İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan ve 216 bin nüfusuyla dikkat çeken Çankırı, Türkiye'nin turizm potansiyeli yüksek ancak henüz keşfedilmemiş şehirlerinden biridir. Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bu şehir, Ilgaz Dağı Milli Parkı gibi ülkenin en önemli doğal alanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, Kenbağ Tabiat Parkı ve Kadınçayırı Tabiat Parkı gibi doğal alanlar da doğa gezileri ve kampçılık için popüler destinasyonlar arasındadır.Peki, Çankırı'da hangi dağlar var? Çankırı'nın en önemli dağları hangileri? Sizin için derledik...

ÇANKIRI'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

ÇANKIRI'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

Çankırı'nın yüzölçümünün %60'ını dağlar ve yüksek tepeler oluşturuyor. İlin kuzey sınırında yer alan dağlar, aynı zamanda en yüksek kesimlerini barındırmaktadır. Kuzey Anadolu Dağları'nın ikinci sırasındaki Ilgaz Dağları, ilin bu kesiminde önemli bir yer tutmaktadır. En yüksek noktası 2587 metre olan Ilgaz Dağları üzerinde Küçükhacet Tepesi (2546 Mt.), Büyükhacet Tepesi (2587 Mt.), Kulpi (1980 Mt.), Bulancak (1935 Mt.), Altunsivrisi (1934 Mt.) ve Kocadağ (1763 Mt.) gibi zirveler yer almaktadır. Ayrıca, Ilgaz Dağları, Çankırı ile Kastamonu arasında doğal bir sınır oluşturur ve farklı kollara ayrılır.

Ilgaz Dağları'nın güneyinde ise Çorum ile Kastamonu/Tosya sınırından başlayarak batıya doğru yönelen Erikli, Sarıkaya, Karakaya, Ilısılık, Yapraklı, Doğdu, Taşyakası, Batıbeli ve Dumanlı Dağları, yaklaşık 2000 metre yüksekliğe ulaşan yeni bir dağ sırası meydana getiriyor. Bozkır Dağları da bölgedeki önemli topoğrafik unsurlar arasında yer alıyor. Kuzeybatıda ise Karabük ve Bolu ile doğal sınırı oluşturan Hodalca, Elaman ve Eğriova Dağları dikkat çekmektedir.

Kent merkezi çevresinde ise Hıdırlık Kaşı, Meryemana Tepesi ve Sarıdağ gibi tepelerle birlikte, Taşyakası, Dumanlı ve Aydos Dağları gibi daha büyük tepeler bulunmaktadır. Bu doğal yapılar, Çankırı'nın karakteristik coğrafi özelliklerini oluşturuyor.

ÇANKIRI'NIN EN ÖNEMLİ DAĞLARI HANGİLERİ

Ilgaz Dağı

Ilgaz Dağı

Ilgaz Dağı, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesi konumundadır. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.775 metrelik bir geçitle aştığı bu dağ, doğu-kuzeydoğu ve batı-kuzeybatı doğrultularında 50 kilometrelik bir oval kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Büyükhacet Tepesi 2.587 metre, ikinci zirvesi ise Küçükhacet Tepesi 2.546 metre yüksekliğindedir. Ilgaz Dağı, zengin bitki örtüsüyle eşsiz doğal güzelliklere sahiptir. Ankara-Çankırı-Kastamonu Devlet Karayolu üzerinde bulunmakta olup, Ankara'ya 200 kilometre, Ilgaz ilçe merkezine ise 25 kilometre uzaklıktadır.

Yılın altı ayında karla kaplı olan Ilgaz Dağları, kış sporları için uygun bir ortama sahiptir. Son dönemlerde kış sporları ve turizmi açısından önemi artmıştır. Yapılan tesisler ve otellerle birlikte kayakçılar için mekanik tesisler ve pistler bulunmaktadır. Yurt içi ve yurt dışından gelen konuklar, bu tesislerde konaklayarak kış turizminden faydalanabilmektedirler.

Aydos Dağı

Aydos Dağı

Şanlıurfa'da sağanak felaketi: Tarla ve evleri su bastı! Şanlıurfa'da sağanak felaketi: Tarla ve evleri su bastı!

Aydos Dağı, Çankırı'nın Şabanözü ilçesi ile Ankara'nın Çubuk ilçesi arasındaki sınırda bulunan bir dağdır. Yüksekliği 1.880 metredir. Genellikle mesire alanı olarak kullanılan bu dağın Yukarı Çavundur (Çubuk) tarafında Atatürk'e ait bir orman çiftliği bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi