6 yıl önce kurulmasına rağmen kısa zamanda önemli çalışmalara imza atan Demokrasi Üniversitesi birçok alanda Türkiye’de ilk 10’na girerek yeni bir başarı hikayesi yazdı. Bazı alanlarda Türkiye’nin köklü üniversitelerini geride bırakan Demokrasi Üniversitesi, Ulusal Hakemli Dergilerde Öğretim Üyesi başına düşen yayın sayısında 208 Üniversite arasında Türkiye’de ilk 3’te yer aldı. Bu başarının meyvelerini toplamaya başlayan Demokrasi Üniversitesi İzmir’de yapılacak TeknoFest’e 22 proje ile katılacak. Demokrasi Üniversitesinde yeni hedef ise Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi içinde yer almak.
HEDEF TÜRKİYE’NİN İLK 10 ÜNİVERSİTESİ İÇİNDE YER ALMAK
İzmir Ege Medya Platformu’nun geleneksel fikir buluşmaları kapsamında gazeteci yazarlar ile bir araya gelen İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Yeni kampüs projelerinin tamamlanmasından sonra daha büyük alanda hizmet vereceklerini kaydederek, ‘Biz başarılarımızla Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasında yer almayı hedefliyoruz” dedi.
BAŞARININ ARKASINDA YOĞUN BİR EMEK VAR
Üniversitenin kuruluş çalışmaları ve bugün elde edilen başarı sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, “Bugün elde edilen başarımızın arkasında kuruluş sürecinde yaşadığımız zorlu süreçteki yoğun emeğin payı var” diye konuştu.
Eğitim işinin aynı zamanda sevgi ve gönül işi olduğunu vurgulayan Tunçsiper, Kendisine verilen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek için gece gündüz demeden hemen çalışmalara başladığını belirterek, “Çok zor şartlarda üniversitenin kuruluşunu gerçekleştirdik. Kurucu rektör olarak bir başka üniversitenin içinde küçük bir oda da kıt kaynaklarla ve kadro olmadan göreve başladım. 2 ay içinde 4 bölüm açılmasını sağladım. Bugün 6 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen 16 yıllık üniversitede ne varsa hepsi bizde var. Tek başıma başladığım bu yolculukta bugün Türkiye’nin en kaliteli eğitim ordularından birisine sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.
150 ÖĞRENCİ İLE BAŞLADI BUGÜN 12.500 ÖĞRENCİYE HİZMET VERİYOR
4 bölümün açılması ile birlikte 150 öğrenci alarak başladıkları süreçte şu an içinde faaliyet gösterdikleri ana kampüs binasını devralarak önemli bir yol aldıklarını vurgulayan Tunçsiper, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk etapta 150 öğrenci alarak bir altyapı oluşturmak ve bir sitem kurmak istedim. İlk açılan 4 bölüm İşletme, Mimarlık, Tıp ve Biyomedikal Mühendisliği bölümlerimiz oldu. İzleyen sene de 32 bölüm açtık. Bugün 12.500 civarında öğrenciye hizmet veren bir üniversite konumuna geldik.
10 FAKÜLTE, 3 ENSTİTÜ 3 YÜKSEKOKULA ULAŞTI
Şu anda, Diş Hekimliği, Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar, Hukuk Fakültesi, İktisadi idari Bilimler, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tıp Fakültesi olmak üzere 10 fakülte, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 Enstitü, Yabancı Diller, Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3 yüksekokulumuz bulunmaktadır.
ÖĞRETİM ÜYESİ BAŞINA DÜŞEN YAYINDA TÜRKİYE’DE İLK 3 SIRADAYIZ
Kadrolarda da çok hassasiyet gösterdim. Genç, dinamik ve çalışkan bir Akademik kadroya sahibiz. Akademik yönü son derece güçlü bir kadromuz var. Akademik kadromuzun yüzde 70’i bayan. Hepsi annelik ruhu ile hareket ediyorlar. Bu nedenle de bir aile üniversitesi gibiyiz. Son 3 yıldır ulusal hakemli dergilerde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında 208 Üniversite arasında biz Türkiye’de hep ilk 3’te yer alıyoruz. Türkiye’de Akademik Teşvik ödülü olarak baktığımızda hocalarımızın yüzde 70’i akademik teşvik ödülü alıyor.
Biz en iyi eğitimi vermeye çalışıyoruz. Derslerimize, Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyeleri girer. Temel felsefemiz mezun vermek değil, mezun verdiğimiz öğrencilerin iyi yetişmiş insan gücü ve istenilen kişi olmasıdır.
TÜBİTAK ANALİZİNDE BİRÇOK
BÖLÜMDE İLK 10’DAYIZ
Öğrencilerimizi hocalarımızla beraber TÜBİTAK projelerine dahil ediyoruz. TÜBİTAK projeleri öğrenciyi teşvik ediyor. Türkiye’de TÜBİTAK’ın yapmış olduğu yetkinlik analizinde Üniversitemizin birçok bölümü Türkiye’de ilk 10’na girmiştir. Projeler de öğretim üyesi başına oranlama yapılırsa bunda da biz Türkiye’de ilk 10 arasına gireriz.
22 POREJE İLE TEKNOFESTE KATILACAĞIZ
Biz teknik olarak ilkleri yapmanın mücadelesi içindeyiz. Üniversite olarak TeknoFest İzmir’e 22 proje ile katılıyoruz. Yapay zekâ, veri analitiği gibi yeni teknolojiler üzerine birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilerimizin yürütücüsü olduğu çok sayıda proje çalışmasına sahibiz. Öğrencilerimizle birlikte proje ve teknoloji çıkarması yapacağız.
TÜRKİYE’DE OTİZM ARAŞTIRMALAR MERKEZİ
OLAN 10 ÜNİVERSİTEDEN BİRİSİ
İlkleri yapma konusunda yine özel eğitimle ilgili olarak Otizmli öğrenciler konusunda bizim hocamız İZOT yani İzmir Otizmli öğrenciler için koro kurdu. Üniversitemiz aynı zamanda Türkiye’de otizm araştırmalar merkezi olan 10 üniversiteden birisidir. Türkiye’de Engelsiz Program Nişanı almaya hak kazanan 4 Üniversiteden birisi olduk.
Uygulamalı eğitimleri önemsediğimiz için OSB’de Meslek Yüksekokulu kurduk. YÖK bunu destekliyor. Bu konuda da Türkiye’de 16 Üniversite arasında yer alırken, Ege de bu konuda da tek üniversiteyiz.”
İzmir Demokrasi Üniversitesinin başarılı çalışmalarından dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getiren İzmir Ege Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan ise, ülkenin gündemi nedeniyle uzun bir ara verdikten sonra 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamalarına özel hazırlık yapılırken 100’üncü yılın ilk buluşmasının bir eğitim kurumu ile başlamasından duydukları memnuniyeti açıkladı.
İzmir Ege Medya Platformu buluşmasında Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ile birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Berna Dirim Mete, Üniversite Genel Sekreteri Dr. Dilek Karaman ve Meslek Yüksekokulu Müdür V. Prof. Dr. Aslı Güneş Gölbey yer aldı.