TÜPRAG tarafından girişimci ekosistemini desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl İzmir’de başlatılan “Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar” projesi kapsamında Efemçukuru Altın Madeni etki alanında bulunan Efemçukuru, Çatalca ve Kavacık köylerinde yaşayan 25 kadın girişimciye sertifikalı arıcılık eğitimi verildi. Eğitimini başarıyla tamamlayan kadın girişimciler, Menderes Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından sertifika almaya hak kazandı.

Günümüzde arıcılık kırsal kalkınma açısından gelir yaratmak ve istihdam fırsatları sağlamak gibi ekonomik faydalarının dışında, ayrıca biyo-çeşitliliğe olan katkısı yönünden de sürdürülebilir ve çevre dostu bir uygulama olarak büyük bir öneme sahip. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, dünyadaki yabani çiçekli bitki türlerinin yaklaşık yüzde 90’ı, başta arılar olmak üzere hayvanların yaptığı polenleştirmeye bağlı oluşuyor. Buna karşın, bazı arı türlerinin yaklaşık yüzde 16,5’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dolayısıyla bu durum arıcılığın teşvik edildiği projeleri ve tarım uygulamalarını önemli kılıyor. 

7 ilçe ve beldede yeniden sandık heyecanı! 7 ilçe ve beldede yeniden sandık heyecanı!


Projeden 150 kadın faydalandı


TÜPRAG sosyal sorumluluk bilinciyle Geçtiğimiz yıl İzmir’de başlatılan ve bu sene Uşak’ta devam eden “Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar” projesi ile bölgedeki kadınların ekonomik yaşama dahil edilerek güçlendirilmesini hedefleniyor. Kadın Dostu Markalar Platformu iş birliğinde başlatılan eğitimler çerçevesinde çevre köylerde yaşayan 150 kadına, arıcılıktan mantar üretimine, ambalaj ve paketlemeden sabun üretimine, girişimci koçluğundan finansal okuryazarlığa ve dijital pazarlamaya kadar pek çok konuda eğitim verildi. Kapsayıcı bir sosyal sorumluluk projesi örneği sunarak yöredeki kadınlara ekonomik kazanç sağlayabilecekleri profesyonel bir donanım imkânı veren projede ayrıca Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından üzüm çekirdeği yağı üretimi konusunda mesleki eğitim semineri düzenlendi.


Kadınlara 100 kovanlık arılık kolonisi tesis edildi


Projenin önemli ayaklarından biri olan arıcılık alanında sertifika almaya hak kazanan yöre kadınları, bölge üretimine alternatif ekonomik getirisi olan çam balı, polen, propolis ve arı sütü üretmek için kolları sıvadı. 25 kadın girişimci TÜPRAG tarafından tesis edilen 100 kovanlık arılık kolonisinde profesyonel bir arıcı eşliğinde haftada bir kez gerçekleşecek saha uygulamalarıyla teknik ve uygulamalı bilgileri deneyimleyerek öğrenme fırsatı bulacak. Önümüzdeki yıllarda kovan sayısının ve üretici sayısının artırılması hedefleniyor. 


Temmuz ayında çam balı üretimine başlanacak


Proje hakkında detaylı bilgiler veren Efemçukuru Altın Madeni İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı Onur Demir, “Üreten Kadınlar, Güçlü Yarınlar Projesi kapsamında geliştirdiğimiz Arıcılık Projesi’nden Menderes Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Sertifikalı Arıcılık Eğitimi alan 25 kadın faydalanabilecek. Yöremizde yapılması mümkün olan ve ekonomik getiri sağlayabilecek olan arıcılık, gelen talepler üzerine değerlendirilerek hayata geçirildi. Efemçukuru, Çatalca ve Kavacık köylerinde yaşayan kadınlarımız üretimden girişimcilik vizyonuna kadar almış olduğu eğitimler sayesinde polen üretimine hemen başlayabilecek. Çam balı üretimine ise Temmuz ayında başlanması hedefleniyor” dedi.


“Hane halkı gelir seviyesini arttırmayı hedefliyoruz” 
Demir, TÜPRAG iştletmeleri etki alanında bulunan köylerde yaşayan yöre halkını üretime teşvik ederek istihdam oranını artırmayı hedeflediğini ve geliştirdiği toplumsal kalkınma projeleri sayesinde bölgede sürdürülebilir ekonomik değer yaratmaya çalıştığını ifade etti. Alternatif iş modelleriyle bölgedeki kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanmalarına aracılık edildiğini belirten Demir, “Proje ile kadınlarımızı sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirerek sürdürülebilir kırsal kalkınmayı ivmelendirmeyi amaçlıyoruz. Şimdiye kadar üretim süreçlerine katılamamış, ekonomik bağımsızlığını kazanamamış bu kadınlarımıza yarattığımız fırsat ile hane halkı gelir seviyesini arttırmayı hedefliyoruz” sözlerine yer verdi. 


Efemçukuru köyünden arıcılık eğitimine katılan Gülten Karataş (45) da projeye ilişkin, “Çiftçiyim, TÜPRAG tarafından verilen imkanlarla eğitimlere katıldım. Bu eğitimler sayesinde arı kolonilerine nasıl bakılacağını ve yönetileceğini, balın nasıl çıkarılacağını ve hatta çeşitli yan ürünler yaratmak için nasıl kullanılacağını öğreniyoruz.  Üretim için çok hevesliyim. Bizlere destek olmak amacıyla verilen kovanlarla bir an önce üretime başlayıp ilerde kovan sayılılarımızı artırarak işimizi büyütmek istiyoruz” dedi. 
 

Editör: MELEKŞAH TUFANER