Karşıyaka da gündem  Bilfen  planı: Başkan Tugay eleştirilere ne yanıt verdi?

Karşıyaka Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısı Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleşti.

Toplantıda gündem Bilfen Eğitim Kurumları’na ait parseldeki plan değişikliği oldu. 18 Eylül 1986 onama tarihli Bostanlı Revizyon İmar Planı'nda “sosyal tesis ve spor alanı” olarak belirlenen alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği “Özel Eğitim Alanı” ve “park” alanına dönüştürülmesi karara bağlanmıştı. Büyükşehir meclisinden geçen önerge ile 1/1000 ölçekli planda yapılacak değişikliğin görüşülmesi önergesi tartışmaların ardından imar komisyonuna havale edildi.

Yangınlar için Plan

Başkan Tugay, "Ülkemiz maalesef sıkıntılı, kötü günler geçiriyor. Pandemiyle uğraşırken deprem ve doğal afetler yaşadık. Bunların bir kısmı Karşıyaka'mızda, İzmir'de oldu. 2 yıl önce İzmir'in en büyük yangınlarından birini yaşamıştık. Bugün de üst üste en az 4 bölgede yangınlarla uğraşıyoruz. Hayatını kaybeden görevlilere ve vatandaşlara Allah'tan rahmet diliyorum. Bu yolda çaba gösteren herkese müteşekkiriz. Halkımız çok duyarlı. Alana yardım etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Diliyorum yangınlar söndürülür. Mağduriyet yaşamış kişilerin umuyorum kayıpları giderilir. Bizler bu süreçte olayı yakın takip eder durumdayız. Bizden yardım ve destek istenen her konuda elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Bizim de kendi bölgemizde maalesef küçük çaplı yangınlar çıktı. Erken müdahale ederek büyümelerini engelledik. Bundan sonra yeni yangınların çıkmayacağına dair kimsenin garanti vermesi mümkün değil. Yangınların çıkmaması ve çıkanların önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Biz kendi sınırlarımız içindeki ağaçlık alanları korumak için bir master planı yapmayı düşünüyoruz. Su depoları, yeni yollar yapmayı düşünüyoruz. Çıkacak yangına etkili bir müdahalede bulunalım istiyoruz. Yangınların dağlık alanlarda, kolay ulaşılamayan alanlarda olması, kolay yanan ağaçların olması, rüzgarın etkisiyle birlikte bu durumda söndürme havadan ve araçlarla yapılıyor. Bununla ilgili eleştiriler, öz eleştiriler yapılıyor. Ama olay yerindeki insanlarla konuşunca herkesin endişeli olduğunu görüyoruz. Bu yangınlar sönene kadar endişelerin devam edeceğini hissediyoruz. Yangınlar bittikten sonra yerel yönetimlerle konuşarak, bizatihi durumu inceleyerek destek olacağımız konusunda ayrıca belediye olarak çalışacağız. Sadece yangınların sönmesi, durumun netleşmesi gerekiyor. Şu anda oldukça fazla sayıda araç, gereç, insan bölgede. Ama ulaşılamayan alanlarda sorun devam ediyor. Umarım en kısa zamanda sonlanır" diye konuştu.

Parti olarak soruyorum bugünkü bu duruma itirazınız samimiyetiniz  nedir acaba?

Komisyon raporlarının oylanmasının ardından, dilek ve temenniler kısmında Cumhur İttifakı cephesine soru yönelten Başkan Tugay, “Burası TOKİ tarafından Bilfen’e satıldı 2017 yılında. TOKİ tarafından Bilfen’e satışıyla ilgili,  biz biliyorsunuz; TOKİ’nin kamu arazilerini özel sektöre satmasına karşıyız. Buna karşı olduğumuza dair de çok net bir tavır koyduk bu konuda bir yorumunuz var mı? Onu merak ediyorum… Yani TOKİ’nin burayı zamanında Bilfen’e satmasına karşı mıydınız? Karşıydıysanız size rağmen mi bu karar alındı? Parti olarak soruyorum… Bugünkü bu duruma itirazınız samimiyeti nedir acaba?” dedi.

