Avukat Mürsel Ünlü, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Konkordato iflastan kurtulma sürecidir diyen Ünlü; “Bu anlaşma sayesinde borçlu taraf borçlarını yeniden yapılandırabilir. Konkordato başvurusu için iflas koşullarının şartları gerekmez. Size gelecek haciz tehlikelerini, mallarınızın satılmasını, işinizin sonlanmasını engellemekten ibarettir” ifadelerini kullandı.

İbrahim Turhan'dan Bakan Mehmet Şimşek'e tam destek! Piyasayı olumsuz etkilemez! İbrahim Turhan'dan Bakan Mehmet Şimşek'e tam destek! Piyasayı olumsuz etkilemez!

“Konkordato iflastan kurtulma sürecidir”

Ünlü; “Konkordato; bir borçlunun mahkeme aracılığıyla borçlu olduğu kişi ya da kurumlarla anlaşma yapmasıdır.  Bu anlaşma sayesinde borçlu taraf borçlarını yeniden yapılandırabilir.  Konkordato başvurusu için iflas koşullarının şartları gerekmez. Size gelecek haciz tehlikelerini, mallarınızın satılmasını, işinizin sonlanmasını engellemekten ibarettir. Konkordato süreci başladığında borçlu taraf plan dahilinde ilerleyerek borçlarını ödemeye başlar. Bütün borçlular konkordato talebi için mahkemeye başvurabilir. Ayrıca borçlarını alamayacağını düşünen her alacaklı da konkordato talebinde bulunabilir. Ancak pratikte bu uygulama yok. Çünkü konkordato kurumu pahalı bir kurum ve uzun bir süreç. Konkordato iflastan kurtulma sürecidir” açıklamasında bulundu. 

“Konkordato talebinde ciddi artış var”

Türkiye’de 6 aydır konkordato ile ilgili bir artış görmüyorduk diyen Ünlü; “Ancak son bir aydır inanılmaz bir artış var. Son dönemdeki artışın nedeni ekonomideki ciddi bozulmalardır. Dövizin artması, enflasyonist ortam diyebiliriz. Bu kadar yaygın konkordato Afganistan’da yoktur. Sri Lanka’da görürüz herhalde. Derinleşen kriz olduğu müddetçe, konkordato artacaktır” diye konuştu.

Konkordato sürecinin işleyişi hakkında bilgi veren Ünlü; “Süreç işleyişine baktığımızda mali müşavir mali tabloları alıyor. Makul güvence diye bir rapor düzenleniyor. Mahkeme en kısa zamanda bir karar alıyor. Bu kararla icra takibine başlanmıyor, mal varlıklarınız haczedilmiyor, başlanmış takipler duruyor. Konkordatodan önce haczedilen mallar varsa geri veriyor mahkeme. 3 ay içinde dosyaya üç tane komiser tahsis ediyor. Komiser mali tabloları alıyor mahkemeye anlaşılır halde ya borcunu öder diyor ya da raporu yetiştiremedim diyor ve iki ay daha süre alıyor. Komiser 5 ay sonra borçlu haklı bu proje gerçekleşebilir diyorsa mahkeme borçluya git bu projeyle alacaklıların ile anlaş diye 1 yıl mühlet veriyor. 17 ay boyunca zorunlu giderler hariç işletme borç ödemiyor. İflasta mal varlığını verir çeker gidersiniz. Peki biz neye çabalıyoruz? Çalışalım borcumuzu ödeyelim istiyoruz. 6-7 yıl ticari hayatta inanılmaz bir süreçtir. Borçlunun burada yapacağı tek şey mal kaçırmamak. Cezası zaten yüksek. Konkordatoda borçlarınızı belirtilen süreçte ödeyemediniz, alacaklılar konkordatonun feshini isteyebiliyor. Şirket borca batıksa, alacaklılar ve mahkeme konkordatoyu kabul etmiyorsa, mahkeme şirketin iflasına karar verilir” açıklamasında bulundu.

Finansal sıkıntı yaşayan şirketeler ne yapmalı? 

Finansal dar boğaza girmiş firmalarının atması gereken adımlar ile ilgili bilgiler veren Ünlü; “Sıkıntı olan bir firma önce mali müşaviri ve avukat ile mutlaka bir toplantı yapacak. Sorunları paylaşacak ve duracak. Devam ederseniz yeniden borçlanmalara firma tabii ki batar. Burada da avukat ve mali müşavirlerin cesur olması lazım. Bir de kiminle çalışıldığı önemli bu profesyonellik ister” diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2024 04 04 Saat 10.43.07 5D70Af8C

Kaynak: HABER MERKEZİ