Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, İzmir’in her fırsatta inovasyon, teknoloji, yazılım kenti olması için yatırım alması gerektiğinin söylendiğini işaret ederek, “Bu bir kurtarıcının dışardan gelmesini beklemek gibi bir durum. İzmir iş dünyası her anlamda bu yatırımları yapabilecek kapasitede. Birleşerek ortak bir vizyonda buluşarak yatırımları yapalım” dedi.
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, elektrikli otomobiller ile başlayan ve sürekli gelişen çevreci yakıtlı otomobiller, şoförsüz araçlar, mobilite ve adını sıkça duymaya başladığımız yapay zekâ destekli teknolojilerin henüz başında olduklarını belirterek, İzmir olarak bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki yüz yılın temelini oluşturacak olan bu kavramlardan doğan tüm inovatif teknolojilerin patentini elinde tutan ülkelerin ekonomik ve yönetsel güce sahip olacaklarına dikkat çeken Torun, “İnsanlığın kronik ataleti olduğunu düşündüğüm ‘Birisi bizim için bir şeyler yapsın!’ düşüncesi ile her zaman dışarıdan beklenen hayali bir kurtarıcısı olduğu yanılsaması var. Görünen o ki beklenen o kurtarıcı hiç gelmeyecek. Aslında o kurtarıcı dışarıda da değil, tam da içeride” dedi.
“Orta Doğu ve Akdeniz’in inovasyon kenti olabiliriz”
İzmir’in alanlarında eşsiz nitelikte donanımlı bilim insanları ile tecrübeli aydın sanayici ve iş insanlarının, dışarıdan bir yatırımcının, yabancı sermayenin, babayiğit girişimcinin gelmesini beklemek yerine bir araya gelerek, inovasyon üreten bir merkez kent olma hedefiyle, ortak bir gelecek vizyonunu birlikte inşa etmeye başlaması gerektiğini dile getiren Torun, “Bu vizyonu ortaklaştırıp onun etrafında kenetlenebilirsek, günümüzde gereksiz yere övünülen, silah teknolojilerine yatırımla anılan bir kent değil, insanlığı büyüten ve insanlığa katkı sunan teknolojileri üreten Orta Doğu ve Akdeniz havzasının inovasyon merkezi ve silikon vadisi elbette İzmir olacaktır” dedi.
“Şehitlerimize borcumuzu ödemenin yolu budur”
Bu birliktelik başarıldığı takdirde İzmir’in, insanı ve doğayı odağına alarak, yarı iletken çip, alternatif yakıtlı uçan araçlar, yapay zekâ, uzay madenciliği gibi alanlarda üreteceği inovasyonları, sürdürülebilir bir stratejiyle planlayarak ticarileştiren bir kent olacağını belirten Torun, şöyle konuştu: “Bu hedefe yürüdüğümüz takdirde İzmir yüz yıl aradan sonra adeta Kurtuluş Savaşı’nı ikinci defa sonlandıran kent olarak anılır. Bununla birlikte ülkemizi geleceğin en güçlü ve lider ekonomisi olarak konumlandırabilir ve belki de bu toprakların altında yatan binlerce şehidimize olan borcumuzu bir nebze ödemiş oluruz.”