Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 2 günlük programı için İzmir’e geldi.

Davutoğlu 48 saatlik programın başlangıcında Atlas Otel'de İzmir Platformu ile buluştu.Toplantıya Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'ın yanı sıra Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, parti mensupları ve platform üyeleri de eşlik etti.

"Montrö bizim için bir anahtardır"
Gelecek Partisi Lideri'nden İstanbul Sözleşmesi ve Montrö'ye ilişkin önemli mesajlar da geldi. Davutoğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nin altında benim imzam vardır.  Kararın iptali için parti olarak dava açmıştık. Bu hafta savcı mütalaasında iptal davasını uygun gördüğünü ifade etti. Karar iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Davutoğlu, “Rusya gücünü konsolide ettikçe NATO da bu anlamda yayılma çabasını sürdürdükçe bu gerilim devam edecek. Bir müddet sonra ateşkes sağlanır ama Rusya, Donnbas, Nerson ve Odessa hattını elinde tutmaya çalışacak. Muhtemeldir ki bir ateşkes sağlansa bile Rusya’nın nüfus alanı içinde Osetya gibi bir bölge kalabilir. Maalesef orada Batılıların da yaptığı hatalar oldu. Rus ise güç kazandıkça eski emperyal limanlarına ulaşmaya çalışıyor. Çok dikkatli bir politika takip etmesi gerek Türkiye’nin. Montrö tartışılmaz bir konudur, bu konuda Tayyip Bey ile de geçmişte de tartıştım. Montrö bizim için bir anahtardır. Muhafaza edeceğiz. Rusya ile ilişkileri iyi tutarak, NATO’da da etkili olduğunuz zaman iki taraf nezdinde de itibarınız artar. Bizim düşünmemiz gereken bir de Kırım’da Tatar soydaşlarımızın durumudur” açıklamasında bulundu.

Ziyaret sonrası kısa bir konuşma yapan Başkan Soyer, “Sayın başkanımızı misafir etmenin büyük gurur ve mutluluğunu duyuruyoruz. Bize vakit ayırdıkları için minnettarım. Hepimize umut oldular. Çok mutlu ve gururluyuz” dedi.

Ziyaret ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, İzmir hakkında övgülerini şöyle sıraladı:

, "Ben de sayın başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Hem de tebrik etmek istiyorum. Teşekkürüm hanımefendi ile birlikte güzel ve zarif misafirperverlikleri için. Tebriklerim ise bu güzel tarihi binada hizmet verme kararı almış olmalarından dolayı... Şehirlerin kültürlerini yansıtan en önemli mekanlarından bir tanesi o şehrin belediye başkanlıklarıdır. Bu bütün dünyada böyledir. Maalesef bizde daha büyük binalar merakı ile tarihi binalarda hizmet vermek ihmal edilir oldu. Güzel İzmirimize yakışır 150 yıllık binada bizi ağırladıkları için teşekkür ediyorum. İzmir bizim ufuk şehrimizdir. Türk milletinin denizle buluşmasının başladığı yerdir. Modernleşmenin eksen şehirdir. Cumhuriyetimizin kuruluş, İstiklal Savaşı'nın kurtuluş şehirdir ve demokrasimizin doğduğu şehirdir.

"Zeytin ekolojik bir zenginlik"

Ziyarette Başkan Soyer’in Davutoğlu’na zeytin fidanı hediye etmesi üzerine geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan ve zeytinliklerin maden sahaları için talan edilmesinin önünü açan karara da tepki gösteren Davutoğlu, “Doğal ortamın korunması ve Türkiye’nin ekolojik zenginliklerinin korunması konusunu ele aldık. Zeytinlikler bir arazi ve toprak… Bakıldığında büyük bir rant alanı olarak görülmemesi gerekir. Aksine asırlarca yılı aşkın tarihe sahip zeytin ağaçlarımız var. Hele son dönemde... Yangın dolayısıyla geçen yıl çok zeytinlik kaybettik. Artık daha fazla zeytinlik kaybetmeye bu memleketin tahammülü yok. Umut ediyoruz bu yanlıştan dönülür ve o yasada gerekli düzenlemeler yapılır. Zeytinlikler bir ekolojik zenginliktir, sadece zeytin üreten bir ekonomik zeytinlik değil. Temelde bunu korunması esastır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim