Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner  Sevilen Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş'ın Son Mühür TV'de hafta içi Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, saat 09.15’te, özel konuklarıyla birlikte kentin; yerel yönetimler, siyaset, tarih, kültür ve sanatına dair ne varsa nabzını tuttuğu “Gündem Yorum” programında Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Kocabaş’ın sorularını yanıtladı.  

“Kocabaş, “Bugün Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda konuğum. Bütün belediye başkanlarına sorduğum soruyu ona da soracağım. 2019’da seçilen belediye başkanlarımız çok büyük sıkıntılar ile göreve başladılar. Planları, vaatleri vardı ama önce pandemi vurdu, ardından depremler, ekonomik kriz oldu. Bu iki yıl Gaziemir Belediyesi’nin planlarını nasıl etkiledi? Ne yaptınız sorusuna cevap veren Halil Arda, “Öncelikle iyi yayınlar diliyorum, İzmir’de konuşulmayanları konuşmak gerekiyor. Bizim için ekranlarda Hasan Tahsin’in olması çok kıymetli. Tabi ki zor bir dönemde belediye başkanlığı yapıyoruz. Depremi, yangını derken bunlar hayatın içinde olağan şeyler. Hiçbir sorunun yaşanmadığı bir beş yıl var mıdır ki bunlar konuşulmasın. Ben bu iki yıllık süreci fırsata dönüştürdüğümüzü düşünüyorum. Benim için geleceğin planlanması adına projelerin olması anlamında çok şey yapıldı. Bir projenin meclisten geçmesi, bütçesinin yapılması, projesinin çizilmesi, çizildikten sonra keşif maliyetinin yapılması bunlar uzun süreçler. Ben bunları avantaja dönüştürdüğümüzü düşünüyorum. Bu süreçte teknik arkadaşlarımız çok güzel projeler hazırladılar. Şimdi de onları beraber yapıyoruz” dedi. 

“Bize güvenin demiştim” 

Arda, “Adaylar neler yapacakları ile ilgili kitapçıklar bastırıyordu ama benim bir kitapçığım yoktu. Küçük bir broşür yaptım. Belediyenin içine girmeden varlıklarını, ekonomisini, dinamiklerini, şehrin eksiklerini... Ben 62 yıldır aynı yerde yaşıyorum. Çok ciddi şekilde belirtiyorum tanımadığımız insanlar, hayatlar varmış. Siz belediye başkanı olduğunuz da yüreğini, evinin kapısını size açıyor. Ben seçim döneminde şunu demiştim ben iyi bir insanım, iyi insanlar iyi şeyler yapar. Bize güvenin demiştim. Tabi ki birçok hedefimiz vardı ve birçoğunu yaptık” ifadelerini kullandı. 

“Bu ay maaşlar için 8 buçuk milyon eksiğim var” 

Arda, “Bütçe kevgire döndü. Bir önceki ay bize iller bankasından kaç para gelecek bilmiyoruz. Eskiden de bilinmiyor, bir önceki ay tahsil edilen vergilerden nüfusunuza göre düşen budur deniyor. Devlet bütçelerinden tahsil edilen vergilerden bizim payımıza gerçekten o rakam mı düşüyor ben bilmiyorum. Bu ay için örnek vereyim 18 buçuk milyon net maaş ödüyorum ve 10 milyon para geldi. Benim bu ay maaşlar için 8 buçuk milyon eksiğim var. Bunu bahane olarak söylemiyorum, bu hep böyle olageldi. Tasarruf tedbirlerimiz, kaynak yaratmalarımızla 4 buçuk yıldır kamu borcu dışında piyasaya borcum yok. İşçimi de hiç mağdur etmedim. İşçi ile ilgili toplu sözleşme yapmıştım, hatta şunu da demiştim. Enflasyonla, hayat pahalılığı ya da bizim gelirlerimizde bir artış olursa ben hesabımı yaparım demiştim. Geçen ay o revizeyi yaptık bu gece işçilerin hesabına para geçecek. İlk defa İzmir’de Gaziemir Belediyesi tektir, sendika ile oturup toplu sözleşmesi devam ederken ek revize yapmıştır” dedi. 

