Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunur ve bu bölgenin en belirgin özelliklerini temsil eder. Coğrafi yapısı ve kültürel yapısıyla diğer Anadolu bölgelerinden ayrılır. Rize, dik yamaçlı vadileri, ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, yeşil yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkulu akarsuları ile özel bir turizm beldesidir. Dik yamaçlı "V" profilli vadiler, yaklaşık olarak 2000 metre yüksekliğe kadar devam eder. 2000 metre yükseklikten sonra ise 3200 metreye kadar olan kısımlarda basık sırtlar ve dik yamaçlı "U" profili vadiler bulunur. Bu bölgede birçok buzul gölü ve moren set gölleri bulunmaktadır. 3000 metrenin üzerindeki yükseklikler, Rize'nin en sarp bölgelerini oluşturur. Peki, Rize'de hangi dağlar var? Detaylar haberimizde...

RİZE'DE HANGİ DAĞLAR VAR?

Rize'nin dağlık kesiminde, nehirlerle kesilen vadi sistemleri, dik tepeler ve bu tepelerden dökülen şelaleler, Kaçkar Dağları eteklerinde yaylalar ve yüksek rakımlarda buzul gölleri bulunmaktadır. Doğu Karadeniz dağ sıraları, yüksek zirveleriyle amatör ve profesyonel dağcılık sporu için uygun potansiyele sahiptir. Bu sıradağların en yüksek zirvesi olan Kaçkar (3.937 m), Türkiye’nin 4. en yüksek dağıdır ve kuzey yüzünde biri Türkiye’nin 3. en büyüğü olan iki büyük buzul kütlesine sahiptir. Rize'nin Erzurum-Artvin sınırını oluşturan Doğu Karadeniz Dağları içerisinde Verçenik Dağı (3.709 m), Bulut Dağı (3.562 m) ve Altıparmak Dağı (3.492 m) gibi yüksek zirveler bulunmaktadır. Rize dağları ayrıca farklı zorluk derecelerinde yürüyüş parkurlarıyla doğa yürüyüşü, bitki ve hayvan gözlemleme, kar yürüyüşü, heliski gibi birçok alternatif turizm çeşidi için elverişli olanaklara sahiptir.

Kaçkar Dağı

Kaçkar Dağı

Ankara'da sel felaketi: Evler ve bahçeler balçıkla kaplandı! Ankara'da sel felaketi: Evler ve bahçeler balçıkla kaplandı!

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın Doğu Karadeniz Bölümü'nde, Rize'nin 60 kilometre güneydoğusunda bulunan en yüksek doruğudur ve 3.937 metre yüksekliğe sahiptir. Türkiye sınırları içindeki dördüncü en yüksek dağdır. Dağın büyük bir kısmı Rize'de yer almasına rağmen zirve noktası Artvin'dedir. "Kaçkar" kelimesi, Ermenice'de "Haçlı taş" anlamına gelen "Խաչքար (Haçkar)" kelimesinden gelmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Trabzon" haritasında, dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı ("Varsambek od. Katshgar D.") olarak geçmektedir.

Kaçkar Dağı'nın kuzey yamaçlarından akan akarsular, Ardeşen ve Pazar arasında birleşerek Büyükdere adını alır ve Karadeniz'e dökülür. Güneyde ise kısa derelerin aktığı yamaçlar, dik olarak Çoruh Vadisi üzerine iner. Dağlar, kretase şist ve kireçtaşından oluşmuş volkanik ara tabakalı katmanlar arasında granit-diyazit billurlu kayaçları içerir. 2.100 metreye kadar olan kesimlerinde ladin ve göknar ormanları bulunurken, daha yükseklerde dağlık otlaklar ve en yüksek kesimde ise kuzeye doğru uzanan buzullar yer alır. Kaçkar zirvesine ulaşmak için yüksek irtifa yürüyüşlerinden buzul tırmanışına kadar farklı zorluklarda rotalar mevcuttur.

Verçenik Dağı

Verçenik Dağı

Verçenik Dağı (Üçdoruk), Kuzey Anadolu Dağları'nın Doğu Karadeniz Bölümü'nde, Kaçkar Dağları içinde yer alan, 3.711 metre yüksekliğinde bir dağdır. Doğu Karadeniz Dağları'nda Kaçkar Dağı'ndan sonraki en yüksek zirve olup, Türkiye'nin sekizinci en yüksek dağıdır. Verçenik Dağı, en yükseği ortada olmak üzere yan yana üç doruktan oluşan kendine özgü bir görünüme sahiptir.

Tırmanışı oldukça zorlu olan Verçenik Dağı, kaya tırmanışı ve teknik malzeme gerektirir. IV+ derece bir yan geçiş, tırmanışın kilit noktasını oluşturur. Yaklaşık 60 metrelik IV derece baca çıkışından sonra zirveye ulaşılır. Çıkış rotası, zirvenin solundaki karlı kulvarın bitimine kadar devam eder, ardından kulvarın sağına doğru kilit geçilerek kaya tırmanışına geçilir. Dağın çevresinde birçok göl bulunmaktadır ve dağa tırmanış için kamp genellikle Kapılı Göller olarak adlandırılan ikiz göllerin kenarına kurulur.

Kaynak: Haber Merkezi