Kolon kanseri daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir. Dışkılama yaparken ağrı duyma ve zorlanma, demir eksikliğine bağlı kansızlık, kilo kaybetme ve karın bölgesinde kitle oluşumu da kolon kanseri ile ilgili bulgulardır.

Kolon Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Çağımızın en yaygın hastalığı kanseri önlemek için neler yapılabilir? Çağımızın en yaygın hastalığı kanseri önlemek için neler yapılabilir?

Kolon kanseri tedavisi için kansere dönüşme ihtimali olan polipler, kolonoskopi yöntemi ile alınır. Kanser ileri bir evreye gelmişse, cerrahi işlem zorunlu hale gelir. Tümörün olduğu kısım çıkartılır. Hastalığın komşu bölgelere yayıldığı durumlarda ise kemoterapi uygulanmaktadır. Kanser metastaz yapmışsa, tedaviye devam edilerek, hastanın yaşam süresi uzatılmaya çalışılır.

Kolon Kanserinden Korunma Yolları

Lifli besinlerin bol miktarda tüketimi, kalsiyum ve D vitamini alınması, fazla kilolardan kurtulup, spor ve egzersiz yapılması önemlidir. Ayrıca 50 yaşından itibaren düzenli olarak tarama testlerinin yaptırılması, olası hastalık riskinin erken zamanda saptanarak, başarılı şekilde tedavi edilmesi için gereklidir.

Kolon Kanserinde Kimler Risk Altında?

Bilimsel araştırmalara göre kolon kanseri, 50 yaş üzeri bireylerde daha sık görülür. Ancak ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan bireylere hangi yaşta olursa olsun risk altında oldukları için düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları önerilir. Protein ağırlıklı beslenenlerde de kolon kanseri riski daha yüksektir. Bazı araştırmalar D vitamini eksikliği bulunan kişilerde kolon kanseri görülme riskinin arttığını göstermektedir. Kolon kanserinde risk altında olan bir diğer grup da diyabet hastalarıdır. Yapılan araştırmalar, diyabet hastalarında kolon kanseri gelişme riskinin daha yüksek olduğunu gösterir.

Kaynak: Haber Merkezi