Asgari ücretin artırılması kararını  beklediklerini belirten Tüm Yerel Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ergül Gülmez ile Şube İdari Sekreteri Onur Erdağ, mevcut ücretin bir kira ödemesine bile yetmediğini hatırlattılar. “Bırakın ev geçindirmeyi, var olan ücretler hiçbir şey almaya yeterli değil” dedi.

 Onur Erdağ, Türkiye’de asgari ücretin 200 doların altına indiğini de hatırlattı, “Artık açlık sınırı diye bir şey kalmadı. Yolda ekmek toplayan toplayan çocuklar görüyoruz, kuru ekmeğe muhtaç oldu bu millet. Akşam yatıyoruz sabah bir kalkıyoruz zam. Sabahtan öğlene kadar başka bir zam artık yaşantımızı neye göre şekillendireceğimizi bilemiyoruz” dedi.

Erdağ, şöyle devam etti:

“Bugün kamu görevlilerimiz çok zor durumda. Herkes beklentide sosyal dengeyle ve 3600 ek göstergeyle ilgili sıkıntılarımız var. Zabıtanın itfaiyenin meslek olmamasına dair sıkıntılarımız var. Ama son günlerde en önemlisi 3600 ek gösterge. Bugün askere, polise, imama, öğretmene verilirken normal bir devlet memuruna verilmemesi ayrımcılıktır. Eşitlik ilkesine ve sosyal devlet anlayışına aykırıdır. Bugün doktorlara verilen iyileştirmenin yanında diğer sağlık çalışanlarına verilmemesi de benzer sonunlar yaratır.

Tüm Yerel Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ergül Gülmez ise pandemi koşullarında çalışan sağlık görevlileri ve çalışanların birbirinden ayrılmaması gerektiğine işaret etti şöyle konuştu:

“Doktorlarımız da yardımcı sağlık personeli de çok çalıştı. Bunlar bir sistemin parçası ve eşit olması gerekiyor. Taşeron iken kadroya alınan işçiler vardı , onlar aynı hakka sahip olamadılar. Sonuçta eğer bir zam veriliyorsa herkese eşit dağılım yapılmalı.”

Başkan Gülmez, “Evde 3 çocuğunuz var ikisine harçlık veriyorsun ama birine vermiyorsun. Böylesi bir ayrımcılıktır “ diye yaşananları tanımladı şöyle konuştu:

“Gençlerimiz umutsuz herkes yurtdışına kaçmanın derdinde. Üniversite mezunu olup da işsiz olan o kadar çok gencimiz var ki oysaki bizim ülkemiz güzel ama bunu toparlamak da yine hepimizin elinde.”

Gülmez; 2015 ten itibaren toplu sözleşmelerde yasal sınır koyulduğunu da belirtirken, “Ödeme  miktarı bu yasal sınırda memur maaşının taban tutarını geçemez dendi. 2015’ten sonraki sözleşmelerde Sayıştay  zimmet çıkarıyor. Şu an için bununla ilgili bir kanun teklifi ilettik. Tavan ve taban olacaksa bu taban asgari ücrete çekilsin. Yine aynı şekilde zimmetten affedilsin. Biz sıkıntılarımızı  anlatıyoruz. BU sıkıntılar siyaset üstü. Milletvekillerimize sesleniyoruz. Gelin memurlarımızın sıkıntısını birlikte çözelim.”

İtfaiye çalışmalarının bir meslek sayılmamasını da eleştiren Tüm Yerel Sen  3 Nolu Şube Başkanı Gülmez, “İtfaiyecilerimizin emekleri çok fazla. 3600 ek göstergeyi onlar için de istiyoruz. Teknik kadro verilsin istiyoruz. Yıpranma payları verilsin istiyoruz.” Dedi.

Otoparkı kullanmak istiyoruz

Ergül, programda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de bir çağrıda bulundu, “Çözüme bulamadığımız bir konu da otopark. İBB çalışanları   Konak’taki binamız kapanmasının ardından otopark hizmetinden faydalanamıyor. Başkanımızın talimatıyla otopark hizmetinden faydalanmak istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim