Türkiye'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan Ardahan, stratejik bir coğrafi konuma sahiptir. Kuzeyinde Acaristan Özerk Cumhuriyeti ve Gürcistan, kuzeydoğusunda kısmen Ermenistan, güneydoğu ve güneyinde Kars, güneybatısında Erzurum ve batısında Artvin illeri ile çevrilidir. Ardahan Ovası, çeşitli dağ silsileleri ile çevrelenmiştir. Peki, Ardahan'da hangi dağlar var? Ardahan'ın en yüksek dağı hangisi?

ARDAHAN'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

Kuzey kesiminde Yalnızçam Dağları, güneybatıda Allahuekber Dağlarının uzantıları, kuzeydoğuda Keldağ, doğuda Akbaba Dağı ve güneyde Kısır Dağ yer alır. İl merkezinin rakımı 1800 metre olup, ortasından Kura Irmağı geçmektedir. Bu zengin coğrafi yapısı ile Ardahan, hem doğal güzellikleri hem de stratejik önemi ile dikkat çeken bir Anadolu ilidir. Bu özellikler, Ardahan'ı hem turistik hem de jeopolitik açıdan önemli bir nokta haline getirmektedir.

Allahuekber Dağları

Allahuekber Dağları

Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzurum, Kars ve Ardahan illerinin sınırlarında yer alan Allahuekber Dağları, tektonik yapıya sahip önemli bir dağ sırasıdır. Kars ve Sarıkamış şehir merkezlerinin kuzeybatısında konumlanan bu dağlar, 40 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde bir alana yayılmaktadır. Dağların en yüksek noktası olan Allahuekber Tepe ise 3120 metre yüksekliğe ulaşır.

Orojenik kıvrım dağları olarak bilinen Allahuekber Dağları, Kars Çayı, Kura Nehri ve Tortum Çayı havzalarını birbirinden ayıran jeolojik bir özellik gösterir. Aynı zamanda, Erzurum ve Kars illerinin sınırları da bu dağların zirvelerinden geçmektedir.

2004 yılında, tarihi Sarıkamış Harekatı'nın anısına Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı olarak ilan edilen bu bölge, Sarıkamış, Göle, Selim ve Şenkaya ilçeleriyle sınırlıdır. Hem tarihi önemi hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken Allahuekber Dağları, bölgeye gelen ziyaretçilere unutulmaz manzaralar ve derin bir tarih bilinci sunmaktadır.

Ulgar Dağı

Ulgar Dağı

Ardahan'ın Posof ve Damal ilçeleri arasında yer alan Ulgar Dağı, 2918 metre yüksekliğiyle bölgenin en dikkat çekici doğal yapılarından biridir. Volkanik yapısıyla bilinen dağ, püskürük kayaları sayesinde jeolojik önemini koruyor.

Ulgar Dağı, özellikle kış mevsiminde kasım ayından nisan ayının sonlarına kadar süren kar örtüsü ile bilinir. Yılın ilk karının yağdığı bu zirve, bu özelliği ile kış sporları ve doğa yürüyüşleri için ideal bir destinasyon haline gelmiştir. Dağın zirvesinden yükselen dumanlar, Ulgar'ın mistik atmosferini pekiştirirken, yaz aylarında yeşil ormanlar ve rengarenk çiçeklerle süslenen manzarasıyla ziyaretçilerini adeta büyüler.

Ulgar Dağı, hem doğa tutkunlarının hem de fotoğrafçıların uğrak noktası olmaya devam ediyor. Bu eşsiz doğal güzellik, Ardahan'ın turizm potansiyelini artırmada önemli bir role sahiptir.

Hindistan'a 'yüksek sıcaklık' uyarısı Hindistan'a 'yüksek sıcaklık' uyarısı

Kısır Dağı

Kısır Dağı

Ardahan ilinin Çıldır ilçesinde, Doğu Anadolu Bölgesi'nin etkileyici yüksekliklerinden biri olan Kısır Dağı, bölgenin güney kesiminde Çıldır Ovası üzerinde konumlanmıştır. İl merkezine 30 km uzaklıkta bulunan bu dağ, etkileyici doğal güzellikleri ve stratejik konumu ile dikkat çekiyor.

Toplu ve geniş bir kütleye sahip olan Kısır Dağı, basık ve yayvan bir yapıya sahiptir. Çevresindeki su kaynakları ve küçük derelerle zenginleşen bu doğal yapı, Çıldır Gölü çukurluğuna hakim bir konumda yer almakta ve doğusunda Akbaba Dağı ile komşudur. Kısır Dağı ve Akbaba Dağı arasında yer alan Çıldır Gölü ise, bu iki yükselti arasında kalan doğal bir inci olarak bilinir.

Kısır Dağı, hem doğaseverler hem de macera tutkunları için ideal bir keşif noktası olup, bölgeye gelen ziyaretçilere unutulmaz manzaralar sunmaktadır. Doğal habitatı ve çevresindeki ekosistem ile de bilim insanları ve araştırmacılar için önemli bir çalışma alanıdır.

Kaynak: Haber Merkezi