“Büyükşehir'i tahsilatçı gibi yapmışlar” 

“Katı atık bedeli bütün Gaziemir için aylık iki milyon lira civarında bir para. Katı atık bedeli su faturaları ile tahsil ediliyor, yasa böyle. Tunç Başkan’ımızda bundan rahatsız. Çünkü İzmirli su faturası öderken o paranın tamamının su bedeli olduğunu düşünüyor ama yasa demiş ki bu çöp vergisini büyükşehir tahsil edip, ilçe belediyelerine versin. Tarifeyi ilçe belediye meclisi belirliyor. Büyükşehir’de yasadan kaynaklı bunu su faturalarına yansıtıp, vatandaştan tahsil ediyor. Burada Büyükşehir Belediyesi’ni tahsilatçı gibi yapmışlar. Tunç Başkan’ımız da bundan rahatsız. Katı atık bedeli ile şehri temizliyorsunuz, bu şehri temizlemenin bedeli. 10 milyon gelen para var bunun 8,5 milyonu eksik derken de bunu dert yanmak için söylemiyorum. Şeffaflık gereği ben bunu söylemek zorundayım. Benim maaşlarımda 8,5 milyon eksik varken 120 tane arabanın benzinlerini nasıl dolduracağım? Fen İşleri’nde çalışanlara taşı, asfaltı nasıl alacağım? Bugün bir kilometre asfalt yol 6 milyon lira, her şey o a kadar pahalı ki...” 

“Oyumuzu yüzde 70’ e çıkaracağım” 

Arda, “Gaziemir’in son beş yılında çok büyük bir göç yaşanmadı. İki ay önce bir seçimden çıktık ve ortada bir oy oranı var. Gaziemir bir Güzelbahçe değil, geçmişi sağ kökenli bir ilçe. Ama biz 2019’da Gaziemir’i CHP olarak kazandık. Benden önceki belediye başkanı yüzde 47 ile seçilmiş ama ben yüzde 57 ile seçildim. Biz Kemal Kılıçdaroğlu’na yüzde 67 oy aldık. Ama iddialıyım oyumuzu yüzde 70’ e çıkaracağım. Bir sistem, yönetim değişikliği yaptık. Dolayısıyla şimdiki Şuandaki bütün kararlar ne kadar doğru yaptığımızı da gösteriyor. Hem ekonomik anlamda hem yaptığımız işler anlamında dönüşüm niteliğinde işler yapıyoruz bunu da iyi yaptığımızı düşünüyorum.” 

Gaziemir’de kentsel dönüşüm 

“İzmir'in en büyük kentsel dönüşüm alanı Gaziemir’de, 122 hektarlık bir alan. Büyükşehir’e bu görev verilmiş ve büyükşehir de başladı şu an. Buradaki düşünce şu, iki etap halinde 600 konuta start verildi. 300’ü yapan müteahhitlerin, 300’ü de Büyükşehir Belediyesi’ne veriliyor. Büyükşehir’e verilen yerlerde oturan, büyükşehirle uzlaşan insanlar yeni eve çıkacak, kirada bulunma gibi bir mağduriyet de asla yaşamayacaklar. Boşaltılan evler Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılıp, yenileri yapılacak. Boş alanlara bu evler yapılıyor, zemin iyileştirme ile ilgili sıkıntı çıkmıştı onu İz beton halletti ve start verildi. Yaklaşık 5500 konut yıkılacak. Yaklaşık 10 yıllık bir dönüşüm hikayesi var. Gaziemir’in bunun dışında bir iki tane daha eski mahallesi var. Bunların dışında Gaziemir 2000 yılından sonra yapılaşmış, sağlam binalar. Gaziemir, havaalanıyla, serbest bölgesiyle, yeni fuar alanıyla bir cazibe merkezi oldu. “ 

“Taş binayı kamulaştırdık” 

Arda, “İçimde yaradır, Gaziemir açısından hep şunu derim. “Yaşar Kemal yaşaymış inanılmaz hikayeler çıkarmış buradan” diye. Binalarımıza sahip çıkamamışız, benim dönemimde Rumlardan kalan bir ev annemin öz dayısının evi, bir taş bina bunun kamulaştırmasını yaptık. Rölöve projesiyle ilgili İzmir Valiliği’nden destek aldık, 270 bin gibi bir para ile. Rölöve projesi bitti şimdi ihale aşamasında. Bunlar çok uzun süreçler. Bina iki katlı taş bir bina. Ama o 1650 metre kare içerisinde modern bir bina yapacağız, kültür ağırlıklı kullanacağız. Güzel bir bahçesi var o bahçeyi de halka açacağız. Bu taş evi daha çok misafirhane gibi düşünüyorum. Gaziemir’e gelen önemli kişileri orada ağırlamak adına düşündüğümüz bir şey.” 

