Tiroid bezi: Metabolizmamızın kontrolörünün sağlığı ne kadar önemli? Tiroid bezi: Metabolizmamızın kontrolörünün sağlığı ne kadar önemli?

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan oradan da dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs (Kovid-19) milyonlarca hayata mal oldu.

Dünya aşıların yardımı ile pandemiyi yendi ancak pandemiden geriye aşı tartışmaları kaldı. Kovid aşılarının virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riski doğurduğu iddiası özellikle sosyal medyada hala sıkça dile getirilen bir teori.

Bu iddiayı mercek altına alan bilim insanları tartışmalara son noktayı koydu. İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz eden bilim insanları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Söz konusu  araştırmaya göre, Kovid aşıları virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini artırmıyor aksine azaltıyor

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bilim insanları İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz etti ve aşıların hastalığın ciddi kardiyovasküler komplikasyonlarına karşı koruduğuna dair tutarlı kanıtlar buldu.

Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna'nın aşıları da dahil olmak üzere Kovid aşılarının, pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı.

Covid-19’a karşı aşı geliştirdikleri aşıyla adların söz ettiren BioNTech'in kurucu ortakları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, son dönemde kanser aşısı için yoğun mesai harcıyor...

Virüs enfeksiyonunun kalp yetmezliği ve diğer çeşitli ciddi kardiyovasküler sorunlar riskini önemli ölçüde artırdığı bilindiğinden, son çalışma, Kovid aşısının genel etkisini araştırmayı amaçladı.

Oxford Üniversitesi'nde farmako ve cihaz epidemiyolojisi profesörü olan ve aynı zamanda araştırmanın kıdemli yazarı olan Daniel Prieto-Alhambra, 'Bu çok kapsamlı çalışmada gösterdiğimiz şey, aşılanan kişilerin Kovid sonrası bu komplikasyonlara yakalanma riskinin çok daha düşük olduğudur' dedi.

Kaynak: Haber Merkezi