Sağlık alanında çalışanlarının problemlerinin çok olduğunu belirten 


Birlik Sağlık Sendikası Başkanı Ahmet Doğruyol, problemlerin çözülmesi gereken yerde her gün arttığını söyledi şöyle konuştu:
“Burada hekimlerimiz başta olmak üzere bütün sağlık çalışanları için çabalıyorlar. İnşallah olumlu sonuçlanır süreç. Bildiğiniz gibi daha önceki aylarda da grevlerimiz yapıldı. Burada sağlıkçıların amacı vatandaşı mağdur etmek değil. Burada hak arayışı içerisindeyiz ama maalesef sonuç alamıyoruz. Bazen arkadaşlarımız devlet memurları grev yapabilir mi diye soruyor. Devlet memurları grev yapabilir. Kamu görevlileri sendikası yasası çerçevesinde grev yok, toplu sözleşme var.”


Acil Servisler durmaz 


Birlik Sağlık Sendikası Başkanı Ahmet Doğruyol, 112 ambulansları ve acil servisler grev yapmadığını hatırlattı şöyle devam etti:
“Sağlık çalışanlarımız tüm vatandaşların affına sığınarak, haklarını elde edebilmek için greve gidiyor. Bizim taşerondan geçen arkadaşlarımız var, temizlik şirketinde olan, bilişimde olan ve emin olun ki bu arkadaşlarımız genel itibariyle hemşire arkadaşlarımızdan daha fazla kazanıyor. Pratisyen hekim arkadaşlarımızdan bile daha fazla alıyorlar. Ömrü okullarda geçmiş 25-30 yıllarını geçirmişler yani. Buna rağmen çok düşük ücretler alıyorlar. Sağlık çalışanı arkadaşlarımızın maaşları çok düşük. Yoksa herkes hakkını alsın bizim buna bir sözümüz yok. Burada sağlık çalışanları olarak sesimizi duyuramadığımız için çırpınıyoruz. Yapılan grevlerde 1 milyondan fazla memur-sen üyesi var. 1.5 milyon memur da hükümetin yanında gözüküyor bir şekilde. Burada diğer sendikalar grev yapıyor ama diğer büyük sendikaların da grev kararı alması gerekiyor. Hükümetle ters düşmemek adına bu kararı almıyorlar. Ancak bu grevde tüm arkadaşlarımız katıldı. Hangi sendikanın üyesi olursa olsun katıldılar. Tabi bu kararı almaları bizi memnun ediyor ama sendikaların eli daha güçlü aslında onu ifade etmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde sayın Cumhurbaşkanımızın bir ifadesi oldu, sağlık çalışanlarını derinden yaraladı. Gitmek isteyen gitsin gibi bir şey söyledi çok sert bir söylemdi. Buna ilk tepki veren sendika biz olduk. Bırakın  bizim sağlık çalışanlarımızın gitmesini bir tanesi bile gitse gerçekten üzüyor bizi. Biz kendi sağlık çalışanlarımızın, hekimlerimizin kendi ülkesine hizmet verebilmesini istiyoruz.”


Yetişmiş meslek sahipleri kalmalı

Birlik Sağlık Sendikası Başkanı Ahmet Doğruyol, sadece doktorlarımızın değil, yurt dışına çok ciddi bir beyin göçü olduğunu da söyledi. Doğruyol şöyle konuştu:
“Bu beyin göçünün engellenmesi lazım. Yurt dışında çok değerli hekimlerimiz var. Bu insanlar bizim ülkemize hizmet etse, bizim ülkemizde üretse gerçekten mükemmel olur. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da aile hekimliğiyle ilgili yerleştirmeler yapıldı. Yanlış hatırlamıyorsam 30 küsurdu. 30 aile hekiminin yaklaşık 25 tanesi yabancıydı. Yabancı arkadaşlar bizim ülkemizde hizmet edecek, kendi ülkemizin evlatları yurt dışına gidip doktorluk yapacak. Bunlar bizim kabul edeceğimiz şeyler değil. Ülkede gerçekten gereksiz bir israf var köprüdür, havaalanıdır, böyle bir ortamda arkadaşlarımızın hakkının iade edilmesini talep ediyoruz. Cumhurbaşkanımız’dan daha kucaklayıcı açıklamalar gelmesini isterdik. 14 Mart Tıp Bayramı’nda yapmış olduğu açıklama bizi memnun etti tabi.”


Ne zaman verilecek

Birlik Sağlık Sendikası Başkanı Ahmet Doğruyol, 14 Mart’taki açıklamalarda bazı müjdeler verildiğine de işaret etti, konu hakkında şunları söyledi:
“ Sonuç itibariyle orada bazı müjdeler verdi. Tabi buradaki müjdelerin içinden bir tanesi bizim Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm memurlarımızın sabit ödemeleri var. Sağlık Bakanlığı dışındaki tüm memurlarının sabit ödemeleri genel bütçeden ödenirken, büzde giderler döner sermayeden ödeniyor. Yani hastane SGK’dan aldığı parayla çalışanların parasını ödüyor. Hatta bunun yanında memur olup tüm giderleri döner sermayeden karşılanan arkadaşlarımız var bizim. Yani bu uygun değil. Onun haricinde 3600 ile ilgili bir ifade kullandı yine. 4 yıllık mezunların diğer hemşire ve sağlık çalışanlarının hepsinin bundan faydalanacağını söyledi. Yine aile hekimlerimizin maaşlarının düzenlenmesiyle ilgili bir açıklamada bulundu. Güzel haberler verdi ama biz Türkiye’de yetkili olan sendikayla sürekli olarak görüştük. Gelecek, yapacak, edecek diye -cek -cak’larla gidiyor. Bunun net bir tarihinin belirlenmesi lazım. Zaten yeteri kadar oyalandık. Tarihler belirlenmediği sürece bu muallakta kalıyor. Ocak itibariyle sağlık çalışanları yüzde 38 zam aldı, sendikanın anlaştığı zam ise yüzde 5’ti. Bu enflasyon ortamında yüzde 5. Burada yetkili sendikanın memurlar adına tek bir kazanımı yok bugüne kadar. 2013 yılından itibaren toplu sözleşme yapılıyor Türkiye’de. Bu toplu sözleşmelerde bugüne kadar aldıkları zamların hepsi enflasyonun altında. Hatta bir dönem enflasyon farkını unutmuşlar.”


Editör: TE Bilişim