Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlarına sokak hayvanlarının toplanması ve rehabilite edilecek noktalara taşınması isteğini değerlendiren; Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Kurucusu Veteriner Hekim Dr. Ebru Tong, şunları söyledi:


Medyanın ilgisini çekti
“Aslında bu konu medyanın daha çok ilgisini çekti ve haber değeri olduğunu düşündükleri için bunları daha çok görür olduk. Daha çok bilinçlenme var, duyarlılık arttı. Ama olayların artmasıyla ilgili şunu söyleyebiliriz. Zaten bir pandemi süreci geçirdik. İnsanlar olarak da farklı bir ortama alıştık ve sonrasında normal yaşantımıza dönmeye çalıştık. Bu süreçte sahipsiz hayvanların da koşulları, yaşam şartları, standartları, onlarla olan insanların iletişimi ve etkileşimi değişmişti. Bunlar da etkenlerden bir kısmı, tabi tek sebebi diyemeyiz. Hatta olayları konu konu işlemek lazım. Bir vakayı genele yaymak doğru değil. Olayın başlangıcını, öncesini, sonrasını tamamen incelemek lazım. Ama genel anlamda kamuoyunun bilgilendirilmesi adına tabi ki bunlar yapılmalı. Ama bu haberleri yaparken toplumsal kutuplaşmaya gitmeden yapmak lazım. Sonuçta birtakım olaylar zaten sadece sahipsiz hayvanların yaptığı saldırılar değil. Sahipli hayvanların bir de hatta sahibi yanındayken olan tatsız olaylar oluyor. Çocuklar zarar gördüğünde kamuoyunun tepkisi doğal olarak daha fazla oluyor. Ancak bu tip olaylarda kutuplaşmamak lazım.”

Nasıl önlenir ? 


Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Kurucusu Veteriner Hekim Dr. Ebru Tong; bu vakaların nasıl önleneceği konusunda, “ Bu vakaları biz yıllardır söylüyoruz. Neden oluyor, nasıl engellenebilir. Bununla ilgili zaten 2004 yılında çıkmış bir hayvanları koruma kanunu vardı. 14 Temmuz’da bu yıl yeniden düzenlendi” dedi. Tong şu bilgileri verdi:


“Bu düzenlemede birtakım beklentilerimiz karşılandı ama hala hayvanlarla ilgili onu maalesef iki şekilde değerlendiriliyor. Ya sahipsiz hayvanlar sorunu diyoruz. olaylara bir de birtakım insanlar tarafından kabul edilen sokak hayvanları sorunu diyoruz. Ve çözümleri böyle arıyoruz. Aslında buradaki olay bu değil. Sonuçta canlılar olarak bir arada yaşıyoruz. Bu anlamda bakıp hayvan nüfusunun yönetimi sorunu dememiz lazım. Biz ülkemizde hayvan nüfusunu yönetmek adına ne yazık ki çok sağlıklı işler yapamadık. Biz 2004 yılında kurulduk dernek olarak. Derneklerin imkanları doğrultusunda çalışmalar yapabilmemiz mümkün tabi bir kamu kurumu gibi yetkili olamıyorsunuz doğal olarak. Biz bunu hep anlatmaya çalışıyoruz İzmir’de güzel işler yaptık. Türkiye genelinde çok iyi bir yerde İzmir. Sadece hayvan haklarını değil insan haklarını da dahil ediyoruz. Çünkü bir arada yaşadığımız hayvanlarla insanlar arasındaki ilişkiyi düzenlemeye çalışıyoruz. İki taraf için de. Biz hayvan nüfusu yönetimini dernek olarak vurguladık. Bununla ilgili bilgilendirici eğitimler yaptık. Çalışmalar yaptık.”


Bakımevi şartları iyileştirilmeli
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Kurucusu Veteriner Hekim Dr. Ebru Tong, iki kez yasa yapılmasının sorunu çözmemesine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Tong, şöyle konuştu:


“Bir hayvanla temas etmek istemeyebiliriz. Ama sorun olarak kabul edilen duruma olumlu ne yapabilirim diye birey olarak herkesin düşünmesi lazım. Son yaşanan olay çok farklı noktalara geldi. Sahipsiz hayvanların barınaklara, geçici hayvan bakım evlerine yani aslında yasadaki adı bu alınması yönünde bir açıklamadan böyle bir ifade çıkarıldı. Aslında sahipsiz kalmaktan dolayı bu hayvanlar çok sağlıklı ortamlarda yaşayamıyor. Bulunduğu sokakta bir hayvansever gönüllü olması, böyle bir şansının olması lazım. Siz hayvanları koruma kanunu çıkarmışsanız 2004 yılında ve yine 2021 yılında güncellediyseniz ve güncelleme yaparken bütün hayvanları toplayın barınaklara kapatın demediyseniz, zaten söylenmek istenen bu değildir. O yüzden yasanın dediğini yıllardır yapıyor olsaydık böyle bir sorunumuz kalmazdı. Burada söylenmek isteyen sahipsiz hayvanların yaşam kalitesinin iyi olduğunu, bunun da garanti altına alınabilecek bakımevlerinizi bir an önce yapın, hayvanlarla insanlar arasındaki bu tip karşılaşmaları engellemek için yasanın verdiği emirleri yerine getirin. Bence aslında söylenmek istenen mesaj da zaten buydu. Bakım evlerinizin şartlarını düzenleyin ki sahipsiz hayvanları da olabildiğince azaltalım ve oradaki hayvanlarında sahiplenilme olasılığını artıralım.” 


Dr. Tong, geçici hayvan bakım evini kimin yöneteceği, işletmesinin nasıl yapılacağı konularının da önemine dikkat çekti; “Bunlar özel  birimler. Bunlarla ilgili yetişmiş personeliniz olmak zorunda. Veteriner hekimliği müdürlüğünü buna bağlamak zorundasınız başka müdürlüklerle hayvan bakım evlerinin yürütülmesi mümkün değil. Kısırlaştır, aşılat, yaşat… Nüfus bu şekilde kontrol edilemez. Bu hayvanların kayıt altına alınması gerek. Bunu önceliğimiz haline getirmezsek bu döngü yıllarca devam eder” dedi.
 

Editör: TE Bilişim