Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu,  ekonomideki son gelişmelerin belediyeleri çok etkilediğini söyledi, “Yaptığımız her işin bir bütçesi var. 2022 yılı bütçemiz 460 milyon. Bu hareketlilikten sonra tabi bu bütçenin alım gücü enflasyonla beraber azaldı. Belki ocak ayındayız bunu etkisini pek hissetmedik ama önümüzdeki aylarda tüm belediyelerimiz maalesef sıkıntıya girecekler” dedi. Selvitopu bu gidişe yönelik önlem almaya çalıştıklarını ifgade etti şunları söyledi:


Tereddütlerimiz var


“Belediye olarak tabi tedbirler almaya çalışıyoruz. Yatırımlarımız var. Yürüyen ya da yapılmak istenen yatırımlar var. Tereddütteyiz. Onların ne olacağı konusunda soru işaretleri var. Yatırıma devam edecek olan yükleyicinin tereddütleri var. Onu hangi fiyatlar5a nasıl yapacaklar belirsizlik var. Şu anda önümüzü çok gördüğümüz söylenemez. Çünkü yansımaları şubat ve mart aylarında hissedeceğiz gibi görünüyor.”
Başkan Muhittin Selvitopu, yıla denetim komisyonu seçimleri ile başladıklarını da belirtirken, şu anda meclis çalışmalarında  aksaklık olmadığını dile getirdi, “Tabi ki ekonomideki bu gelişmeler, dövizdeki dalgalanmalar konusunda da değerlendirme yapılıyor” dedi.


Uzay Sergisi açılıyor


 Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bir süre önce açtıkları yerlerin çalışmalarını başlattığını söyledi. Selvitopu şunları söyledi:
“Ocak ayının 20’sinde Nasreddin Hoca uzay sergisinin açılışını yapacağız. Özellikle ilk öğretim çağındaki çocuklarımızın görüşüne açılacak. Orada bilimsel deneyler yapma imkanı bulacaklar. Bu yıl özellikle proje olarak Çalıkuşu semt merkezi gündemimizde. Orada biraz gecikmemiz oldu onun da sebebi orada bir çitlembik ağacı var, proje alanı içerisinde kalıyordu, bizim onun kaldırılmasına gönlümüz razı olmadı proje değişikliğine gittik. O ağacı muhafaza edeceğiz o da projenin parçası olacak. Bu yıl devam edecek gençlik merkezi projemiz var. Yine belediyemizin bir sosyal tesis projesi var. Kavacık Meydan düzenlememiz var. Kentsel dönüşümle ilgili belediyemizin yaptığı Osman Aksünel  ile Aşık Veysel mahallemizi içeren imar planıyla ilgili geçtiğimiz yıllarda gelişme yaşadık. Çevre ve şehircilik bakanlığı 1/25 binlik planı onayladı. Bundan sonraki beklentimiz 1/5 bin ile 1/1000 planlarının onaylanması. Onlar da onaylandıktan sonra orada dönüşüm çalışmaları fiilen başlayacak. Umarız en kısa zamanda onaylanır. Daha birçok projemiz var. Pazar yeri projelerimiz var. Özellikle Yeşilyurt Pazar yerine bir an önce başlamak istiyoruz orada da projede belki tadilat yapacağız bir otopark var, otoparkı daha geniş, kapasitesini artırmak istiyoruz. 3 kuyular mahallesinde bir semt projesi var. Bir hizmet kompleksi. Diğer taraftan da bu yıl asfaltlama çalışmaları, temizlikle ilgili bazı çalışmalarımız olacak devam ediyoruz.”

Karabağlarda dönüşüm başlıyor

Kentsel dönüşüm konusunda Osman Aksünel ve Aşık Veysel Mahallesi’nde yurttaşlarla toplantı yaptıklarını ve gelişmeleri  paylaştıklarını dile getiren Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, şöyle konuştu:
“Bizi umutlandırıyor. Karabağların gelişimi, değişimi dönüşümü diyebiliriz. Yasalarda görünen bir kentsel dönüşüm alanı var 540 hektarlık alan var. Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü projeler var. Bu önümüzdeki yıllarda da hızlı bir şekilde devam edecek. 540 hektarla ilgili aldığımız bilgiler bakanlığın bir plan hazırlığıydı. Bunu da etap etap uygulamaya koyacağı şeklinde bilgiler bize geliyor. Sanırım önümüzdeki günlerde bu konu netleşir. Büyükşehir Belediyesi’nin 32 hektarlık alanda çalışması zaten sürdürülüyor. Esas bizim yapacağımız 2000 hektarlık alandaki uygulamalar ve bu alanların dışında kalan yaklaşık 2 bin hektalık uygulama var.  Bunlarla ilgili de belediye olarak özellikle imar alanlarına dönük hazırlamalarımız var. Bir an önce orada imkan bulduğumuz ölçüde imar uygulamalarını gerçekleştirerek. Dönüşümün, değişimin, gelişmenin önünü açmış olacağız. Hedef modern bir Karabağlar yaratmak.”

