Tatar, BM'deki görüşmesinde Crans Montana'da müzakerelere devam etmeyeceklerini belirtti ve "Artık yeni bir tutumumuz var." dedi.

İsrail sonunda Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini artırmak için Erez Sınır Kapısı’nı açtı İsrail sonunda Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini artırmak için Erez Sınır Kapısı’nı açtı

Görüşme sonrasında Genel Sekreter Guterres'in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın görev süresinin yarısını doldurduğunu belirtti. Guterres'in taraflar arasında ortak zemin olup olmadığını araştırdığını ifade etti.

Tatar, Guterres'in, ortak zemin olmadığına dair bir sinyal verdiğini açıkladı ve Şahsi Temsilci Holguin ile işbirliği içinde hareket ettiklerini söyledi.

Kıbrıslı Türklerin uluslararası toplumun uyguladığı ambargo ve izolasyon nedeniyle mağdur olduğunu belirten Tatar, bu durumun büyük haksızlık olduğunu vurguladı.

Tatar, "Kıbrıslı Türkler, egemen haklarıyla kendi devletlerini kurma hakkına sahiptirler. Bu da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir." şeklinde konuştu.

BM'nin 1964'te aldığı kararlar nedeniyle "Kıbrıs Cumhuriyeti" adı altında Kıbrıslı Rumların resmi muhatap kabul edildiğini ancak bunun doğru olmadığını savunan Tatar, Kıbrıslı Türklere verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

Ada'da kalıcı, adil ve sürdürülebilir barış için iki devletli çözüm üzerinden gidilmesi gerektiğini vurgulayan Tatar, uluslararası toplumun ve BM'nin tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Tatar, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün kabul edilmesi durumunda resmi müzakerelere dönülebileceğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi