Son Mühür TV’de TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte gerçekleştirilen Dirençli Kentler programında İnşaat Mühendisleri Odası Afet Hazırlık ve Müdahale Kurulu Başkanı Abdullah İncir ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyon Başkanı Nurgül Atabay, Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Karabağlar Belediyesi ile yürüttükleri mahalle örgütlülüğü programına ilişkin konuşan Atabay; Bu çalışmalarla birlikte hem mahalleyi tanıyan insanlar olarak ekiplere yol göstermek hem de ekipler gelene kadar afetzedelere yardım etmek mümkün olacaktır. Bu bağlamda yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor” dedi.

Konya'da tır ile otomobil çarpıştı| 4 kişi yaralandı Konya'da tır ile otomobil çarpıştı| 4 kişi yaralandı

“Biz şu anda 20 kat fazla para ödüyoruz”

Öncelikle dirençli kentleri oluşturmamız lazım diyen İncir; “Japonya bir deprem olduğunda ne yapacağını ve nasıl müdahale edeceğini biliyor ve onu yapıyor. Sosyal ve ekonomik kayıpları olmuyor. Burada bir dirençlilik oluşuyor. Afet yönetiminde üç şey çok önemli.  Afet öncesi, afet olduğu zaman müdahale, müdahaleden sonra iyileştirme. Eğer biz afet öncesi hazırlıklarımızı tamamlarsak afetten o kadar az etkileniriz. Afet öncesi bir planlama yapılmadıysa ve yara sarma metoduyla önlem alınmışsa yaptığın harcama sembolik olarak 20 lira ise, afet öncesi yapacağın harcama 1 lira olur. Biz şuanda 20 kat fazla para ödüyoruz. Eğer öncesinde önlemlerimizi alırsak ülke ekonomisine ciddi katkıda da bulunuruz. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre gelişmekte olan ülkelerin afetlerde yıllık harcaması 315 milyar dolar. Bu ülkeler Japonya örneği gibi dirençli kent olmuş olsaydı maliyet 1.5-2 milyara düşmüş olacaktı. 2019 deprem yönetmeliği şu anda dünyanın en iyi yönetmeliği… Ama uygulamada yönetmeliğe uymazsan bir anlam ifade etmez. Örgütlülükte oldukça önemli. Tüm toplum buna dahil. Bütünleşik afet yönetim sisteminjn başkanı ise AFAD. AFAD örgütlülüğü doğru yapamıyor. Tek eleştirim bu yönden olabilir. Tatbikatlar çok önemli. Tatbikatlar olmazsa afet anında ne yapacağımızı bilmemiz çokta mümkün değil” açıklamasında bulundu. 


“Mahalle örgütlülüğü yerel yönetimlerde olmalı”

Mahalle örgütlülüğü ile ilgili Karabağlar Belediyesi ile çalışma yürütüyoruz diyen Atabay; “Karabağlar Kent Konseyi’nde bir alt çalışma grubu oluşturuldu. 57 mahalle var ve bunların konumlarına göre 7-8 bölgeye ayırarak pilot çalışma olarak Esentepe mahallesinde çalışmalara başladık. Bir okulda önce farkındalık eğitimi vererek başladık. AFAD ve AKUT ile birlikte yürüttük bu çalışmaları. Basit kısa sunumlar yaptık. Oraya katılanlarla gönüllüler oluşturmak istedik. Onlarla eğitimlerimize devam ediyoruz. Bir lojistik merkezi kurmayı planladık. Bu çalışmalarla mahalleyi tanıyan insanlar olarak hem ekiplere yardımcı olabiliriz hem de küçük bilgilerle hayat kurtarabiliriz. Bu eğitimlerin sürdürülebilir olması çok önemli. Temel afet bilincini geliştirmek ve gündemde tutmak için çalışıyoruz. Mahalle afet örgütlülüğünün yerel yönetimler tarafından yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum buna bir bütçe ayrılmalı” ifadelerini kullandı.

“Amacımız kaosu en aza indirmek”

İncir; “Profesyoneller olay yerine gelene kadar kaosu en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Eğer yapı stokumuz kırılgansa ne kadar örgütlüde olsanız büyük risktir. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanları kendi ilçeleri ile ilgili bilgilendirme yapmalılar. Talebe dayalı performans analizi yapıyoruz İzmir’de mutlaka müracaat edin. Ücret almadan binanız hakkında önemli bilgiler alıyorsunuz. Bunun değerlendirmesini çok değerli hocalarla birlikte yapıyoruz. İzmir’de daha çok duyarlı insan bekliyordum, başvuruların az olması beni çok üzüyor. Muhtarların talepleriyle örgütlenmeleri mahallelerde başlatabiliriz” açıklamasında bulundu.

Editör: Bünyamin Dobrucalı