Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu; İzmir’de özellikle AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın sert eleştirilerine yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanıt vermesiyle başlayan polemiği değerlendirdi. Sefiloğlu, “Mahmut Atilla Kaya televizyonumuzun konuğu oldu.  Özellikle kentsel dönüşüm gibi bazı önemli konuları gündeme getirirken, Büyükşehir Belediyesi’nin borç batağı içinde olduğunu iddia etti. Burada Sayın Kaya’nın özellikle ( Tunç Soyer Seferihisar’ı batırdı, şimdi İzmir’i batırıyor) sözleri gerilim yarattı” dedi Sefiloğlu şöyle konuştu:
“Seferihisar’da geçmişte çok ciddi bir borçlanmalar olduğunu biz de biliyoruz. İlçede bazı araziler ve malvarlıkları satıldı borçlar ödensin diye. Hatta Başkan İsmail Yetişkin döneminde de memur maaş ödemeleri sıkıntıyla yapıldı. 4 ay ödenmeyen maaşları biliyorum. Genelde belediyelerde özellikle işçiler maaşını alamaz ama orada memur arkadaşlar da dört beş ay maaş almadığı oldu. “

Soyer durum normal diyor 


Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bu iddialara karşılık, “Bizim açımızdan bir olumsuzluk yok” yanıtını verdiğini anımsattı, “ Büyükşehir ölçeğindeki bu tartışmalar bazı büyük ilçelerde de yaşanıyor” dedi.
Seçim yapılır mı? 
Ak Parti İLE CHP arasında sertleşen polemiğin erken seçim beklentisiyle ilişkili olduğunu da söyleyen Macit Sefiloğlu; “Buna karşın Atilla Kaya, vatandaşların erken yerel seçim istediğini söylemesi ilginç ama yasal olarak mümkün değil. Genel seçim isteyenler ise  seçimin 2023 yılına kalamayacağını halkın sıkışıklığını ve ekonomik parametrelerini dikkate alıyor” dedi. 

Yaşanacak şehir İzmir


İntregal Araştırma Şirketi’nin anketini de değerlendiren Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu,  şunları söyledi:
“Öncelikle bu araştırmada kilit bir nokta var. O da (İzmir Tunç Soyer’den memnun mu) sorusu. Çalışmada ilk soru ise İzmir’de yaşamaktan memnun muzusunuz?  sorusu. Totalde baktığımız zaman İzmirli burada yaşamaktan memnun, hiç memnun olmayanların sayısı yüzde 5 civarında, memnun olmayanların sayısı 7 civarında ama onun ötesinde 17 puanı düştüğümüzde yüzde 88’i bu kentte olmaktan mutsuz değil. Bu şehirde biz de yaşıyoruz, gerçekten bu şehir her şeye rağmen insanların güzel yaşadığı mutlu bir kent. Çok sıkıntı yaşadığımız dönem oldu. İzmir’in ticareti, ekonomisi, basın sektörü çok güzel günlerini de gördük. İzmir’e gelen İzmirli oluyor. Başka kentten gelen de.”


Kendi hayatınızdan memnun musunuz?


Araştırmada insanların kendi yaşamları özelinde mutlu olup olmadıkları sorusunu değerlendiren Macit Sefiloğlu;  burada mutluluk olanların düştüğünü söyledi, şöyle devam etti:
“Buradaki mutsuzluğun kaynağı ekonomi kaynaklı. Biz kendi sektörümüzden de bunu biliyoruz. Bir dönem burada DYO Boya Fabrikası ya da Metaş gibi fabrikalar vardı. Bu fabrikalarda çalışanların birçoğunun otomobili olmuştu. O standartlar artık yok. Kentimizde büyük daralmalar yaşandı.  Bir de günümüzde patlayan fiyat artışları ve enflasyon mutsuzluğu artırıyor.”


Soyer’i bilenler bilmeyenler 


Ankette İzmirlilere Büyükşehir Belediye Başkanının adının sorulduğunu ve yüzde 60’ın üzerindeki bir kitlenin ismi bildiğini belirten Sefiloğlu, bu oranın  yeterli olabileceğini söyledi. Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, şöyle devam etti:
“İzmir’in rahatlığından dolayı siyasetle ilişkili değil diye düşünebilirsiniz. Ama bana göre tam tersi. Tunç Soyer’in tanınma oranı aldığı oydan da fazla. Doğal durum. 3 Belediye Başkanlığında  bu tanınma oranı olmalı zaten. Hiç tanımıyorum diyenler de bana göre fazla. Ama ankete katılanların yaş grubu sosyolojik durumu da önemli ama yine de ciddi bir oranda tanınıyor. Soyer’in tanınırlığında Balçova, Karşıyaka, Güzelbahçe yüksek düzeyde.  Bir de ankette tanıyorum diyenlerin önemli bir bölümü İYİ Parti’ye oy vereceğini söylemiş. Bu yanıt şunu da anlatıyor olabilir. Herhalde CHP’lilerin bir kısmı İYİ Parti’ye oyunu gönderecek. “


Soyer’in gelecekteki durumu    


Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den değişim bekleyenlerin oranını yorumladı.  BU soruya verilen yanıttan AK Parti Milletvekili Atilla Kaya ve diğer partililerin bekledikleri sonucun çıkmayacağını söyleyen Sefiloğlu, “İzmirliler, istedikleri hizmeti almasa bile siyasal duruş ve söylemleri dikkate alır. Ankette, değişim olacağına kesinlikle inananların yüzde 8.7 inanıyorum diyenlerin yüzde 32.7 biraz inanıyorum diyenlerin ise yüzde 22.3 oranında İnanmıyorum diyenler yüzde 23.8, kesinlikle inanmıyorum diyenlerin ise yüzde 12.4. Bu oranları baktığımızda halkın yüzde 63.7’sinin beklentileri sürüyor. Bu soruya verilen yanıtların büyük bölümü siyasi nedenlerle olabilir. Ancak, fiziki olarak Sayın Soyer’in bu değişimi yapmak için kalan süresi yeter mi bilemiyorum. Vaatlere baktığımızda ve geçen süreye de baktığımızda, zaten dövizin durumuyla birlikte büyük projelerin gerçekleşmesinin artık ihtimali yok. Ancak bir seçim daha kazanılırsa yapılabilir. Ama bu dönemde yapılabilecek en büyük yatırım sanıyorum bir Metronun Narlıdere’ye uzatılması ve Buca Metrosu ve Çiğli tramvayı olacaktır. Örneğin vaatler arasındaki Alsancak’ta , Basmane’de yer altına girilip trafiğin rahatlatılması vardı. Bunlara süre kalmadı ama devletin benzin zamlarıyla şimdilik bir rahatlama görülüyor. Çünkü otomobiller kullanılamaz oldu.”

Suriyeli sığınmacılar


İzmir seçmenine sorulan bir diğer sorunun ise Suriyeli  Sığınmacıların durumu olduğunu belirten Macit Sefiloğlu, “İzmir seçmeni bu soruya sığınmacıları istemediğini yönelik yüksek oranda görüş belirtmiş. Bu konuda AK Partinin çok oy aldığı yerel iktidar oldukları noktalarda da halk genelde karşı çıkıyor. Ülkemize o kadar çok Suriyeli geldi ki yaşadıkları dramdan hepimiz üzüntü duyuyoruz” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim