CHP Bayraklı İlçe Başkan Adayı Avukat Samed Tekin, kongre sonuçlarına parti üyesi bazı arkadaşlarının itiraz ettiklerini belirterek, “Arkadaşlar itiraz etmişler, ilk itirazı ben yapmadım. Bana sorduklarında ben hangi konuda itiraz edebileceklerini, neye dayanacağını söyledim” dedi. Tekin şöyle devam etti:
“Bizim tüzüğümüzün maddesi çok açıktır, hiçbir ayrım yapmadan seçim sonuçlarını ilgili, yetkili ilçe seçim kuruluna itiraz edebilir. Kongreler yönetmeliğinin 27. Maddesi’nin 7. Fıkrası da çok açık bir şekilde gençlik kotasının yüzde 20 olduğunu, çarşaf listeyle seçim yapılmadığı takdirde blok listeyle seçime gidilmişse kotaya uyulmamışsa bu eksiklik tamamlanamaz der. Tamamlanamaması nasıl bir sonuç doğurur? Bir şeyi tamamlayamıyorsanız eksik demektir, eksiklik de geçerliliği etkiler, dolayısıyla bu geçersiz demektir.56. maddede yine yüzde 20 gençlik kotasından bahsediyor, 44. Madde de itiraz konusunda ilçe seçim kurulunun bu konuda yetkili olduğunu söylüyor.”

Yeni Tüzüğe bakılmadan karar verildi


CHP Bayraklı İlçe Başkan Adayı Avukat Samed Tekin, itirazın sonuç belgesinin “Hukuk garabeti” olduğunu kaydetti, gelişmeleri şöyle değerlendirdi:
“Arkadaşlar bununla ilgili tepki olduğu için itirazda bulunmuşlar. Bana sonucu getirdiler gerçekten bu hukuk garabeti. İlçe seçim kurulu başkanı; bizim 2014 yılındaki tüzüğümüze bakarak karar veriyor. Fakat biz 2018 yılında yeni bir tüzük çıkardık. Oradaki tüzükte bu maddeler yok. Ben de bunu söyledim, bu gerçekten de hukuk garabetidir. Siz bakmıyor musunuz partinin sayfasını açıp. Bir bakmak lazım. Tüzükteki itiraz edilen madde yüzde 20 gençlik kotasına uyulmaması. 44. Madde’de ilçe seçim kurullarının seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirip inceleme yapma yetkisinin olduğunu çok açık ifade ediyor. Dolayısıyla bu tüzüğe bakılsaydı böyle olmazdı. Sonuçta hem hukukçu olarak bunun peşindeyiz hem de sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu beyefendinin hep vurguladığı hak hukuk adalet, adalet yürüyüşü, bu ülkede hakkın adaletin peşinde olan Cumhuriyet Halk Partisi var ve partililer de bunun peşinde olmak zorundadır. Ben böyle bakarım. Haliyle biz kişilerle uğraşmıyoruz. İlçe kongresi de mesele değil. Biz bunun hukuka aykırı olduğunu vurguladık. Orada da bunu YSK’ya götüreceğimi söyledim. Biz YSK’yı da inceledik, büyük ihtimalle bu eğer götürülürse seçim iptal olur. “


YSK’ya itirazda bulunmayacağız


CHP Bayraklı İlçe Başkan Adayı Avukat Samed Tekin; CHP’nin bir ilçe başkanından, belediye başkanından, milletvekilinden ibaret olmadığına da dikkat çekti şöyle konuştu:
“Bizim partimiz savaş meydanlarında kurulmuş bir partidir. Bizim partimizi sadece 2-5 kişinin hatası; tamamen hatalı hale getiremez. Buna müsaade etmeyiz. Biz hukuk mücadelesi veriyoruz ama sıkıntı parti içinde bir sıkıntıymış gibi lanse edilmeye başlanınca arkadaşlarıma da YSK’ya başvurmaktan vazgeçmemizin daha doğru olacağını söyledim. Onlar da doğru düşündüğümü söylediler. Dolayısıyla biz Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruda bulunmayacağız. Seçimin iptalini aslında istemiyoruz. Genel seçime de az bir zaman kaldı. Zaten önceki yönetimin istifalarla düşürülmesinin ardından 4 aylık bir süre kayyumla gitti ve yeteri kadar çalışılamadı. Şimdi bir iptal daha olursa bir iki ay daha çalışılamaz. Be bundan vicdan azabı duyarım asla da partimin mağdur olmasını istemiyorum. Bu durum artık partimizin aleyhine kullanılmaya çalışılıyor.”

Yönetimde 4 genç olması gerekiyordu


CHP Bayraklı İlçe Başkan Adayı Avukat Samed Tekin, Didem Gültekin’in listesinde en az 4 genç üyenin olması gerektiğini anımsattı, şöyle devam etti:
“Mevcut yönetimde en az dört gencin olması gerekiyor. Zaten bir tek bizim listede o kota tamam. Yani sonuç itibariyle biz partimizin geleceği için bu şikayeti geri çekeceğiz. Biz CHP içerisinde tartışma istemiyoruz. Her zaman hakkın hukukun yanındayız. Biz büyük bir aileyiz ve her ailede bazı sıkıntılar olabilir. Bunu da hoşgörüyle karşılarız. “


İl Başkanı arayıp görüş belirtmedi


CHP Bayraklı İlçe Başkan Adayı Avukat Samed Tekin, kongre sonrasında CHP İl Başkanı Deniz Yücel’in bu girişimleri nasıl karşıladığı yolundaki soruya ise “Sayın il başkanı beni arayıp bu anlamda fikrini söylemedi. Bu konudaki fikirlerini bilmiyorum, medyada da bir açıklaması yok. Benden başka açıklama yapan da yok. Kendisi benden daha da tecrübeli bir hukukçudur, o konuda bir şüphem yok. Biz CHP’liler, kişisel çıkarlarını her zaman ikinci planda tutan tarafız. Tabi ki yüzde 100 demiyorum ama çok büyük oranda böyle. Türkiye’de hiçbir partide bu kadar yüksek oranda değildir. Dediğim gibi biz bir aileyiz. Aile içinde bazen küçük tartışmalar olur, yanlış anlaşılmalar olur ama bu aile bütünlüğünü korumak adına bazı şeyleri hoş görmeniz gerekebilir. Biz bu açıdan bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Yanlış oldu mu oldu, tepki verildi mi verildi. Buradan artık bir ders çıkarılması ve aynı hataların tekrarlanmaması gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim