İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, deprem konutlarının teslim töreni sonrasını anlattı. Kredi konusunu önce Eski Başbakan Binali Yıldırım’a aktardıklarını söyleyen Özkan,     “Sayın Binali Yıldırım’a kredi konusunun bizi çok yorduğunu, 13 aydır bir şey yapamadığımızı, bu konuyla ilgili bir gelişme olması gerektiğini dile getirdik. Ellerinden geleni yapacaklarını söylediler” dedi Özkan şu bilgiyi verdi:


“Depremin ardından bir sürü felaketler yaşanınca devletin birçok yere bölünmesini gerektirdi.  Emsali biz 11 ayda alabildik ama bunun tek suçlusu şudur diyemeyiz bazı şartların olgunlaşması gerekiyor. Devlet Bakanı’yla görüşmek aileden birisiyle görüşmek gibi oluyor gerçekten. Bize kıymet veriyorlar. Biz 2 yıl öteleme teklifini yeniden sunduk. Bürokratlar bizim isteklerimizden yasal bir dayanak istediler. Bizi Cumhurbaşkanımızla görüştürün dedik. Sağ olsunlar bizi görüştürdüler. Biz taleplerimizi dile getirdik. Bunlar depremzedeye verilen kıymeti gösteriyor. Bu konu önümüzdeki günlerde çözüme kavuşacaktır.”


Vali’ye teşekkür


İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e teşekkür eden Haydar Özkan; şunları söyledi:
“Valimiz, bir depremzede gibi konuşuyor. Bizi her konuda tasdik ediyor. Biz mantıksız hiç bir şey istemedik. Depremzedelere kayıtsız şartsız rezerv alanından hak talep ettik. Yanlış yapmışız. 164 tane evimiz ruhsatsızmış ne koparırsak kardır diyen vatandaşlarımız var. Proje alanındaki depremzedelerimiz ikiye ayrılıyor. Biri ağır hasarlı olanlar AFAD kredisinden yararlanıyorlar, orta ve az hasarlı olanlar kentsel dönüşüm kredisinden yaralanıyor. Kentsel dönüşüm kredisi kullananlarda da yüzde 0 kaldırılsın, yan komşusuyla aynı fiyatı ödesin istedik. Faizsiz olması kanunda yok dendi. Biz de öyleyse yüzde 1 olsun kanunsuz da olmaz dedik.”

9 ay sonra teslim edilecek


Deprem konutlarının teslim töreninde depremde hayatını kaybeden 117 kişiye iş insanlarının konut yaptırıp teslim edileceği sözünün yerine getirileceğinin söylendiğini işaret eden Haydar Özkan, “İzmir Ticaret Odamızın Başkanı sayın Mahmut Özgener, rezerv alanında yapılacak konutlara başlanacağını söyledi. 9 ay sonra da teslim edileceğini açıkladı. İş dünyasına da teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim