Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner Son Mühür TV’de ‘Sanatın Renkleri’ programının bu haftaki konuğu Yazar- Şair ve Müzisyen Nazlı Saraç Orak oldu.

Programda kendisini tanıtan Nazlı Saraç Orak, “10 yıl önce, 2013 yılında Nazlı Oyunlar Türkülerinde ilk kez türkü severlerle bu anlamda buluşmuş oldum. Sahnelerde, televizyon ve radyo programlarında buluşuyorduk zaten ama bunu bir yerde toplamak adına o albümü çıkardık. Çok güzel bir projeydik, kültürel bir projeydik bunu yapmak çok meşakkatli geçti” dedi.

“Proje hayalimdi ve gerçekleştirdim”

Orak, “Oyunlu türküler olarak her eserin bir oyunu vardır. Yani hikâyesel bazda oyunu vardır. 10 eseri bir albümde toplamak o kadar zor oldu ki 6 ay sürdü bu süreç. 150-100 şarkı içerisinden 10’a indirmek inanılmaz zorladı. Albüm çıktıktan sonra konserlerim halk oyunları ekibiyle oldu. Bende türküleri okudum ve gerçekten böyle bir şey yaptığım için çok mutluyum. Kültürel bir proje hayalimdi ve gerçekleştirdim. Onun ardından ‘Kadının Sesi Projesi’ kapsamında 10 kadın sanatçı 2021 yılında birer eser okudu. Bende orda bir Adana türküsü okudum. 2022 yılında son albümümde 2 eserin söz ve müziği bana ait olan bir albüm daha çıkardık” ifadelerini kullandı.

“Çocuklara çok önem veriyorum”

“Yeni projelerimi İzmir Gölge Oyuncuları Derneği çatısı altında projeler de oluşturduk. Geçtiğimiz haftalarda toplantımız oldu. Tabi fikir fırtınaları oldu. Bu sırada bende koro çalışması önerdim. Bu duruma sıcak baktılar. Bunun duyurusunu yaptık, buradan da yapacak olursak duyurusunu; 7-14 yaş çocuklara ve 18 yaş üstü kişilere drama, tiyatro ve diksiyon dersleri verilecek. Bende orada koro çalışması yapacağım. Çocuklara çok önem veriyorum.  Bir dönem çocuklarla da çalıştığım için inanılmaz güzel geri dönüşüm aldık. Müziğin her türünü çok seviyorum ama kendi kültürümüzü de çocuklara vermeliyiz.”

Haluk Işık: 'Şehir tiyatrosu sadece oyun oynamakla yetinemez' Haluk Işık: 'Şehir tiyatrosu sadece oyun oynamakla yetinemez'

“Yetişkinler için ayrı projeler var”

Orak, “Yetişkinler de ki projenin amacı sanat çatısı altında sosyalleşmek o kadar motive edici bir şey ki bundan daha iyi sosyalleşmek olamaz. Herhangi birinin kapısını çaldığınızda hiç abartmıyorum o evden 10 türkü söyleyecek olan çıkar. Biz bunları bir araya getirirsek örneğin İzmir’de çok fazla koro var deniliyor. Çok olsun hatta daha çok olsun. Sanat çalışmaları hep çok olsun. Bunlar bizi birleştirecek ve iyileştirecek çok önemli faaliyetler “ dedi.

Müzikle birleşebiliriz”

“Müzik, ruhun gıdasıdır derler belki bu size çok klasik gelecek ama gerçekten öyledir. Yani biz müzikle motive oluruz, müzikle birleşebiliriz. Hepimizin birleşmeye ihtiyacı var. Özellikle yaşadığımız bu felaketlerden dolayı. Çocuk korosuna gelirsek birçok aile hayat mücadelesinden dolayı o yöne tercihleri istekleri olmadığı için çocukların yetenekleri fark edilemiyor. Belki biz orada keşfedeceğimiz bir çocuğun heyecanını yaşıyorum. Yeteneklerini keşfettiğim şu an çok iyi müzik eğitimi alanlar var. Yetişkinleri ayrı çocukları ayrı önemsiyorum. Sanat ve spor çocukların hayatında mutlaka olmalı.”

“İzmir’de çok iyi projeler yapabiliriz”

Orak, “Şiir kitabı çıkarmadım ve çıkarmaya kalksam nasıl seçerim bilmiyorum. Ben serbest yazıyorum. Aslında şiirde demiyorum nazca diyorum. 4-5 eserim bestelendi. İlk albümümü İzmir’de çıkardığımı kimse inanamadı İstanbul’da çıkardığımı düşündüler. İstanbul’da çıkarmamız gerekmiyor illa, İzmir’de de çok iyi projeler yapabiliriz” diye konuştu.

Editör: MELEKŞAH TUFANER