Dünyaca ünlü gazete ile Yapay Zeka uygulaması OpenAI anlaştı Dünyaca ünlü gazete ile Yapay Zeka uygulaması OpenAI anlaştı

Göz kırpmanın görevleri

Göz kırpmanın temel görevi gözün yüzeyini nemli tutmak ve toz gibi maddeleri uzaklaştırmaktır.

Bazı araştırmalarda göz kırpmanın beynin dikkatini kaybetmemesini sağladığı da belirtilmişti.

Diğer araştırmalar ise göz kapandığı sırada beynin görsel bilgiyi daha yavaş işlemeye başladığını savunuyordu.

Görüş keskinliğinde önemli rol oynuyor

ABD'deki Rochester Üniversitesi Bilişsel ve Beyin Bilimleri Departmanı'ndan araştırmacılar, göz kırpmanın görüş keskinliğini korumada oynadığı rolü araştırdı.

12 genç yetişkinin yer aldığı bir testte, farklı kontrastlardaki görsellere bakan katılımcıların gözlerindeki değişimler takip edildi.

Göz kırpma görsel sinyal gücünü artırıyor

Araştırmacılar, göz kırpmanın büyük ve yavaş yavaş değişen desenlerin daha iyi fark edilmesini sağladığını buldu.

Ekip, isteyerek ve istemeden yapılan her göz kırpmanın retinaya çarpan ışığın yoğunluğunu düzenleyerek görsel sinyalin gücünü artırdığını kaydetti.

Bu da gözlerin açık ve belirli bir noktaya odaklanmış haline kıyasla beynimiz için farklı türde bir görsel sinyal oluşturuyor.

Göz kırpma görsel bilgiyi sürekli işlememizi sağlıyor

Proceedings of the National Academy of Sciences adlı akademik dergide yayınlanan araştırmada göz kırpmanın sinyal gücünü artırıp keskinliğin korunmasını ve beynin sürekli gelen görsel bilgi akışını işlemesini sağlayarak görüşteki anlık kayıpları telafi ettiği belirtiliyor.

Araştırmanın başyazarı Bin Yang şöyle diyor:

"Yaygın varsayımın aksine göz kırpmak, görsel işlemeyi kesintiye uğratmak yerine iyileştiriyor ve uyarıcıya maruz kalmanın yol açtığı kaybı fazlasıyla telafi ediyor."

Kaynak: HABER MERKEZİ