Son Mühür’e konuşan bir esnaf ise, “öğle namazı için camiye gittim. 15 dakika geç kalmışım, hocaya camiyi kapattı, namazımı kılamadım” dedi. 
İzmir’deki camilerin güvenlik gerekçesi gösterilerek namaz saatleri dışında kapalı tutulması hakkında Son Mühür’e konuşan Karabağlar Müftüsü Fahri Tüfekçioğlu, “Güvenlik gerekçesiyle camilerimizi namaz saatleri dışında kapatıyoruz. Tabiki tarihi önemi olann Sultan Ahmet Ayasofya camileri sürekli açık tutuluyor. Ama İzmir Limontepe’deki camiyi hırsızlık riski nedeniyle sabah namazından sonra kapatıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda yayımladığı bir genelge var. Camilerin hangi saatlerde açık kalacağı ile ilgili. Yüzde 90’ı müslüman olan bir ülkede camilerin belli saatlerde kapalı kalması bizi de üzüyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İzmir’de bir camimizde güvenlik kameraları çalıştı. Kameraların değeri 50 bin TL. Bu yüzden camilerimizde özel güvenlik görevlilerinin görev yapması gerekiyor. Bu şekilde tam bir güvenlik sağlanabilir ve camiler sürekli açık kalır” dedi. 

Müslümanlar namazını camide kılamıyor! 

Müftü, Biz genelgenin tüm halka duyurulması için afişler hazılanmasını istedik. Anladığım kadarıyla bu noktada bir eksiklik var. Camideki hocalarımızın bu konuyu cemaate duyurmaları gerekiyor. Cami görevlileri en azından caminin kapalı olduğu saatlerde gelen kişilerin cami avlusunda bu insanların namaz kılabilecekleri yerleri ayarlaması gerekiyor. 
Karabağlarda Esnaflık yapan Y.K., geçenlerde öğle namazı için camiye gittim. 15 dakika geç kalmışım, hocaya camiyi kapattı, namazımı kılamadım. 

İşte o genelge! 

Diyanet İşleri Başkanlığı 2019 yılında yayımlandığı “Cami Hizmetlerinde Verimliliğin Artırılması” genelgesi ile camilerin açılış ve kapanış saatlerini düzenledi. 
Sabah ezanı, Diyanet takvimine uygun olarak güneşin doğmasından bir saat önce, Ramazan ayında ise imsak vaktinde okunacaktır. Sabah ezanıyla açılan camiler, mahallî durum ve çevre şartları göz önünde bulundurularak namazdan sonra kapatılacaktır.
Camiler, sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, her gün öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacaktır.
Sabah ezanı, Diyanet takvimine uygun olarak güneşin doğmasından bir saat önce, Ramazan ayında ise imsak vaktinde okunacaktır. Sabah ezanıyla açılan camiler, mahallî durum ve çevre şartları göz önünde bulundurularak namazdan sonra kapatılacaktır.
Camiler, sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, her gün öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacaktır.
Genelde “Camiler Hayatın Merkezidir” Deniyor Ama…
Genelgenin giriş bölümünde camilere yüklenen görevler anlatılıyor. Ancak camilerin hırsızlık olayları nedeniyle kapalı kalması camilere addedilen görev ve işlev ile çelişiyor. 
Camiler, huzur ve sükûnun adresi, hayatın merkezidir. Kimi zaman hayatın karmaşası içinde insanların nefes almasını sağlayan ve onları manevi yönden yücelten bir mabet, kimi zaman çaresizler ve kimsesizler için sığınak, kimi zaman da yalnızlıktan bunalan ruhlar için sosyalleşme mekânıdır. İslâm kardeşliğinin ve birlikteliğinin sembolü olan camiler, belli kişi ve zümrelerin değil, kadın-erkek, genç-yaşlı her yaştan ve her sınıftan müslümanın rahatlıkla ziyaret edip ibadetlerini eda edebilecekleri yerlerdir.

Karabağlar Belediyesi 2025-2029 stratejik planı için kolları sıvadı! Karabağlar Belediyesi 2025-2029 stratejik planı için kolları sıvadı!

Tinerciler, evsiz, barksızlar camiye girip yatıyor ! 

Türk Diyanet Vakıf Sen İzmir Şube Başkanı Mehmet Öksüz, camilerin kapatılma gerekçelerini anlattı. Öksüz, “Merkezi konumdaki camilerin sabah namazından itibaren yatsı sonuna kadar son cemaat bölümlerinden namaz kılmaları için yer ayrılıyor. Mahalle aralarındaki camiler kapatılıyor. Kapatılma nedeni şu;  evsiz barksızlar, tinerciler camiye geliyor, yatıyor. Bunun önü alınamıyor. Özel güvenlik görevlendirme konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı bir karar verebilir” dedi. 
Camilerin bazılarında ‘sakalı şerif’in bulunduğunu anlatan Öksüz, “Sakalı şeriflerin, teknolojik cihazlar çalınabilir. Bu yüzden camiler kapatılıyor” diye konuştu.

Kemer sıkarken, 60 bin güvenlik görevlisi alamayız ! 

Memur Sen’e bağlı Diyanet Sen 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Güzeldağ, ‘kemer sıkma’ politikalarının uygulanırken camilerde güvenlik görevlisi görevlendirmenin uygun olmayacağını söyledi. “Güvenlik görevlisi görevlendirme çözüm değil” diyen Güzeldağ, “Şu an 20 bin öğretmen alınırken, 60 bin güvenlik görevlisi alınabilir mi ? Bu ekonomik darboğazda hiçbir kurum 60 bin kişi istihdam etmez” dedi. 
Güvenlik görevlisi istihdamının şu aşamada mümkün olmadığını anlatan Güzeldağ, “Öte yandan bir camiye bir güvenlik görevlisi yetmez. Çözüm her camide namaz saati haricinde gelen vatandaşın namaz kılabileceği bir yerin tahsis edilmesidir. Ben Gaziemir Mehmet Akif Ersoy camiinde görevliyim. Gece hırsızlara karşı alarmı kuruyorum. Hırsızın girmesi bile morali bozuluyor, tedirgin oluyorsunuz. ALLAH’ın evi 24 saat açık kalması lazım. İnsanlar ahlak deforme olduktan sonra sen camiyi kapatmaya mecbur kalıyorsun. En güzeli 10-20 kişilik namaz kılacak yer ayarlanması lazım. Ama tuvaleti kapatıyorsun o ne olacak ? Tuvaletteki musluk çalınır mı ? Şu an plastik çeşme taktım! Ben 24 saat başında bekleyemem” diye konuştu.

Muhabir: Balamir Yıldız