Son dönemde iş dünyasının Schengen, ABD ve Çin vizelerinde yaşadığı sorunlara bir yenisi eklendi. İhracatçılar Latin Amerika ülkeleri vize randevularını uzatırken Meksika’nın ise Türk pasaportu sahiplerinin vize başvurularında ABD vizesi istediğini ifade etti.

THY açıklamıştı

Türk Hava Yolları (THY) da Mart ayında yaptığı duyuruda genel şartlara uysa dahi, ülke otoritelerince belirlenen ek şartlara uymayan yolcuların Venezuela, Meksika, Kolombiya, Küba ve Brezilya’ya girişine izin verilmeyeceğini belirtmişti. İhracatçılar ilgili konsolosluklardan aldıkları geri dönüşe göre yabancıların da son dönemde çok fazla Türk pasaportu sahibi olmasından ötürü Türkiye’den yapılan başvuruların yığıldığını, bu sebeple sistemin aksadığını söyledi.

2024 öğretmen maaşı ne kadar? En düşük ve en yüksek öğretmen maaşları ne kadar? 2024 öğretmen maaşı ne kadar? En düşük ve en yüksek öğretmen maaşları ne kadar?

Vize sorununun nedeni: Kaçak yollarla geçiş!

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, vize probleminin devam ettiğini ve bazı ülkelerden randevu bile alınamadığını belirtti. İngiltere’ye başvuruların 5 ayı bulduğunu, ABD’nin ise 1 yıl sonrasına randevu verdiğini vurgulayan Taycı, Meksika’nın yeni bir sorun haline geldiğini, Meksika vizesi olanların artık ABD vizesi de gerektirdiğini dile getirdi.

"Vize olmazsa ihracat nasıl olacak?"

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, Avrupa biletinin Schengen olduğunu söylerken, “Patronlarda yeşil pasaport var ama asıl işi yapacak olan çalışanların durumu ne olacak, vize olmazsa ihracatı nasıl yapacağız?” sorusunu sordu.

Vizesi olan çalışanlar tercih sebebi oldu

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise Avrupa’nın tamamında vize almanın sorun olmaya devam ettiğinin altını çizerken “Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde sıkıntı yaşıyoruz. Genelde kısa süreli vizeler veriyorlar. 15 gün ya da 1 ay olabiliyor. Bazı işletmeler çalışanını getiremiyor. Artık çalışanlarından vizesi olanını tercih ediyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

Randevu yok!

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Avrupa’da vize için açık bir ülkenin olmadığını belirtiyor ve Almanya’nın 10 günde 17 bin başvuru alınca sistemi kapattığını, ABD’den ise 6-7 aydan önce randevu alınamadığını söyledi.

Avrupa sıkıntı yaratıyor, ABD hiç vermiyor

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin, Avrupa’ya olan vizelerde sıkıntının devam ettiğini, ABD’den ise vize alınamadığını paylaşırken Ticaret Bakanlığı’na bildirim yaptıklarını ve ticari vizeler için ayrıcalık yapılmasının elzem olduğunu belirtti.

Brüksel'e yoğun talep

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’ne (AB) lobi faaliyetleri de artıyor. İhracatçıların çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Belçika’nın başkenti Brüksel’e ofi s açıyor. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) bünyesinde sektörel çalışmaların ve lobi faaliyetlerinin yürütüldüğü ofi s TİM’e devredildi. AB Parlamentosu’nun da merkezi olan Brüksel özellikle vize konusunda yaşanan sorunlar için temasların yerinde yapılmasına olanak tanıyacak. Brüksel ofi sine temsilci atama hazırlığı yapan TİM, merkezi kulis çalışmaları için etkin kullanmayı planlıyor.

TİM olaya el atacak

Vize konusundaki sorunların devam ettiğini kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, son iki ayda şikâyetlerin daha da fazla arttığına değinirken, “Hem bakanlıklarımıza hem de konsolosluklara yaşadığımız sorunları bildiriyoruz. Tüm yetkilerle görüşüyoruz. Konu ile ilgili rapor hazırlıyoruz, İstanbul’daki konsolosluklarla paylaşacağız. Yaşadığımız sorunları konsolosluklara gidip tek tek anlatacağız. Özellikle en fazla ihracat yaptığımız ülkelerle görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bayramdan sonra bu konuda hızlıca bir aksiyon alarak çözüm üretme gayreti içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi