GÜNDEM HABERLERİ

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedir? Nasıl ortaya çıktı?

"Dünya Otizm Farkındalık Günü", Birleşmiş Milletler tarafından otizmle ilgili farkındalık oluşturmak ve otizm spektrum bozukluğuyla ilgili sorunlara çözüm aramak amacıyla belirlenmiştir. Bu özel gün, otizmin farkındalığını artırmak ve toplumda otizmli bireylere destek sağlamak için ilan edilmiştir.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler, otizm konusunda farkındalık oluşturmayı ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmayı amaçlayarak "Dünya Otizm Farkındalık Günü"nü 2 Nisan olarak belirledi. Dünya Otizm Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından her yıl 2 Nisan'da kutlanır ve dünya genelinde otistik spektrum bozukluğuna sahip bireylerle ilgili farkındalık yaratmayı hedefler. 

Dünya Otizm Farkındalık Günü nedir?

Katar'ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Moza bint Nasır'ın önerisiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 62/139 sayılı kararıyla tanımlanmış, tüm üyelerin desteğiyle 1 Kasım 2007'de kabul edilmiş ve 18 Aralık 2007'den itibaren uygulanmaya başlanmıştır. 2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak belirlenmiştir. Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan'da başlar ve dünya çapında otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, farkındalığın artırılması ve erken teşhis ile tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenir.

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri nelerdir?

Otizm genellikle en erken 8 aylıkken belirtiler göstermeye başlar. 18 aylıkken yapılan testlerle tarama yapılarak sonuç elde edilebilir. Ancak güvenilir bir klinik tanı için genellikle 3 yaşını bitirmesi beklenir. Göz teması kurma, seslendiğinde tepki verme ve işaretlere yanıt verme gibi davranışlar, normal gelişim için önemlidir. Ancak, otizmle ilişkilendirilebilecek belirtiler gösteren başka hastalıklar da bulunmaktadır. Özellikle dil sorunlarının bazı türleri otizm belirtileriyle benzerlik gösterebilir.