Gazeteci – Yazar Hasan Tahsin Kocabaş, son günlerde İzmir’in kurtuluşunun 100. Yılı hazırlıklarına yönelik çalışmalar içinde olduğunu belirtti, “ Ben yıllardır ekranlarda 9 eylül ve 15 mayıs tarihlerini sık sık gündeme getiriyordum. Şimdi 100. yıl ile ilgili bazı çalışmalar var. Özellikle kitap ve yayın konusunda” dedi. 

Kitap basım ve matbaa maliyetlerinin inanılmaz artışına da dikkat çeken Kocabaş, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 100. Yılda İzmir’e yakışacak bir çalışma yapıyoruz. Gün yüzüne hiç çıkmamış İzmir ile ilgili fotoğraf ve belgeyi İzmir halkı ile paylaşacağız” dedi. 

Basındaki durum

10 Ocak çalışan gazeteciler Gününe yönelik değerlendirmeleri sırasında; İzmir’de yapılan panelde İzmir dışından gazeteci gelmesini de eleştirdi, “Bizans baskısı artık son bulmalı. İstanbul’dan hiçbir gazeteci İzmirli herhangi bir gazeteci arkadaşıma küstahlık yapacak bir hadde ve cürette olmamalıdır. Onlar ne yazıyorsa daha iyisini biz yazarız. Onlar gibi plazalarda da ukalalık yapmıyoruz” dedi.  Kocabaş şunları söyledi:

“10 ocak 1961 oturuyoruz ‘ya o zaman patronlara ne yapmıştık ya, nasıl almıştık ya’ sene 2022 oldu ne kaldı elimizde, kim değiştirdi bunu? Bunu konuşmak yok, ucundan biraz değiniyoruz, sonra çekiliyoruz. Çok basit bir soru soruyorum. Bugün İzmir’de bir gazete muhabiri 212’li bir gazete muhabiri, kendi maaşıyla normal standart borçlanıp yuva kurabilir mi? Bak sorun bu. Bir basın mensubu bir ayda kaç kitap okuyor, kaç kez sinemaya gidiyor, kaç kez tiyatro eseri izliyor? Gazeteci düşünen insandır, gazeteci ruhunu ön plana çıkaran insandır. Biz sözcüklerle yarışıyoruz kitap okumazsak sözcük haznemiz nasıl gelişecek? Ama mesele o değil mesele ne zaman? Biz kabzımalları gazeteci yaptığımız gün kaybettik. Çok gerisindeyiz bu işin.”

Editör: TE Bilişim