Konuşmasına, Kadir Gecesi’ni ve Pençe Kilit Operasyonu’nda şehit düşen askerleri anarak başlayan İYİ Parti Bayraklı İlçe Başkanı Erdinç Çobanoğlu, partisinin Bayraklı çalışmalarından söz etti.

Çobanoğlu, seçim yaklaştıkça halkın beklentilerinin de arttığını, partisinin seçimlerde birinci çıkacağını vurgulayarak şunları söyledi:

“Bayraklı, her türlü avantaj ve dezavantajı barındıran bir ilçe. Bulunduğu bölgenin dörtte üçünü gecekondular oluşturuyor. İmar programları çözülmemiş bir yer. Bu da halkta büyük bir beklenti uyandırıyor. Seçim zamanı geldiğinde birinci parti olacağız. Devletin ve yerel iktidarın çözeceği icraatleri bekliyor. Yurttaşlara bunları anlatıyoruz. Bu yolda bize güvenin arttığını görüyoruz. Yine çözüm önerilerimizle avantajlı dezavantajlı gruplarla görüşüyoruz. Günlerimizi sokakta geçiriyoruz. Halkımız bizleri dinleyecek, sandığa gittiğinde kime güveniyorsa ona oy verecek Türkiye’nin tüm sıkıntılarına çözüm olacak parti İYİ Parti’dir”

İzmirli depremzedeler: “Devletin el atması gerekiyor”

Yerel yönetimle aralarında bir problem olmadığına dikkat çeken Çobanoğlu, Bayraklı’da gördükleri sorunları onlara ilettiğini, belediyenin de çözüm üretme girişimlerini anlattı.

Ekonomik şartlara değinen Çobanoğlu, Bayraklı’nın kanayan yarası haline dönüşen depremzedeler hakkında da konuştu.

Yaşanan yıkım ardından, depremzedelerin sorunlarından bahseden Çobanoğlu, şunları anlattı:

“Bayraklı’da iki sorun var, imar düzenlemesi, ve depremzedeler. Bir buçuk yıl oldu, deprem ve yıkım yaşadık. En güzel iki mahallemiz adeta yok oldu. Onların problemlerinin çözüm noktasında ekonomik şartlar öne çıkıyor. Enflasyonun artışı, ekonomide dengesizlik yaraların sarılmasına engel oluyor. İZDEDA ile iftar yemeği düzenlemiştik. Bir kadın, TOKİ’den 60 metrekarelik ev kiralamak istediğini, ancak kiranın 7 bin 500 lira olduğunu söyledi, inanamadım. Yine deprem bölgesinde dükkanı olan birisi, TOKİ’den dükkan kiralamak istediğinde, 20 metrekarelik dükkan 10 bin lira kirası var. Herkesin problemi farklı. Devletin el atması gerekiyor”

Başkan Çobanoğlu, yıkılan sitedeki kat görevlisinin, SGK prim borcu ödenmediği için icraya verilenler olduğununun da altını çizdi.

Sosyal devlet anlayışına göre, depremzedelere yardımın oldukça basit olacağını dile getiren Çobanoğlu, “Apartman yapımında rakamlar çok büyüdü, bundan bir yıl önce konuştuğumuzda 300 bin lira diyorduk, şimdi maliyet 850 bin liraya çıktı. O dönem paralar peşin ödenseydi, müteahhitler malzemesini alsaydı, belediye de yapı ruhsatlarını hızlıca halleder, bugüne bitmiş olurdu” dedi.

Bayraklı’da işsizlik had safhada

Gençlerin gelecek kaygısını ele alan Çobanoğlu, birçok insanın üniversite okuduktan sonra, kendi alanlarında iş bulamadığını dile getirdi. Bayraklı’da, ortalama genç işsizliğin daha fazla olduğunu vurgulayan Çobanoğlu, “Asgari ücretle geçinmek büyük problem. Gençler neden Asgari ücretle çalışayım diyor, yurt dışına gidiyor, orda iş bulur çalışırım diyorlar. Ben gençlerimize burada kalmalarını öneriyorum” diye konuştu.

Patlamaya hazır bomba

İnsanların, yaşanan ekonomik çalkantı sebebiyle yaşadığı sorunlara değinen Çobanoğlu, 30 yaşını geçmiş, onlarca insanın aile desteğiyle yaşadığını, çalışma deneyimleri dahi olmadığını belirtti.

Emeklilerin, gençlerin, adeta ‘patlamaya hazır bir bomba’ olduğunu ifade eden Çobanoğlu, şöyle devam etti:

“Kadına şiddet var, çarşıda her gün kavga... Emekli maaşını çekiyor, eşiyle kavga ediyor. Yılbaşında asgari ücrete zam geldi, çok büyük olduğunu iddia ettiler. TÜİK’in verileriyle baktığınızda yılbaşına göre kıyaslarsanız 2 bin 600 liraya denk geliyor. Emekli ikramiyesi 600 liraya düştü. Açlık sınırının altında, destek almadan yaşayamayan hale geldi emeklilerimiz”

Seçimle ilgili iki senaryo

İktidarın, erken seçim senaryoları hakkında tahminde bulunan Çobanoğlu, 2022 sonlarına doğru baskın seçimle karşı karşıya kalınabileceğini öne sürdü.

Turizm gelirleri, artan sıcaklıklarla birlikte meyve sebzenin fiyatlarının düşmesi gibi durumlarla birlikte, iktidarın ‘Enflasyonu düşürdük’ diyerek seçim dönemine girebileceğini iddia eden Çobanoğlu, “Nisan 2023’te siyasi partiler için seçim kanunu yürürlüğe giriyor. Haziranı beklemezler, ancak nisan veya mayıs gibi erken seçim olabilir” sözlerini kullandı.

Editör: TE Bilişim