Fizyolojik değişmelere sebep olan Kuvat sendromu pek çok babayı hala deyim yerindeyse süründüren bir sorun. 

Kuvat sendromunun nedeni olduğu düşünülen bir kaç farklı açıklama var...

Bunlardan ilki; sendromun psikolojik bir hastalık olduğu yönünde. Bu görüş genel olarak Avrupa ve Amerika’daki doktorlar tarafından savunuluyor. Erkeklerin kadının hamileliği sırasında gördüğü ilgiyi ve doğurma yetilerini kıskandığını ve kadınla bir yarış haline girerek dikkat çekmeye çalıştığına inanıyorlar. Bir başka psikolojik sebep hipoteziyse, erkeklerin bu değişimleri sosyolojik rollerindeki değişmeden dolayı yaşadıkları gerginliğe tepki olarak verdikleri yönünde. Bir grup Kanadalı araştırmacıysa yaptıkları küçük bir deney sonucunda bu sendromu çeken babaların vücudunda fizyolojik değişmeler; estradiol (bir kadınlık hormonu) seviyesinde artış, testosteron (erkeklik hormonu) seviyesinde düşüş gözlemlediklerini söylüyor. Fakat yine de araştırmacılar bu kadar kısıtlı bilgiyle bir sonuca varmadan önce farklı kültürlerde de bu deneylerin yapılması gerektiğini belirtiyor. 

Eşleri hamile olan erkeklerin couvade sendromuna yakalandıkları sendromun belirtileri sayesinde anlaşılabilmektedir.

Erkeklerde görülen couvade sendromu belirtileri şunlardır;

  • Karın ağrısı
  • Aşerme
  • Bulantı
  • Baş dönmesi
  • Kramp
  • İştahsızlık
  • Sırt ağrısı
  • Karnın şişmesi
  • Kilo artışı
  • Uyku sorunları

Erkeklerdeki hamilelik belirtileri hamileliğin ilk aylarında anne adayıyla beraber başlayabilirken hamileliğin son dönemlerinde de görülebilmektedir. Hamilelik yaşayan anne adaylarında görülen duygu değişiklikleri baba adaylarında da görülmektedir.

Ayrıca erkeklerde görülen bu değişikler onların agresif hareketler sergilemelerine ve aşırı kıskanç olmalarına da neden olabilmektedir. Bunlar dışında couvade sendromunun belirtileri ilk defa baba olacak kişilerde daha ağır olarak gelişebilmektedir.

Couvade Sendromundan Kurtulmak

Eşinin yaşadıklarını dışarıdan gözleyen babanın kendi içinde yaşadığı kıskançlık, stres ve kaygı bu belirtilere sebep olduğu için bu durumun ortadan kalkması için çalışılmalıdır.

Bunun için anne ve baba adayları hamilelik döneminde birlikte karar vererek bebek hazırlığını birlikte yapmalıdır. Böylece baba adayları hamilelik durumundan uzak tutulmadığı için kaygıları azalacak ve psikolojik olarak ortaya çıkan durumlar ortadan kalkacaktır.

Ayrıca bebek bakımı ile ilgili kurslara gitmek ya da eğitici kitaplar okumak baba adaylarının kendi içlerinde yeni bir bireye hazırlık yapmalarını sağlayacaktır. Babalık için neler yapabileceklerini öğrenen adayların bu semptomlardan büyük oranda kurtuldukları görülmüştür.

Motosiklet tutkusu ve erken teşhis bir arada: Meme kanseri farkındalık söyleşisi Motosiklet tutkusu ve erken teşhis bir arada: Meme kanseri farkındalık söyleşisi

Ancak eşlerin birlikte hareket etmeleri ve aldıkları önlemler işe yaramazsa baba adaylarının destek alması gerekebilmektedir. Çünkü bazı baba adayları bu sendromu hafif bir şekilde atlatırken bazı adaylarda ruhsal bozuklukları ve belirtiler ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.

Couvade Sendromunda Tedavi

Couvade sendromu genel olarak psikolojik sebeplerle ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için bu rahatsızlığın ilaçlarla yapılan kesinleşmiş bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu sendromu yaşayan baba adaylarında bu belirtiler anne doğumu gerçekleştirdikten sonra ortadan kalkmaktadır.

Hatta bazı baba adaylarının da eşiyle birlikte doğum sancısı çektiği ve bebeklerini kollarına aldıklarında bu acının geçtiği araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Ancak göbekleri hamile gibi şişen baba adaylarında bu durum doğum sonrası değişmediği için bu belirtiyi yaşayanlar aldıkları terapiler sayesinde kurtulmaktadırlar.

Kaynak: Haber Merkezi