Son Mühür Tv’de Ayşegül Koç’un hazırlayıp sunduğu Sıcak Bakış programında Türkiye’nin geleceğe bakışioını değiştirecek projeler ele alındı. SÜGEP Akademi Başkanı Umut Dilsiz başta Avrupa Birliği olmak üzere gelecekte dünyanın evirleceği yöne işaret ederek gençleri bu yeni döneme hazırlayacak bir eğitime ve projelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Bilgiye ulaşmanın değil bilgiyi kullanmanın önemine işaret eden SÜGEP Akademi Başkanı Umut Dilsiz ‘dünya gerçekten değişiyor. Yeşil dönüşüm, yeşil ekonomiye geçebilmek için yeterli insan kaynağını henüz yetiştirebilmiş değiliz. Şirketler bu sürece uyum sağlamak zorunda dedi.
İşte Umut Dilsiz’in açıklamalarından öne çıkan detaylar…
AB’ye yüzde 50’den fazla ihracat yaptığımız için çok kritik bir dönem. Şirketler bunu nasıl yapacak? İşte SÜGEP bu insan kaynağını geliştirmek için mücadele veriyor. 2020’den beri gençlere Sürdürülebilirlik Yetkinlikleri kazandırmak için uğraşıyoruz. Bu gençler staj yaptıkları işlerde devam etme şansını buldular. Sosyoloji çok öne çıktı. Sosyologların eskiden kimse yüzüne bakmazdı şimdi önemli hale geldiler. Keza ziraat mühendisleri için de aynı şey geçerli. Pandemide gıda kriziyle tanıştık. Risk yönetimiyle buna hazırlıklı olmamız lazım. Türkiye’de diplomalı işsizlik diye bir gerçeği var.
Genç işsizliğe dikkat…
Yüzde 40’lara varan bir oranı buluyor. Diyoruz ki bu gençleri gelin bu sürdürülebilir alanlara yönlendirelim bu çocuklar işsiz kalmasın. Biz bir eğitim kurumuyuz. Eğitimin esas amacı davranış değişikliği, zihniyet değişikliği yaratmaktır. Linkedinde sosyal deney yaptım ve Fransa’da hesap açtım iş arıyorum diye daha ikinci günde onlarca iş çağrısı aldım. Türkiye’de yakında gençler için patlama olacak. Yeşil mutabakata ek olarak mavi mutabakat gelecek. Bir de AB İlim Yasası gelecek. Bu geldiğinde şirketlerin kapatılması bile söz konusu olacak, buna hazır mıyız? 2030’a kadar Avrupa plastiksiz bir bölge amaçlıyoruz diyor. Biyoçözünür olmak zorunda. Atıklar yaşam alanımızı daraltan bir şey. İhracat mallarında ambalaj plastik olduğunda bunu satamayacak. Buna çözüm bulmamız lazım. İşte bizim çocuklar körfezdeki deniz marullarını ele aldılar. İçeriğine baktık. Anladık ki altın değerinde bir organizma. Kozmetik de yem de olabilen doğanın sunduğu bir nimet. Bizim gençler içinde selüloz olduğunu keşfettiler. Bu plastiğe alternatif bir hammadde demek. Türkiye’de şu anda selüloz imalatı yok. Bunu neden değerlendirmeyelim. Şimdi bununla ilgili AR-Ge süreci devam ediyor. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan destek aldık. Muhtemelen yılbaşında ürün lansmanını yapacağız. Karbon çiftliği projemiz de var. Bu projemiz de uluslararası ödüller aldı. İzmir’de Başka bir Tarım Mümkün projesi var. Karbon Çiftliği uygulamamız bu projeye dahil edilebilir ve gençler için müthiş iş fırsatları çıkar. 360 derece fayda sağlayan bir model bu. 7 Ekim’de Yeşil Beyinler adı altında bir programı başlatıyoruz.