İzmir’de büyük can kayıplarına ve yıkımlara neden olan 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6.9 ölçeğindeki depremin ardından orta dereceli hasar gören yapıların dönüşümünde vatandaşların hak kaybını azaltmak amacıyla verilen ‘emsal artışı’ kararında bir sürpriz yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediyelere yaptığı “Vatandaşı mağdur etmeyin” açıklamalarına rağmen bazı ilçelerin emsal artışı istemleri reddedildi. 


Bayraklı, Karşıyaka ve Bornova Belediyeleri parsel bazında yüzde 20 ada bazında ise yüzde 30 oranındaki artışları meclislerinde onaylatılmıştı.  Bu karar özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın orta dereceli hasar gören vatandaşlara yeni konut yapılmaması nedeniyle büyük önem taşıyordu. Evlerini kentsel dönüşüm ile yenilemek isteyen depremzedeler, artan maliyetler ve kredi faizleri nedeniyle emsal artışının yapılmasını istemişlerdi. 


Depremden yaklaşık 1 yıl sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde alınan kararla, kent genelinde parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararına imza atılmış ve ilçe belediyelerinden konuyla ilgili çalışma yapmaları istenmişti. Kararın ardından, Karşıyaka ve Bornova Belediyeleri, geçtiğimiz aylarda, meclislerinde alınan kararla, ilçelerdeki orta dereceli hasarlı binaların dönüşümde parsel bazlı yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararını onaylayarak Büyükşehir’e göndermişti.

Bayraklı Belediyesi’nin talebini kabul eden Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık – Deprem ve Afet Komisyonlarında emsal artışı kararı komisyonlarda oy çokluğu ile reddedildi.
 

Editör: TE Bilişim