Yurttaşın haklarını korumamız gerekiyor 


Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kentsel dönüşüm konusunun algılanmasındaki bazı yanlışlıkları da dile getirdi. Selvitopu, “ Kentsel dönüşümü sadece binaları yıkıp yeni bina yapmak olarak görmüyoruz bir defa. Evet kentteki çarpık toplumun değişmesi lazım ama bu çarpıklık değişirken orada süre giden yaşamları da korumanız gerekiyor. Onların haklarını hukuklarını yaşamlarını korumanız gerekiyor. İzmir’de uygulanan projeler var. Büyükşehir Belediyesi bu anlattığım çerçevede bu projeleri uyguluyor. Kentin tamamımın sadece kentsel dönüşüm projeleriyle gelişmesi mümkün değil” dedi. Selvitopu şöyle konuştu:


“Evet yasaya göre dönüşüm yapılacak alanlar belli. Esas soru 2000 hektarlık alanda geriye kalan. Karabağlar’ın toplam yerleşik alanı 2700 hektar. 700 hektarında kentsel dönüşüm projeleri var. E 2 bin hektarı ne olacak? Demin söylediğim imar planlarını revize ettik, kentin gelişmesinin yolunu açtık. Bu planlar zaman içinde hayata geçecek. Bunu çok hızlı yaptığınız zaman nasıl yapabilirsiniz. Bütçeyi zorlayabilirsiniz. Bu bütçeyle bunların yapılması da mümkün değil. Şu an yasaların ön gördüğü şekilde uygulamalar yaparak yol alabiliriz. Hızlı dönüşüme girmek örneğin Fikirtepe’deki gibi sorunlara yol açıyor. İnsanları mağdur ediyor. Ya da başka uygulanan projeler örneğin İstanbul’daki Sulukule projesi bana göre kentsel dönüşüm projesi değil. Yani evet orada belki binalar yenilendi ama oradaki sosyal yaşam ne oldu? Bir özelliği vardı yok edildi.” 


Öğrenci yurdumuz önemli


Karabağlar Belediyesi’nin üniversiteye giden kız öğrenciler için açtığı yurda Yılbaşı’nda ziyarete gittiğini belirten Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, tarikatlerin kontrolüne giren öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıları bildiğini kaydetti. Selvitopu şöyle konuştu:


“Yılbaşı öncesi yurdumuzu ziyaret etim, orada öğrencilerimizle birlikte kahvaltı yaptık. Üniversiteye gelmiş öğrencilerin gittikleri kentlerde tabi ki önce barınmaya ihtiyacı var. Aileler için çocukları tabi ki önemli. Onları yetiştirmek için o noktaya getirebilmek için büyük çabalar sarf ediyor. O çocukların tabi her ailenin maddi olanakları aynı değil. Devletin bu öğrencilere imkanlar sağlaması lazım. Bu yetmediği zamanlarda da işte öğrenci zamanla başka arayışlar içerisine giriyor. Maalesef Türkiye’de de benzer yurtlar var. Orada bir baskılanma altına giriyorlar. Zamanında ülkemiz 15 Temmuz’da bunun sıkıntılarını çekti. Bunların ortadan kaldırılması lazım. Burada yerel yönetimlerin de yapacağı işler var. Biz de bu konuda karar aldık. Kendi olanaklarımız çerçevesinde orayı hayata geçirdik. Oraya gelen öğrenciler Karabağlar belediyesinin öğrencileri. Her türlü imkan sağlandı. Hiçbir öğrencimizin kendi özel yaşamına müdahalemiz asla söz konusu değil. Sadece orada yurdun kuralları var, o kurallara tabi ki her öğrencimizin uyması gerekir. Ama öğrenci yaşam tarzı nasıl sosyal tarzı tamamen kendilerini ilgilendiren bir şey. Huzur içerisinde orada kalıyorlar. Gittiğimde de öğrencilerimizi mutlu gördüm. Bize bazı eksikleri ya da isteklerini dile getirdiler biz de onları yerine getirmeye çalışıyoruz.”

Editör: TE Bilişim