Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner Gün Başlıyor programına konuk olan İngiliz Kültür Yabancı Dil Kursu Eğitim Uzmanı ve Öğrenci Koçu Elvan HıdırAyşegül Koç’un sorularını yanıtladı. 

İzmir İngiliz Kültür Yabancı Dil Kursu hakkında bilgi veren Elvan Hıdır, “Bizim eğitimlerimiz 4 yaş grubundan devam ediyor. 7 ve 10 yaş arası welcome dediğimiz gruplar bunlar. Konuşma odaklı bir eğitim, hedefimiz ilk başta konuşturabilmek. Dili kapsamlı öğretmeye çalışıyoruz. Yani okuyacak, konuşacak, dinleyecek, yazacak. Biz konuşmayı öne aldık nedeni de şu. Bizler dünyaya geldiğimizde gramer öğrenmedik, konuşmayı öğrendik. Demek ki öğretiliş konuşmadan sonra okuma yazma olması gerekiyor dedik. Sınıflarımız da görerek ve işiterek taklit ettik. Bundan yola çıkarak her sınıfta bilgisayar ekranından doğal ortamı oluşturmaya çalıştık. Yani anne ve babalar gibi İngilizce konuşmaya başladılar. Ve eğlencelidir, maksat bu yaş grubunda sevdirebilmektir. Çünkü biliyorsunuz İngilizceden kurtuluş yok, olmazlardan bir tanesi. Ardından 11-13 yaş arası teen denen ergen gruplarımız var aynı sistemle hareket ediyoruz. Onun bir özelliği konuşma kulüpleri yapıyoruz orada. Bunun da amacı derste öğrendiklerini tekrar edebilmek maksatlı yapıyoruz” dedi. 

“14-15-16 yaş grubunu çok önemsiyorum” 

Hıdır, “14-15-16 yaş grubu da dil okullarında olmayan bir eğitim programı. Ama İngiliz Kültür Derneği’nde mevcut. Ben bu yaş grubunu çok önemsiyorum çünkü bu yaş grubu yetişkinlerle alıyorlar. Bunu çok etik bulmuyorum konular çok farklı oluyor. Bu yaş gruplarında 14-15-16'nın hepsinde çok önemli bir konu var. Öğrenci almış olduğu seviyede kendisini yetersiz buluyorsa bu seviyeyi bizden ücretsiz alma hakkı vardır diyoruz ve sözleşmede var bu. Öğrencide seviye atlamak için bir sınav yapıyoruz öğrenci kendi kendini değerlendiriyor. Değerlendirmede ben yetersiz buluyorum diyerek bizden talep edebilir. Her ders saati programı var. 76 ders saati programında öğrencinin devamsızlığı 8 ders saatini geçmezse bu seviyeyi bizden ücretsiz talep edebiliyor. Bu demektir ki İngiliz Kültür Dil Okulları diyor ki biz size öğretmeden, konuşturmadan buradan göndermeyeceğiz, tekrar ücretsiz alabileceksiniz yeter ki devamsızlığınıza dikkat edin diyor. Bir önemli özellik daha TC’ye akredite olmuş bir sertifikası vardır. Bu çok önemli vize işlemlerinde geçerlidir. 6 aylık bir süresi var bunun da” ifadelerini kullandı. 

“Tek sözcükte cevap verin diyoruz” 

“Örneğin İngilizce soru sorduğunuzda okullarda müfredat gereği uzun cevaplar verilir. Halbuki biz diyoruz ki tek sözcükte cevap verin. Örneğin kırmızı ışıkta ne yaparsınız? Cevap dururumdur İngilizce de bu stop bu kadar. Böyle olunca öğrencilerde özgüven artıyor. Ben toplantılarda öğretmenlerimi hep uyarıyorum lütfen sonsuz hata yapma hakkı tanıyın. Onlar bilmedikleri için buraya geliyorlar. Rencide etmeden ve şahsı uyarmadan, yanlışı es geçeceksiniz. Dersin sonunda yanlışlar tahta yazılacak ama kişi belirtmeden zaten öğrenci kendisine ait olanı orada görecektir. “ 

“Sistem hep konuşma odaklı” 

“Yaz ayını, mart ayından beri planladık. Hatta öğrencilerimiz sınıflarımızı doldurdu. Yaz okulu 10 Temmuz'da başlayacak, 1 Eylül’de bitecek. 2 part olarak sabah 09.30-13.00 seansı var. Ya da 14.00-17.10 seansı var. Değişik seviyelerde tabi ki. Bunlar genellikle welcome grupları, ergen grupları ya da genç yetişkin grupları. Yetişkinler çalıştıkları için gece gelmek zorundalar o yüzden yetişkinlere yaz okulu tertip etmiyoruz. Ve yine sistem aynı ilerliyor yine konuşma odaklı. En güzeli bir kampanyamız var, temmuz ayını velilerimiz ödüyorlar Ağustos’u biz onlara hediye ediyoruz. Dolayısıyla bir artı bir kampanyası bu çok da rağbet görüyor. İki ay sürecek ve 1 Eylül’de bitecek. Başvurular 10 Temmuz’a kadar var. Yalnız sınıflar çabuk doluyor, şubelerimizin hepsi öyle çok hızlı doluyor. Birincisi 2022-2023'te bizden eğitim alan öğrenciler devam eden gruplar. İkincisi bizim öğrencimiz olmayıp da anneleri çalışan velilerin çocukları yazı değerlendirmek amacıyla gelirler. Üçüncüsü  de malum karnelerini alanlar ve İngilizce ’de kendilerini zayıf gören veliler çocuklarını bize getiriyor. Ya da İzmir dışındaki üniversite öğrencileri artık İzmir’e döndüklerinde bu tatili değerlendirmek maksatlı geliyorlar.” 

