Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın faiz politikasıyla ilgili belirsizlikler ve önümüzdeki günlerde açıklanacak önemli ekonomik verilerin etkisiyle karmaşık bir seyir görülüyor. Özellikle ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı gibi faktörler yatırımcıların odak noktasında.

Geçen hafta, Fed yetkililerinin sıkı duruşa işaret eden açıklamaları ve güçlü işgücü piyasası verileri risk iştahını azalttı. Bu hafta, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) gibi verilerin Fed'in gelecek politika adımlarına dair ipuçları sağlaması bekleniyor.

Alarko Holding temettü kararı aldı Alarko Holding temettü kararı aldı

Bununla birlikte, ABD'deki önemli bankaların bilançolarının açıklanması da piyasalarda oynaklığa sebep olabilir. Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini Temmuz 2023'ten bu yana 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında tutmasına karşın, geçen hafta açıklanan verilerin ekonomik aktivitedeki güçlü duruşa işaret ettiğini aktaran analistler, bu durumun bankanın haziranda faiz indirimine gidebileceğine yönelik fiyatlamaları ötelediğini söyledi.

Analistler, ülkede tarım dışı istihdamın martta 303 bin kişi ile beklentileri aşması ve işsizlik oranının yüzde 3,9'dan yüzde 3,8'e gerilemesinin iş gücü piyasasındaki sıkı duruşun devam ettiğini gösteriyor. Bu verilerin ardından, Fed'in Haziran veya Temmuz aylarında faiz indirimine gitme olasılığı arttı.

Söz konusu verilerin ardından para piyasalarında, Fed'in ilk faiz indirimine gitme ihtimali haziranda yüzde 48 ve temmuzda yüzde 67 ile fiyatlanmaya başladı.
Bu hafta açıklanacak enflasyon verileri, piyasalardaki bu beklentileri etkileyebilir. Öte yandan, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksi gibi faktörler de takip ediliyor.

Altının ons fiyatı geçen haftayı yüzde 4,3 değer kazancıyla 2 bin 330 dolardan tamamladı. Altın fiyatları geçen hafta rekor seviyeye ulaştıktan sonra yükseliş eğilimini sürdürüyor. Şu sıralarda yüzde 0,5 artışla 2 bin 342 dolardan alıcı buluyor.
Brent petrol fiyatları ise Ortadoğu'daki gerilimler ve arz endişeleriyle artışını sürdürüyor.

Avrupa borsalarında geçen hafta negatif bir seyir görülürken, bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilecek. ECB'nin faizleri sabit tutması bekleniyor, ancak bankanın gelecek politikalarına ilişkin açıklamalar önemli olacak. Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun zaferin yakın olduğunu söylemesi üzerine ülkenin güney Gazze'den bazı birlikleri çıkaracağını söylemesinin ardından bugün Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışının yüzde 1,1 altında 89,5 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,81, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,24, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 1,11 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,29 azalış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise karışık bir seyirle başladı.

Asya'da, Çin Merkez Bankası'nın bilim ve teknoloji alanına yapacağı 69 milyar dolar kredi desteği dikkat çekiyor. Çin'de ve diğer Asya ülkelerindeki para politikası toplantıları da yatırımcıların radarında.

Yurt içinde cuma günü alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 5,37 değer kazancıyla 9.618,83 puanla rekor seviyeden tamamladı.

Dolar/TL, cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 32,0318'den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,0020 seviyesinden işlem görüyor.
Bugün açıklanacak sanayi üretimi verileri ve ABD'deki tüketici enflasyon beklentileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.800 seviyelerinin direnç, 9.600 ve 9.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
 

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

09.00 Almanya, şubat ayı sanayi üretimi

09.00 Almanya, şubat ayı ticaret dengesi

10.00 Türkiye, şubat ayı sanayi üretimi

10.00 Türkiye, mart ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları

11.30 Avro Bölgesi, nisan ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

18.00 ABD, mart ayı tüketici enflasyon beklentileri

Kaynak: HABER MERKEZİ