Turgutlu'da en güzel dumanlı papaz erik yarışması ile hasat kutlaması! Turgutlu'da en güzel dumanlı papaz erik yarışması ile hasat kutlaması!

Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner Son Mühür TV’de ‘Sanatın Renkleri’ programının bu haftaki konuğu Değirmendere Halk Kütüphanesi kurucuları Hülya Demirci ve Hamit Demirci oldu.

Değirmendere Halk Kütüphanesi kurma fikrinin kendisinden çıktığını belirten Hamit Demirci, "Fikir benden çıktı çünkü köy kütüphaneleri oluşturma derneğine üyeyim. Köylere Türkiye çapında kütüphaneler kuran bir dernek, kitap bağışları ile. Bizim bu köye kurma sebebimizde biz köye yerleşmeye karar verdik, orada akrabalarımız da vardı. Yerleşmişken emekli de olacağız boş oturmaktansa, bir de 30 yıl kadar kitapçı geçmişim var hep yeni hem eski kitapçılık yaptım" dedi.

"Kitapları çok seviyoruz"

"O kuruluş aşamasında köy muhtarı, Değirmendere Belediyesi büyük yardımlarda bulundular. Odamızın birini büyükler için birini çocuklar için ayırdık, çünkü kitap sayısı dört bin beş bin civarına falan ulaştı, sürekli de bağış geliyor. Bir odaya sığmayacağız dedik iki oda yaptık. Odalara da eşimin ve benim annemin isimlerini verdik.  Onları yad etmiş oluyoruz. Şuan da okuyucu sayımız yüze ulaştı günden güne artıyor. Bunların çoğu da çocuklar."

"Zeka oyunlarına ihtiyaç duyuyoruz"

Kütüphanelerde çeşitli atölyeler yaptık diyen Hülya Demirci, "Ahşap oyuncak atölyesi, mandala atölyesi, beceri geliştirme atölyesi, atasözleri ve deyimleri atölyeler şeklinde çocuklara anlatıyoruz. Kütüphanemiz açılmıştır diye her gün anonslar yapıyoruz. Yavaş yavaş öğrenmeye başladılar ve çok seviniyorlar.  Herkese söyleyerek bunu yaymaya çalışıyoruz.  4-5 bine yakın kitabımız oldu. Çocuklara yönelik kitaplar, zeka oyunlarına ihtiyaç duyuyoruz sürekli oynandığı için. Çocukları teşvik etmek için ödül oyunları da yapıyoruz, hediyelerde veriyoruz."

"Çocuklarda kitap sevgisi var"

"Önceleri sadece çocuklar gelmeye başladı sonradan aileleri merak edip çocuklarını getirip götürmeye başladılar. Oyunlarda oynasak önceliğimz kitap okumak, çocukları kitapları sevdİrmek. Çocuklarda kitap sevgisi var şu anda. Kitap okuma noktasına gelince ben şunu gözlemledim, okuyucu profilimiz kütüphaneye gelip kahvede oyalanmıyorlar. Ya kendi işleriyle oyalanıyorlar bir nevi alternatif olduk."

"Çocuklara balo düzenledik"

"Köydeki okullarında çok büyük etkisi oldu, gördüler tanıdılar. Bir de bizim yanımızda daha rahat hissediyorlar kendilerini okuldansa. Biz öğretmen değiliz abiyi, ablayız o yüzden vakit geçirmek istiyorlar. Ailelerde çok memnun oldu. Okullarında öğretmenleri müdürleri çok yardımcı oldu. Yılbaşında sonra sayı arttı sebebi de daha önce yapılmamış bir şey yaptık. Çocuklara balo düzenledik. Ne kadar çok kitap gelirse o kadar çok kütüphane açmış oluruz. Bize bir kitap geliyor hemen gidip diğer köylere de veriyoruz. "

Editör: MELEKŞAH TUFANER