Bayraklı Belediye Meclisi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “emsal artışı yapın depremzedeleri mağdur etmeyin” uyarısının ardından yüzde 10 oranındaki artışı meclise getirdi, ve tartışmalı oturumun ardından önerge kabul edildi. İbrahim Balıkçı’nın meclis üyeliğinden istifa etmesi nedeniyle boşalan Divan Katip Üyeliğine asil olarak CHP’li Zehra Ongun seçildi. Balıkçı’nın istifası nedeniyle boşalan Deprem ve Afetler Komisyonu ile Hayvan Hakları Komisyonu’na Binali Bingöl seçildi.

Bayraklı Belediye Başkanlığınca, 30 Ekim depreminde Bayraklı’da hasar gören veya 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler kapsamında, yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu önerisi oy birliğiyle kabul edildi. Önerge, Bayraklı sınırları içinde depremde hasar alan ve riskli bulunan yapılar için yüzde 10 emsal artışını kapsarken CHP ve AKP arasında tartışmalara neden oldu.

AK Parti’nin depremzedeler ve yüzde 10 emsal artışı konusunda belediyeye yönelik eleştirileri üzerine mecliste tansiyon yükseldi. Başkan Serdar Sandal ve CHP meclis üyeleri eleştirilere tek tek yanıt verirken gruplar arasında gergin anlar yaşandı.

Mağduriyet büyüdü

AK Parti Grubu, yüzde 10 emsal artışının yetersiz olduğunu belirterek Bayraklı Belediyesi’nin depremzedeler için bir şey yapmadığını öne sürdü. Eleştirilere yanıt veren Başkan Sandal, şöyle konuştu;

 “İlçemizdeki depremzede yurttaşlarımızın mağduriyeti biliniyor. Ama siz meselenin en başında öncelikle bölgeyi afet bölgesi ilan etmeyerek mağduriyetleri katladığınız. Buradaki hasarın 10’da biri olan yerler için afet bölgesi kararı alınırken Bayraklı’da afet kararı alınmaması enteresan! Bu deprem Van’da da yaşandı, Elazığ’da da yaşandı. Buralarda K sınırları ile ilgili herhangi bir işlem oldu mu? CHP’li belediyelerin, Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi’nin vatandaşın hakkını korumak için yaptığı gayreti yok saymak ne kadar doğru! Sizinmış gibi yapıyorsunuz’ dediğiniz şey; tüm siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı, Büyükşehir Belediyemizle ve Bakanlığımızın önerisiyle bu K sınırlarını hep beraber belirledik. Burada emsal artışı yokken bile ilgili odaların itirazı söz konusu iken söz konusu mağduriyeti bir nebze olsun minimize edilmesi ile ilgili geliştirilmiş bir plan notu. Sadece Bayraklı özelinde kalabilirse, odalarımızı ikna edebilirsek bir başarı oluşur.”

Vatandaş odaklıyız

Belediyenin mevzuat kapsamında hareket etmek zorunda olduklarını vurgulayan Başkan Sandal, “Bayraklı Belediyesi, bir kamu kuruluşu. Attığımız her adımın yasa ve mevzuatlara uygun ilerlemesi lazım. Doğal olarak yapılaşması daha önce tanımlanmış, sosyal donatı alanları oluşturulmuş bir bölgede yaptığımız her işlemin buradaki sosyal donatı alanlarını yeniden oluşturması gerekiyor. Böyle bir imkan yok. Siz siyaseten şov olarak yüzde 30-40 diyebilirsiniz. Bizim derdimiz burada vatandaşın derdini makul seviyede çare olabilecek küçük de olsa bir katkı sunabilmek” dedi.

Hükümetin depremzedelere 450 bin lira, sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeli kredi vermesi gerektiğini söyleyen Sandal, “Vatandaşın derdini mi çözeceğiz? Önce kredi meselesini çözelim! Vatandaşın her türlü derdini, sıkıntısını bilen bir zihniyet, 200 bin lira ile bu meselenin çözülemeyeceğini bilmiyor mu” dedi.

Editör: TE Bilişim