki Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Kanyonu, Arsemia Ören Yeri, Kahta Kalesi, Şeytan Köprüsü gibi önemli noktaları kapsar ve Nemrut Dağı'nda son bulur.

Karadağ

Adıyaman'ın 2 kilometre kuzeyinde bulunan Karadağ Çamlık Ormanı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından günübirlik mesire ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi