Konak İlçe Başkanlığı, bu sefer de muhtarların sorunlarını paylaştı. Gündeme damgasını vuran dev fatura eyleminden sonra bu sefer de temsili muhtarlık masası ile muhtarların sorunlarına değinen CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, muhtarların Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek zorunda bırakıldığını belirtti. Eylem çevredeki vatandaşlardan da destek görürken birçok muhtar da destek amacıyla açıklamaya katıldı. Gruşçu, Millet İttifakı iktidarında yapılacakları aktardı. Muhtarlara yönelik kanun da çıkaracaklarını aktaran Gruşçu, “Muhtarlarımız için temel bir muhtarlık kanunu çıkaracağız. Muhtarlarımız kendi kanununa bakarak, görevlerini, yetkilerini ve sorumluluklarını orada görecek” ifadelerini kullandı.

“Akp’nin Kredisi tükendi”

Yetersiz kalan devlet desteği dolayısıyla birçok muhtarın imece usulü ile yardım toplayıp vatandaşa ulaştırıldığını söyleyen Gruşçu, “Şahsım hükümetinin vatandaşımızı ne kadar çaresiz durumda bıraktığının göstergesidir. Maalesef muhtarlıklarımızın bu yardımlarla tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısıyla intihar eden onlarca gencin, işsizin, emeklinin, işçinin ve emekçinin bizi bekleyen bu zor karakış günlerinde hiçbir yardım talebine karşılık vermeyen şahsım hükümeti milletin gözünde kredisini çoktan tüketmiş, uzatmaları oynamaya başlamıştır” açıklamasını yaptı.

“Gereken desteği sağlayacağız”

Gruşçu, sosyal yardımlar siyasi partiler tarafından değil ayrılan bütçe kapsamında her mahallenin kendi muhtarı tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Çünkü her muhtar kendi mahallesindeki gerçek ihtiyaç sahibini herkesten çok daha iyi bilir. İktidar olduğumuzda muhtarlarımıza bu konuda gereken desteği sağlayacağız” diye konuştu.

“Tebligat için muhtarlara bildirim zorunluluğu getirilmeli”

Gruşçu, iktidara gelindiğinde yapılacak düzenlemelerden bahsederek, “Tebligat için muhtarlara bildirim zorunluluğu getirilmeli. Artık teknoloji çağında yaşıyoruz. Muhtarlara bırakılan tebligatlar, tebligat yasasına göre kişiye bildirilmiş sayılıyor. Oysaki vatandaşın kendisine tebligat geldiğinden haberi bile olmuyor. Hükümet tarafından gerçekleşen bu ihmal insanların suçsuz yere hapse girmesine yol açıyor” sözlerine yer verdi.

“Muhtarlarımız 657 sayılı yasadan faydalanacak”

En küçük yerleşim birimleri olan mahallelerde siyasi parti çatısı olmadan doğrudan halk tarafından seçildiğine dikkat çeken Gruşçu, “Muhtarlarımız 657 sayılı devlet memuru yasasına göre yargılanıyor ancak aynı yasanın diğer haklarından yararlanamıyorlar. Allah’ın izniyle iktidara geldiğimizde bu çelişkiyi ortadan kaldıracak, muhtarlarımızın yasanın tanıdığı özlük haklarından yararlanmalarını sağlayacağız. Üreteceğimiz çözüm yollarıyla daha kolay çalışan bir sistem yaratacağız. Demokrasimizin en temel yapı taşı olan muhtarlarımızı bulundukları ve yönetiminden sorumlu oldukları mahallelerin karar mekanizmasının içine alacağız” dedi.
 
“Her muhtarlığın kendi bütçesi olmalı”

Herhangi bir belediye meclisinde bir mahalle ile ilgili karar alınıyorsa, o mahalle muhtarının da mutlaka meclise gelip görüşlerini aktarması gerektiğini vurgulayan Gruşçu, şöyle konuştu:
“Çünkü seçildiği mahallenin olumlu ya da olumsuz tüm ayrıntılarını en iyi bilenler muhtarlardır. Biz millet İttifakı olarak muhtarlarımızın belediye meclislerinde kendi mahalleleriyle ilgili çözüm ortağı olmasını sağlayacağız. Her muhtarlığın ayrı bütçesi olması ve fiziki olarak yetersiz olan eski muhtarlık binalarının yenilenmesi gerekir. Ayrıca muhtarlık binaları birer kamu binası olarak gözükse de elektrik, su ve internet faturaları devlet tarafından karşılanmıyor. Bu giderlerin hepsi devlet tarafından karşılanmalıdır. Muhtarın oturacağı bir makamı olmalı. Vatandaş görevliyle, muhtarla muhatap oluyor. Bunun devlet politikası olarak yapılması lazım. Millet İttifakı olarak göreve geldiğimizde tüm eski muhtarlık binalarını yenileyip muhtarlarımız için bir fon oluşturacağız.”
“Muhtarlıklara özel kalem atayacağız”
Gruşçu, bürokratik işlerin özel kalemler üzerinden yürümesini sağlanacağını belirterek, “Ülkemizde bulunan 10 milyon işsiz var. Böylelikle aynı zamanda istihdam sağlayacağız. Türkiye’de yaklaşık 51 bin muhtarlık var. 51 bin özel kalem müdürü demek, yüzbinlerce kişinin karnının doyması demek, milletimize söz veriyoruz bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.
 
“Muhtarlar ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor”

Son olarak Gruşçu, muhtarlara aylık değil, ödenek verildiğini söyleyerek muhtarlar izne ayrıldıkları zamanlarda ödeneklerinin kesildiğine dikkat çekti. Milletvekiline, belediye başkanına maaş verildiğinde ve izne ayrıldığı zaman kesilmediğinin altını çizen Gruşçu’ “Peki aynı yerden, sandıktan seçilen muhtara niye maaş değil de ödenek veriyorlar? Muhtar ikinci sınıf vatandaş mı? Bu çifte standart nedir? Söz veriyoruz, Millet İttifakı iktidarında buna da son vereceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim