Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Güneş'te meydana gelen bir patlamayla ilgili bir bildiri yayınladı. Bildiride, bu jeomanyetik fırtınanın elektronik cihazlarda sorunlara yol açabileceği ve GPS'lerde sıkıntıya neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu. Bu tür fırtınalar genellikle Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların Dünya'nın atmosferiyle etkileşime girmesi sonucu oluşur ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir. Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğündeki bir lekeden kaynaklandı. Birkaç gün önce, Güneş'te meydana gelen bir patlama doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışına neden olmuştu.

Güneş Patlaması Foto 1

Güroymak'ta sel felaketi: Ahırlar ve tarlalar sular altında! Güroymak'ta sel felaketi: Ahırlar ve tarlalar sular altında!

Çok güçlü fırtınalar geliyor!

Jeomanyetik fırtınaları izleyen bilim insanları, bu olayın ardından gezegenin bir Güneş fırtınasıyla etkilenebileceğini öngörmüştü. Ancak, böylesine güçlü bir fırtınanın yaşanacağı tahmin edilememişti. Analizler, fırtınanın son altı yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğindedir. Bu leke, daha önce saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.

Güneş Patlamaları Foto 2

2019'da 25. döngüsüne girdi

Her 11 yılda bir, yıldızlar sakin veya fırtınalı bir döngüyü tamamlayarak yeni bir döngüye başlıyorlar. Güneş'in 2019'da 25. döngüsüne girdiği biliniyor. Gökbilimciler, Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde artarak zirve noktasına ulaşacağını ve bunun nedeni olarak Güneş'in şu anda hareketli bir evrede olması gösteriliyor.

Güneş Fırtınası

Güneş fırtınası neden olur?

Güneş'teki patlamaların uzaya büyük kütleli plazmaları savurmasına taçküre kütle atımı (CME) adı verilir. Bu plazmalar, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girerek manyosferde geçici bozulmalara neden olduğunda, bu olaya Güneş fırtınası denir. CME'ler genellikle çevrelerine göre nispeten soğuk oldukları için Güneş lekelerinde ortaya çıkarak karanlık görünüm oluştururlar.

Kaynak: TRT Haber