Ranta kapı açan her türlü plan değişikliğinin karşısındayız


Cumhur İttifakı adına söz alarak Başkan Tugay’ın sorusunu yanıtlayan AK Partili Öztürk, “Başkanımızın samimiyet testine ben cevap vermiş olayım… Daha önce biz bu konular hakkında gerekli açıklamalar yapmıştık. Biz ranta kapı açan her türlü plan değişikliğinin karşısında olduğumuzu defalarca söylemiştik. Bunu satan kim olursa olsun… Şunu karıştırmamız gerekiyor; TOKİ dediğimiz kurum devletin bir kurumu. Bu kurum Türkiye genelindeki yatırımlarını idame ettirebilmek için kendi elinde bulunan bütün taşınmazlar vasıflarına bakmaksızın satar, bunun önünde hiçbir hukuki engel yoktur. Satması yönünde de hiçbir engel yoktur. Asıl sıkıntı vasıf değişikliği olursa başlar… Biz Cumhur İttifakı meclis üyesi olarak Mavişehir’de satılan yerlerle de alakalı bir vasıf değişikliği olursa yanınızda olacağımızı söylemiştik. TOKİ burayı sattığı zaman biz meclis üyesi değildik. TOKİ burayı satarken; bir bölgenin planlaması yapılırken o bölgedeki ihtiyaca karşılık, kamuya ayrılan alanlar, yeşil alanlar, spor alanları ve sosyal tesis alanları oradaki planlama ilkeleri açısından teker teker oluşturulur. Siz eğer belediye meclisi olarak vasfı tayin edilen yerleri değiştirmeye kalktığınız zaman sorun başlar. Bunu TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaparsa o zaman yine sorun başlar. Ranta yönelik ne kadar plan değişikliği varsa biz bunun her zaman karşısındayız.

Açık oylama yapıldı

Önerge 21 kabul oyuyla imar komisyonuna gönderildi. 4 kişi ret oyu kullandı. 5 meclis üyesi de çekimser kaldı.
AK Partili meclis üyeleri çekimser kalanların isimlerinin açıklanmasını talep etti. Tugay, "Burada kişileri özel olarak tahakküm altında bırakmak doğru değil. Görüntülerde kimin ne oy verdiği var zaten" diye konuştu.  
Tugay ayrıca, "Taşınmaz 2017'de TOKİ tarafından satıldı. Biz en başından beri TOKİ'nin kamu arazilerini özel sektöre satmasına karşıyız. Bunun için net bir tavır koyduk. Bu konuda yorumunuz nedir? TOKİ'nin burayı zamanında Bilfen'e satmasına karşı mıydınız? Size rağmen mi bu karar alındı? Bugün itirazınız nedir?" dedi.

Meclisin İradesine güveniyorum

Tugay daha sonra yine gündemdeki plan değişikliği konusunda açıklama yaptı ve "Büyükşehir'de epey gündemde kalan bir konu. Biz henüz bir karar vermedik. Bu önergeyi mülk sahipleri özel planlama şirketine yaptırıp, belediyeye başvurmuşlar. Biz de hukuken gündeme almak mecburiyetindeydik. Komisyona almamak hiç incelemeyelim demektir. Bunu hatalı buluyorum. İncelenmesi gerekiyor. Komisyonun verdiği karar sonrasında herkes görüşlerini dile getirebilir. Ben Karşıyaka Belediye meclisinin iradesine güveniyorum. Doğru kararlar vereceğine inanıyorum. Her biriniz bu konuda yetkin insanlarsınız. 1/5000'lik planda verilmiş kararı bozma yetkimizin olmadığını yetkimizin 1/1000'lik planla ilgili olduğunu hatırlatmama gerek var mı bilmiyorum ama böyle. Biz sadece değerlendirme yapacağız. Komisyondan sonra meclise gelecek. Mecliste bu konu detaylarıyla tartışılacak. Basına da bu konuda açıklama yapmaya meraklı insanlar var. Vatandaşlarımızı kastetmiyorum, onların her zaman konuşmaya hakkı var. Geçmişte sorumluluk almış kişiler var. Biz çözümü arıyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim