Türkiye'de demokratik süreçlerin en önemli ayağı olan seçimler, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile devam ediyor. Ancak, seçimler sadece sandık başında oyların kullanılmasıyla sınırlı değil. Propaganda süreci, seçmenlerin kararlarını şekillendirmede önemli bir rol oynuyor. Bu kapsamda, propaganda serbestliğiyle birlikte seçim sürecinde bazı kısıtlamalar da gündeme geliyor. Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen kurallarla, siyasi partiler ve adaylar belirli sınırlar içerisinde propaganda yapabilecekler. Ayrıca, seçim gününe ilişkin belirlenen yasaklar da dikkat çekiyor. Bu yazımızda, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne yönelik propaganda süreci ve seçim günü yasaklarına detaylı bir bakış atacağız.

Propaganda Kuralları ve Seçim Günü Yasakları Belli Oldu

Propaganda Kuralları ve Seçim Günü Yasakları Belli Oldu

Yangın haberleri durulmuyor| Muğla'da apart otelde yangın çıktı Yangın haberleri durulmuyor| Muğla'da apart otelde yangın çıktı

31 Mart 2024'te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları resmen başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, propaganda serbestliği 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de başladı ve seçim yasakları 31 Mart Pazar günü saat 23.59'da sona erecek. Bu süre zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, çeşitli medya kanalları aracılığıyla propaganda yapabilecekler. Ancak belirli kurallara uyulması gerekmekte: genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde, ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak. Ayrıca, açık alanlarda güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu sözlü propaganda yapılamayacak.

Elektronik posta veya telefon gibi iletişim araçlarıyla vatandaşlara propaganda yapılması da yasak. Ancak siyasi partiler, kendi üyelerine iletişim yoluyla mesaj gönderebilecekler. Ayrıca, bakanlar, milletvekilleri ve adayların yurt içinde yapacakları seçim propagandası gezileri resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapılamayacak. Bu gezilerde protokol icabı olan karşılama, uğurlama ve törenler de gerçekleştirilemeyecek.

Seçim gününe ilişkin bazı yasaklar da bulunuyor. Oy verme günü olan 31 Mart'ta, içki satışı ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri kapalı kalacak ve yalnızca lokantalarda yemek servisi yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli kişiler dışında silah taşınması yasak olacak. Seçim günü saat 18.00'e kadar radyo ve televizyon kanalları seçimle ilgili haber yapamayacaklar. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, ancak Yüksek Seçim Kurulu bu süreyi değiştirebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi