CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, seçim döneminde iktidarın Gabar’da bulunan petrolün fiyatları ucuzlatacağı algısı yarattığını anımsatarak, “Seçimden önce ‘Gabar’da petrol bulduk, en uygun şartlarda vatandaşa vereceğiz’ diye propaganda yaptılar, üç ay içerisinde fiyatlar ikiye katlandı. Akaryakıta her hafta en az bir defa zam geliyor. Böyle giderse akaryakıt fiyatları 50 lirayı da geçebilir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yanlış ekonomi politikası nedeniyle hâlihazırda ikiye katlanırken, fiyat artışının daha da süreceğine işaret etti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

AKARYAKIT FİYATLARI DURMADAN ZAMLANIYOR

Seçimin yapıldığı 14 Mayıs’ta benzinin litre fiyatı 19 lira 81 kuruş; motorinin litre fiyatı ise 18 lira 58 kuruş olarak pompaya yansıyordu.  AK Parti iktidarı seçim öncesi  Gabar’da bulunan petrol ile akaryakıt ürünlerinde yerli üretimin artacağı ve fiyatların ucuzlayacağı yönünde algı da yarattı. Ancak bugün gelinen noktada bütün sektörlerde temel bir girdi olan akaryakıt fiyatları seçimden bu yana üç ayda durmadan artıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK

Benzin ve motorinin fiyatları üç ayda ikiye katlanırken, mevcut ekonomi verileri bu artışın daha da süreceğini gösteriyor. Türk Lirası’nda değer kaybı sürdükçe akaryakıt fiyatları daha da zamlanacak. Özellikle önümüzdeki sonbahar döneminde akaryakıt fiyatlarının 50 lirayı bile geçebileceği belirtiliyor.

SPK Koç Metalurji A.Ş. halka arza onay verdi! Koç Metalurji A.Ş. lot fiyatı kaç TL? SPK Koç Metalurji A.Ş. halka arza onay verdi! Koç Metalurji A.Ş. lot fiyatı kaç TL?

ZAMLARIN NEDENİ TÜRK LİRASI’NDAKİ DEĞER KAYBI

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın nedeni uluslararası piyasaların etkisi olduğu görüşü de gerçeği yansıtmıyor. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında belirleyici olan brent petrolün fiyatı 14 Mayıs’ta 78 dolar düzeyindeyken, bugün 84 dolara işlem görüyor. Başka bir deyişle brent petrol fiyatındaki artış yüzde 7,6 oranıyla sınırlıyken, Türkiye’deki akaryakıt fiyatı neredeyse yüzde 100 oranında arttı. Bu veriler dikkate alındığında akaryakıt fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin Türk Lirası’ndaki değer kaybı olduğu ortaya çıkıyor.

ENFLASYONDA DOMİNO ETKİSİ YARATACAK

Akaryakıt zamları; başta ulaşım ve nakliye olmak üzere bütün sektörlerde temel bir girdi olduğu için üretim maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Üretim maliyetlerinin artması çarşı, pazar ve raf fiyatlarına da zam olarak yansıyor. Başka bir deyişle akaryakıt zamları enflasyonda domino etkisi yaratacak. Litrede yaklaşık 6 liralık artış Temmuz 2023’te tarihi bir enflasyona neden olmuştu. Şimdi ağustos ayında da yapılan akaryakıt zamları enflasyonu daha da yükseltecek.

Editör: Bünyamin Dobrucalı