“Şubelerimizde her dil var” 

Yerel tohum yaşıyor, geleceğe umut oluyor: Turgutlu'da yerel tohum takas ve bahar şenliği Yerel tohum yaşıyor, geleceğe umut oluyor: Turgutlu'da yerel tohum takas ve bahar şenliği

Hıdır, “Şubelerimizde her dil var Fransızca, Rusça, Almanca, İtalyanca olarak. Bu soruyu bana 2011 yılında sormuş olsaydınız cevabım İspanyolca olurdu lojistik ve dış ticaret için gerekliydi. Son 7 yıl her şubemizde yoğun bir Almanca var. Almanca, İngilizce ’ye göre zor bir lisan. Ben dil bilgisi karşıtıyımdır normalde ama Almanya'nın zorluğu yüzünden A1 ‘i böldüğümüz iki seviyede grameri komple vermek zorundayız. Almanya'yı tercih edenlerin çoğu yurtdışı planı olanlar. Onları bekleyen sınavlar var Goethe sınavı gibi bu öğrencilerin hedeflerinde sınav olduğu için her seviyede son 12 ders saatini sınav odaklı çalışıyoruz. Yoğun olarak sağlıkçılar tercih ediyor meslek gruplarında. Sağlıkçıların hangi seviyede sınava girmeleri gerektiğine biz sahibiz. Örneğin hasta bakıcı A1, hemşire b1, radyoloji teknikerleri B2, doktorlar C1 veya C2’ye gitmek zorundalar. Bunların dışında sanat okulu mezunu gençlerde var. Artı inşaat sektörü ve yazılımcılar şu an en çok tercih edenler. Evli olup da partnerlerini Almanya’ya alabilmeleri içinde A1 seviyelerinde gitmeleri gerekiyor. Yüksek lisans yapıp orada kalmak isteyen de var. Ya da üniversite için orada okumak için de orada olanlar var. Ama burada bir yanlış bilgiye sahip veliler. Öğrenci burada üniversiteyi kazandıktan sonra oraya gidişi daha kolay oluyor. Amaçları orada devam edebilmek ama devam edebilmek için burada belirli bir seviyeye gelmeleri gerekiyor ki oradaki üniversite sınavını kazanabilsinler.” 

“Bazı kuruluşlar Goethe sınavını ister” 

“Goethe sınavı zor bir sınav ama ardından bir YDS sınavı çıktı. O biraz daha kolay bir sınav süresi de azdır. Şu an tercih edilen o. Fakat Almanya’da bazı kuruluşlar özellikle Goethe sınavını tercih ederler. Aile birleşimi muhakkak Goethe istiyor. Biz sınavı kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Tabi dil biraz da yetenek işi. Bunlar A1 seviyesinde gidecek ama doktorların, hemşirelerin işleri daha zor. İngilizceyi bilmek Almanca için avantaj. Bizim Karşıyaka şubesinde Almanca öğretmenlerinin dilleri aynı zamanda İngilizce. Böyle olunca öğrencileri şöyle sıralıyoruz. İngilizce bilenler Almanca öğretecekler, İngilizce bilmeyenler Almanca öğretecekler diye. Böyle olunca öğretmen Almancayı öğretirken İngilizceyi kullanıyor. Böylece öğrenci daha kısa sürede öğreniyor. Ben de aynı şeyi yaşamıştım.” 

“Öğretmenlerde önceliğim interaktif olması” 

Hıdır, “Öğretmenleri tercih ederken çok dikkat ediyorum. Ben şanlıyım kurumca çünkü İngilizce- Almanca bildiğim için öğretmenleri demo dersleriyle alıyorum, onlara beni öğrenci gibi kabul edip anlatmalarını istiyorum. Ve önceliğim İngilizceyi, Almanya'yı nasıl bildikleri değil nasıl öğretebildikleri önemli. Eğlenceli ve interaktif öğretmenleri tercih ediyorum. Özellikle Almanca ’ya yetişkin yaş gruplarında inanılmaz talep var. Bir de ailece gelenler var. Gönül isterdi ki bütün dünya bizim lisanımızı kullansın ama biliyorsunuz ki ülkelerde teknoloji nerede varsa o ülkenin lisanını öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. Bir de yeni bir şey getirdik şu anda. T.C. kimlikleri ile giriyorlar bizim bu sistemimize. Bu sistemde her seviye kelime dağarcığı var ve bu çok önemli. Kursa gelenler de şunu istiyorum dinlediğini anlayacak ve konuşacak. Mühim olan iletişim kuruyor olmak.” 

“Hazırlık sınıflarında öğrenci koçluğu devreye giriyor” 

Hıdır, “Öğrenci koçluğu en yoğun yaptığım dal hazırlık sınavları, muafiyet sınavlarında koçluk devreye giriyor. Şimdi üniversite sınavı gerçekleşti, öğrenciler sonuçlarını bekliyorlar. Kazanan öğrenciler kazanmış oldukları üniversitenin hazırlık atlama sınavına girecekler. Yani İngilizceyi aşma. Bu sınavlardan başarılı olurlarsa direkt olarak bölümlerinden başlayacaklar, burada bir koçluk oluyor. Bir de hazırlık atlama sınavları normal sınavlar gibi değil her öğrencinin en az A2 seviyesinde olması gerekiyor. Bunlar tabi üniversiteye göre değişir” diye konuştu.  

Editör: MELEKŞAH TUFANER