Referansı Mustafa Özuslu! Şehit Yakınları ve Gaziler Şube Müdürlüğü koltuğunun yeni sahibi belli oldu Referansı Mustafa Özuslu! Şehit Yakınları ve Gaziler Şube Müdürlüğü koltuğunun yeni sahibi belli oldu

Gaziemir’de sosyal belediyecilik 

“Sosyal Market’imizin öncesinde 6 tane sosyal hizmet uzmanı istihdam ettim. Birisi başkan yardımcısı, biri sosyal işler müdürü, 6 tanede sosyal hizmet müdürü çalışanımız var. Önemli olan bu işin bilimsel yapılması. Sosyal Hizmet Uzmanlarımızı sahaya saldık. Vatandaşlardan gelen talepler, bizim gidişimizle gerçek ihtiyaç sahiplerini ihtiyaç durumlarına göre üç dört sayfalık kriterlerle belirledik. Evi kira mı, değil mi, nüfusu, okuyan sayısı... Evinde oturuyor, ev kendisinin ama evde 8 çocuk var iki de anne baba 10 kişi, açlar, gelir yok. Ev kendisinin olsa ne olacak? Bu yardımları yaparken bilimsel kriterlere göre hareket edildi. Gaziemir Kadın Derneği ile otak bir protokolümüz var, bağışçılarımız var. Sosyal marketimizde şöyle işliyor. Raflarda gıdalardan, hijyene ürünlerimiz var. Ürünlerin üstünde de puan var, para etiketi yok. Vatandaşımız da puan yüklü kartı ile alışveriş yapılıyor. Kimseye koli götürüp rencide etmiyoruz. Vatandaş puanını bilip, geliyor ve her üründen bir ürün alıp alışveriş yapıyor. En son 694 ailenin ihtiyacı temin edildi. Bu şu ana kadar binleri buldu. Sırada bekleyen 1500 kişi de var. Destek eğitim kursumuz da var, 25 öğretmenimizle birlikte liselere, üniversitelere hazırlık kurslarımız devam ediyor. Bir sağlık köyümüz var, burada demans merkezi var. Alzheimer hastalarını evinden alıp, arabayla geri getiriyoruz. Bu yıl ilkokula başlayan, devlet okullarında okuyan çocuklara 2500 tane çanta hazırladık. Çantanın içinde birçok da kırtasiye malzemesi var. Biz hiç kimseyi ayırmadan, şimdiden bu duyuru yaptık ki aileler gidip alsın diye. Bir de okullar başlamadan kayıt yaptırdıkları anda kayıt belgeleri ile geldiklerinde o çantadan vereceğiz. Belediyenin bütçesi ile aldığımız çantalarla ilgili bile inanılmaz spekülasyonlar oluyor. “ 

“100. Yıl Sanat Merkezinin temelini atacağız” 

Arda, “Şu can da beni heyecanlandıran bir gençlik merkezimiz var. İnşaatı bitti, 5 katlı kapalı bina. Gaziemir Belediyesi’nin gençlik meclisi var. Bu gençlik meclisi ile ortak karar veriyoruz, ne istediklerini anlamaya çalışıyoruz. DİL meselesini önemsiyorum ve burada yabancı dil konusunda bir katımız olacak. Gençlere konferanslar da vereceğiz. 24 saat açık kalacak. Kaba inşaatı bitti inşallah seçimden sonraya yetiştirmeyi düşünüyoruz. İhaleye tek bir firma girdi, şubat ayına da yetişecek. Cumhuriyet haftasında, cumhuriyetimizin 100. Yılı isimli sanat merkezimiz var onun temelini atmak istiyoruz. İki yıldır proje çalışmamız devam ediyor. Büyükşehir desteği ile yapacağız. Şu anda ihale aşamasında. Gaziemir metrosu bizim seçim broşürümüzdeydi, İzmir Büyükşehir’in planında vardı. 2019 Kasım'da start verildi, ön projeleri yapıldı. Sondajla, zemin etütleri vs. yapıldı. İzmir’in ulaşım planında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin elindeki en büyük iş şu an da. Narlıdere ve Çiğli metrosu bitmek üzere. Buca metrosunun her şeyi bitti sadece parası ayarlanacak. Ama proje anlamında Büyükşehir’in elindeki en büyük proje bu” diye konuştu. 

Editör: MELEKŞAH TUFANER