İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Aktepe ve Emrez mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm çalışmaları için önemli bir adım daha attı. Yaklaşık 151 milyon liralık bedelle, 37 bin 448 metrekare alanda 287 konut ve 10 iş yerini kapsayan birinci etabın lansmanı yapıldı. Aynı zamanda proje çalışmalarının da yürütüleceği Gaziemir Emrez Kooperatifi Satış ve Tanıtım Ofisi’nin açılışının da yapıldığı toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz, İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.



“Gövdemizi ortaya koyarak gerçekleştiriyoruz”
Başkan Tunç Soyer, Türkiye ve dünyanın içinden geçtiği ekonomik krize rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmalarını sabır ve kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, “Kapsamlı ve ilkeli bir yol haritamız var. Orta vadeli bir plan dahilinde somut adımları hemen bugün atarak İzmir’in dönüşümünü tamamlayacağız. Bu dönüşümü öyle el yordamıyla değil, gövdemizi ortaya koyarak gerçekleştiriyoruz” dedi.

“İzmir’in yeni yaşam alanlarını kuruyoruz”
Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe ve Örnekköy’de olmak üzere altı bölgede aynı anda başlayan dönüşümün devam ettiğini hatırlatan Başkan Soyer, geçen Mart ayında 4 ayrı sözleşmeyi 3 aylık kısa bir sürede imzalayarak vitesi daha da yükselttiklerini vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşümü yalnızca eski binaları yıkıp yerine yeni binalar inşa etmek olarak görmediklerini söyleyen Başkan Soyer, “Bizim anlayışımızın özünde yerinde dönüşüm var. Bu yeni anlayışın kalbinde, yeşil dönüşüm var. Altyapısı, yeşil alanları, sosyal merkezleri, oyun ve spor tesisleri ile İzmir’in yeni yaşam alanlarını kuruyoruz. Bu dönüşümü vatandaşlarımızı yaşadıkları yerden uzaklaştırmadan yüzde 100 uzlaşıyla yapıyoruz. Rantı bir avuç ayrıcalıklı kesime değil, o mahallenin sahiplerine, vatandaşlarımıza aktarıyoruz” diye konuştu.

“Bu zihniyetin ülkemizi ve İzmir’i ne hale getirdiği aşikâr”
İZBETON’u kentsel dönüşümde güçlü bir aktör haline getirdiklerini vurgulayan Başkan Soyer, şunları söyledi: “İZBETON, kentsel dönüşüm vizyonumuzu ekonomik sıkıntılara rağmen İzmir’de hız kesmeden hayata geçiriyor. Tüm bunları yaparken tek bir amacımız var. İzmir’in refahını büyütmek ve bunun adil paylaşımını sağlamak. İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi şehrimizdeki eşsiz dayanışmanın eseridir. ‘Sen değil ben’ deseydik, hepimiz değil de sadece ‘biz’ deseydik bu dayanışma mümkün olur muydu? Asla olmazdı. İzmir’in kentsel dönüşüm projeleri de raflarda tozlanmaya devam ederdi. Çalım atarak, caka satarak, üstten bakarak icraat yapınca bir şeyler düzelecekmiş gibi gelebilir ama aslında hiçbir şey olmuyor. Biri ötekini alkışlıyor, sırtını sıvazlıyor, belki tebaasını da büyütüyor, o tamam. Fakat vatandaş kan ağlıyor. Sokaklar, caddeler, binalar dökülüyor. Bu zihniyetin ülkemizi ve İzmir’i ne hale getirdiği aşikâr.”



“Şehrimizde bu örnek birlikteliği tesis ettiğimiz için çok mutluyum”
Dayanışmanın her şeyin üstünde olduğunu da belirten Başkan Soyer, “İzmirli iş insanlarının, kentsel dönüşümde, ekonominin bu zor günlerinde sorumluluk alması bir insan olarak beni gururlandırıyor. Şehrimizde bu örnek birlikteliği tesis ettiğimiz için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

“Kentin dönüşümünde öncü rol almak için hazır olacağız”
İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz ise konuşmasında kentsel dönüşümün kentlerin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek Başkan Soyer’e teşekkür etti. Serdar Deniz, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibi, kenti daha yaşanılır kılmak için canla başla çalışıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere, bu konuda çok ciddi bir irade söz konusu. Kentsel dönüşümü bugünün bir projesi olarak değil, Türkiye'nin geleceği olarak görmek ve ona göre desteklemek hepimizin boynunun borcu. İzmir iş insanları olarak yerinde dönüşüm anlayışı ile yapılan her kentsel dönüşüm projesinin destekçisiyiz. Kentin dönüşümünde öncü rol almak için hazır olacağız” dedi.

“Dayanışma imkanlarını kullanarak bir değer yaratıyoruz”
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkan Yardımcısı, İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İzmir’in deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak “İzmir gibi deprem kuşağında yer alan bölgeler, deprem olduktan sonra değil, öncesinde bu felakete hazırlanmak, olası depremde en az hasarı alacak şekilde yapı stokunu dönüştürmek durumundadır. Deprem öldürmez bina öldürür. Bugün burada sadece insanların ev sahibi olmasına ön ayak olmuyor, bir anlayış değişikliğine kapı aralıyoruz. Yerel yönetim ve iş dünyasının birlikteliği ile kooperatifçiliğin imece usulü dayanışma imkanlarını kullanarak bir değer yaratıyoruz, tüm Türkiye’ye de örnek oluyoruz. O sebeple sevgili iş insanları arkadaşlarım, iyi ki varsınız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanım, iyi ki varsınız. Bizdeki ve sizdeki bu dayanışma kültürü var oldukça biz daha çok kentsel dönüşüm projesi hayata geçiririz, en kısa sürede kentimizi dönüştürmeyi de başarabiliriz” dedi.

“Kentsel dönüşümde tarih yazıyoruz”
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da Aktepe-Emrez bölgesinin İzmir'in en büyük kentsel dönüşüm bölgesi olduğunu söyleyerek “Bu dönem Tunç Soyer başkanlığında kentsel dönüşümde tarih yazıyoruz. Aktepe-Emrez bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız inanılmaz sıkıntılı. Kentsel dönüşüm yasası çıkalı 10 yıl olmuş ancak bir adım atılamamış. İzmir Büyükşehir Belediyesi müthiş bir atılımla yola çıktı. Bu anlamda çok mutluyum. İddia ediyorum burası İzmir'in en güzel mahallesi olacak. Hem yaşamak hem de yatırım yapmak için en ideal bölge” diye konuştu.

Birinci etap 7 bloktan oluşuyor
İZBETON A.Ş. ile İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi yetkilileri arasında imzalanan protokolle Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Projesi’nin birinci etabı kapsamında 287 konut ve 10 işyeri inşa edilecek. Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanı’nın birinci etabı, konut ve işyerlerinin bulunduğu yedi bloktan oluşuyor.  
Gaziemir Aktepe-Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Alanı’nda birinci etap inşaat çalışmalarını başlatmak üzere 28 Şubat‘ta Büyükşehir iştiraki İZBETON ile İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi arasında protokol imzalanmıştı.

Editör: TE Bilişim