Resmi rakamlara göre 650 bin kişinin gözaltına alındığı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendiği, 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde, 171 kişinin ise sorgularda ve işkencelerde can verdiği, 49 kişinin ise idam edildiği 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 43 yıl geçti.
12 Eylül darbesinin karanlık günlerini cezaevi ortamında yaşamış tanıkların tercümanı olmaya aday bir kitap Eylül Karanlığından. O dönemde 14 ay boyunca siyasi görüşleri nedeniyle dört duvar arasına atılan Ressam Yazar Alime Mitap’ın o döneme ait tanıklığını belgelediği resim ve yazılar geçmişin acılarını bugüne taşıyor. 1988’de ilk basımının ardından büyük ilgi gören Eylül Karanlığından üçüncü baskısına ulaştı.
İşte Alime Mitap’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar…
Yapılanlar unutulmasın…
İnsanlara yaşadıklarınızı anlatmak vicdani bir olay. Yapılanların yapanların yanına kalmamasını istiyorsunuz. Hayatınızda silinmez izler bırakan olaylar bunlar. Çok değişik farklı bir çalışma olarak değerlendirildi. Resimlerle yaşadıklarımızı anlatmak benzersiz bir deneyim. Orada gördüklerimi ben 7-8 yıl sonra fotoğraf çekmiş gibi belleğimdeki resimlerle anlatıyorum. ‘YSY’, yemek, su, yasak olan günlerdi o günler. İnsanlara yapmadıkları suçları kabul ettirip bir bardak su verirlerdi.
Geleceğe kalacak bir belge bıraktığımı düşünüyorum.