Son Mühür Tv’de Sıcak Bakış programı son dönemin en çok merak edilen konuları arasında yer alan kentsel dönüşümle ilgili hukuki sorunları masaya yatırdı. Kentsel dönüşüm konusunda çalışmalarnı yoğunlaştıran Avukat Senem Kiraz İzmir depreminden sonra ciddi bir konut krizi meydan geldiğine işaret etti.

İşte Avukat Senem Kiraz’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar…

Yüzde 20 emsal artışı…

Büyükşehir Meclisi emsal kararı oluşturdu. Bayraklı’da binanın riskli olması halinde yıkılması söz konusuydu. Bayraklı yüzde 20 emsal aldı. Diğer ilçelerde orta vade ağır hasarlı binalara yüzde 20 artış gelmişti. Yargıdan yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. Belediyeler şantiyeleri mühürlemek zorunda kaldı. Şu anda 150 metrekare inşaat maliyetinin 4 milyon liraya yaklaştığı bir dönemdeyiz. Bu maliyetler karşılanamadığı için emsal artışı getirilmişti. TMMOB’un dava açmasıyla istenen duruma ulaşılamadı. Büyükşehir yeniden yüzde 20 emsal hakkı tanıdı. Bunlar ilçe belediyelerinde yürürlüğe girecek. İmar durumu güncellenmek suretiyle duran inşaatlar devam edecektir. Tek malikin başvurusuyla süreç başlıyor ama devamında 3’te 2 oranına ulaşılamazsa süreç çok sıkıntılı hale gelebiliyor. Bizim bu emsal kararından faydalanabilmek için binamızın orta ya da ağır hasarlı olması gerekiyor.

Yüzde 100 memnuniyet olmaz!

Teknik, sayısal çoğunluk ve maliyet ayaklarına bakmamız gerekir. Kentsel dönüşümde kimse yüzde 100 memnun olmaz. Mavi dolap kapağına itiraz eden malik gördüm. Menfaatlerin çatışmaya elverişli olduğu bir ortam. Metrekare neden düştü sorusunun cevabı imar durumunda.

Arabuluculuk yöntemini destekliyorum...

İnanılmaz yüksek bir dava hacmiyle karşı karşıyayız. Arabuluculuk yöntemini destekliyorum. 636 sayılı kanundan kaynaklanan davalara bakılıyor. Kira tespiti ve tahliye davaları arabuluculuğa tabiiyiz. İhtiyaca zorunlu oldu. İlk toplantı ücreti devlet tarafından ödeniyor. Bence oldukça avantajlı bir durum. İleriki süreçlerde dava ve avukat masraflarından kurtulabilmek için önemli bir adım. O toplantıya o bölgenin rayiç kira bedelini alarak giderseniz avantajlı olursunuz. Mahkemeler de aynı yöntemi kullanıyor. Bilirkişinin bölgeyle ilgili raporuna bakıyor. Kira tespit davaları bu işlere en uygun konular. İş yerlerinde uyuşmazlığın arabulucukla çözümlendiğini pek görmüyoruz. Belli sürelerde 6 belli sürelerde 8 hafta içinde arabuluculuk sürecinin bitmesi gerekiyor. Avukatlık tarifesi gibi bir arabuluculuk tarifi var. İş hukukunda yüzde 70‘e yakın anlaşma oranlarına ulaşılmış. İcra ve tahliye süreçleri inanılmaz artış gösterdi. Bütün masrafları ev sahibi ödüyor ama hepsi kiracıdan isteniyor. Mahkemelerin yükünün azalacağını düşünüyorum.

Editör: Bünyamin Dobrucalı