Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı uyarıyor: İnme, Türkiye'de kalp-damar hastalıklarının en ölümcül sonucu!

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak çarpıcı bir açıklama yaptı. 2020 yılında kalp-damar hastalıkları nedeniyle 183 bin 109 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Arsava, bu ölümlerin 35 bin 880'inin inmeden kaynaklandığını vurguladı. Bu istatistikler, Türkiye'de ortalama her 15 dakikada bir kişinin inme nedeniyle yaşamını yitirdiğini gösteriyor.

10 Mayıs İnme Farkındalık Günü kapsamında konuşan Arsava, inmenin beynin bir bölümüne kan akışının kesilmesi veya azalması sonucu ya da beyin damarlarının duvarında bir yırtılma sonucu oluşan acil bir tıbbi durum olduğunu hatırlattı. Bu durum, beyin hücrelerinin oksijen ve besin maddelerinden mahrum kalmasına neden olarak felç, konuşma bozukluğu, denge ve koordinasyon problemleri gibi kalıcı sakatlıklara yol açabiliyor.

Prof. Dr. Arsava, inmenin önlenmesinde en önemli faktörlerin sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak ve kolesterol ve tansiyon gibi risk faktörlerini kontrol altında tutmak olduğunu belirtti. Ayrıca inme belirtilerini fark etmenin de hayati önem taşıdığını vurgulayan Arsava, ani yüz felci, kol veya bacaklarda güçsüzlük veya uyuşma, konuşma bozukluğu, yürümede güçlük ve baş dönmesi gibi belirtiler yaşayan kişilerin derhal tıbbi yardım alması gerektiğini ifade etti.

Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, inmenin Türkiye'de ve dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve ölüm oranlarının endişe verici şekilde arttığını açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan 2020 ve 2021 ölüm istatistikleri, inmenin ürkütücü boyutlarını gözler önüne seriyor. 2020 yılında Türkiye'de 507 bin 938 kişi hayatını kaybederken, bu ölümlerin 183 bin 109'u kalp-damar sistemi hastalıklarına bağlıydı. Bu istatistikler, inmeden kaynaklanan ölümlerin sayısının 35 bin 880'e ulaştığını ve Türkiye'de ortalama her 15 dakikada bir kişinin inme nedeniyle yaşamını yitirdiğini gösteriyor.

Korkutucu tablo 2021 yılında da devam ediyor. Ölümlerin bir önceki yıla göre %11,4 artarak 565 bin 594'e ulaştığı 2021 yılında da kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Bu ölümlerin %33,4'ünden sorumlu olan kalp-damar hastalıkları, inmenin de önemli bir risk faktörünü oluşturuyor.

"Risk faktörleri olan kişiler, mutlaka hekim kontrolünde olmalı"

Arsava, inmede erken müdahalenin sadece hayat kurtarıcı olmakla kalmayıp, inme sonrası gözlenebilecek sakatlık oranını da asgari düzeye indirdiğine dikkati çekti.

İnme belirtileri görüldüğünde hemen 112 ile temasa geçilmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Arsava, inme riskinin azaltılmasına yönelik yapılacaklara ilişkin şunları kaydetti:

"İnme riskini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı benimsenmeli. Bunun için sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, sağlıklı beslenilmeli, stresten uzak kalmaya gayret gösterilmeli. Ayrıca yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol gibi risk faktörleri olan kişiler, mutlaka hekim kontrolünde olmalı ve düzenli kontrollerini yaptırmalı. Hastalık tanısı bulunanlar ise mutlaka tedavi edilmeli."

Güneş gözlüğünün rengini seçerken bunlara dikkat edin! Güneş gözlüğünün rengini seçerken bunlara dikkat edin!

Prof. Dr. Arsava, inmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna işaret ederek, herkesin bu tıbbi acil durumu tanımada, önlemede ve tedavi etmede önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

İnme risk faktörlerinin bilinmesi, belirtilerinin tanınmasının erken müdahale konusunda bilinçlenme üzerinde etkili olduğunu vurgulayan Arsava, İnme Farkındalık Günü'nün bu yılki temasının da "İnmeye dur de" olarak belirlendiğini kaydetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