CHP’li Bakan, kanun teklifinde 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak toplu ulaşımda kullanılan akaryakıtta KDV ve ÖTV’nin kaldırılmasını önerdi.

Bakan, “Geçen hafta akaryakıta yapılan büyük ÖTV zammı sonrası benzin ve motorinde yaşanan büyük fiyat artışı toplu ulaşımı dahi ulaşılamaz bir hale getirdi. Benzinin litresinde 2.52 TL olan ÖTV’nin 7.52 TL’ye, motorinde 2.05 TL olan ÖTV’nin ise 7.05 TL’ye yükseltilmesi sonucu motorinin litresi 33 lirayı, benzinin litresi ise 35 lirayı geçti. Akaryakıta gelen zamlar nedeniyle, toplu ulaşım; hizmet verenler açısından sürdürülemez, hizmet alanlar açısından ise ulaşılamaz hale geldi.  Akaryakıt fiyatlarına yapılan bu büyük zam yayılma etkisi de gösterdi ve piyasada zincirleme olarak birçok ürünün fiyatının da artmasına neden oldu. Vatandaş en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz, hayatını sürdüremez noktada” dedi. CHP’li Murat Bakan teklifin gerekçesinde şunları vurguladı:

Toplu ulaşım ulaşılamaz hale geldi

“Akaryakıt fiyatlarına her gün gelen zamlar ulaşım başta olmak üzere tüm sektörleri olumsuz şekilde etkilemektedir.  Ülkemizin yaşadığı ekonomik buhran, enerji ve gıda maddelerindeki fahiş fiyat artışı ve para birimimiz TL'nin değer kaybetmesiyle, söz konusu zamlar daha yıkıcı bir etki yaratmıştır. Akaryakıta gelen zamlar nedeniyle, toplu ulaşım; hizmet verenler açısından sürdürülemez, hizmet alanlar açısından ise ulaşılamaz hale gelmiştir. Vatandaşlarımız öylesine yoksullaşmıştır ki, Anayasa ile de güvence altına alınmış gıda dahil en temel insani ihtiyaçlarını karşılayamaz noktaya gelmiş, işe gitmek okula gitmek gibi en zorunlu seyahat haklarını dahi kullanamaz hale gelmiştir.

Akaryakıt zamlarına karşı tek çözüm KDV ve ÖTV’nin kaldırılması

Yerel yönetimlerin, artan akaryakıt ücretleri sebebiyle toplu taşımayı sübvanse etmek zorunda kalmaları, hem yerel yönetimlerin ekonomik olarak zorlanmalarına hem de zaten kısıtlı olan bütçelerinin ciddi şekilde sapmasına neden olmaktadır.  Mevcut durumda akaryakıt zamlarına karşı tek çözümün ise KDV ve ÖTV’nin kaldırılması olduğu görülmektedir. Bu nedenle, toplu taşımada kullanılan yakıttan KDV ve ÖTV’nin alınmaması için gerekli yasal düzenlemenin yapılması zaruri hale gelmiştir. Bu yolla, hem toplu taşıma hizmetinin fahiş akaryakıt fiyatları nedeniyle içinde bulunduğu krizden kurtulmasına önemli bir katkı sağlanacak hem de yurttaşlarımızın toplu taşımayı daha ucuza kullanabilmesi sağlanacaktır.”

Editör: Yaren Karaaslan