İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol ilçelerdeki ana arter yollarda, demiryolu kesişimlerinde yer alan alt ve üst geçitlerin asansör ve yürüyen merdivenlerindeki rutin bakımları ile arıza onarımlarında yeni bir uygulamaya geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı denetiminde rutin bakım ve onarımlar hizmet yeterlilik belgesine sahip özel firmalara yaptırılırken, 2023 yılında Büyükşehir şirketi İZELMAN A.Ş. devreye girdi. Yeterlilik belgesini alan İZELMAN A.Ş.’nin işi yüklenmesiyle birlikte piyasa araştırmasına göre 40 milyon liraya mal edilecek hizmette önemli oranda tasarrufa gidildi. İZELMAN A.Ş. söz konusu hizmet alımı işini 17 milyon 895 bin 800 liraya yapacağını taahhüt etti. Bu sayede yaklaşık 22 milyon liralık tutar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kasasında kaldı ve hizmet yüzde 55’lik oranla daha ucuza yapılır hale geldi.
 
Vatandaşın haber vermesi gerekiyor
Kent genelinde 117 asansör ve 127 yürüyen merdivenin bakım ve onarımı 32 teknik personel ile yürütülüyor. Kentin kuzey ve güneyinde ayrı ekipler görevlendiriliyor. Söz konusu ünitelerin gerek rutin bakımları gerekse arızalara müdahale ve yedek parça değişimleri etkin bir şekilde yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı Tesisler Bakım Onarım Şube Müdürlüğü bünyesinde asansör ve yürüyen merdiven şefi olarak görev yapan İlhan Özkan, “Vandalizm ve hırsızlık olayları ünitelerin faal tutulabilmesini güçleştiriyor. Ünitelerin sürekli çalışır halde tutulması için ekipler sahada etkin bir şekilde mücadele etse de özellikle yürüyen merdivenlerin acil stop düğmelerine basılarak durdurulması vatandaşların merdivenlerden faydalanmasını olumsuz etkiliyor. Gereksiz yere merdivenleri durdurma olaylarına tanık olan vatandaşlarımızın uyarıda bulunması ve ALO 153 Hemşehri İletişim Hattı’nı arayarak tarafımıza bilgi vermesi çok önemli. Asansörlerin kapılarının tekmelenmesi, butonların sökülmesi, elektrik kablolarının çalınması gibi olaylar da oluyor. Tanık olan vatandaşların İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kolluk güçlerini arayarak zararın önlenmesi adına hareket etmesi gerekiyor” dedi.
 

10072023_10733_5


3 vardiya çalışılıyor
Yürüyen merdivenlerin gün içinde kontrollerinin sağlandığını ve haftanın 7 günü 24 saat olacak şekilde 3 vardiya şeklinde çalışıldığını belirten İlhan Özkan “Asansörlerimizin yüzde 95’i, merdivenlerimizin ise yüzde 96’sı faal durumda. Ancak vandalizm ve hırsızlık olayları nedeniyle yüzde 100’ün faal tutulması mümkün olamayabiliyor. Ünitelerin yedek parçaları çok geniş bir skalada değişkenlik göstermesine rağmen yedek parça eksiklikleri hızlı bir şekilde giderilerek en kısa sürede faaliyet oranının yüzde 100'e ulaştırılması için çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

10072023_10733_3

Editör: Yaren Karaaslan