Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, vatandaşın öncelikli beklentisinin hizmet olduğunu, bunun da çalışılan ekibin nitelikli olması, araç gereç ve tesisatların temin edilmesinden geçtiğini vurguladı. Başkan İduğ, “Aracınız yoksa, ekip yapacağı işe tam hakim değilse, hepsi aksar. İhale sistemleri belediyelerde süreç kaybı. Dolayısıyla iş yapma becerisi yüksek, fen işleri temizlik işleri vatandaşa hizmette hız kazandırıyor. Diyelim ki, vatandaş olarak 999 19 19’u aradınız. Ağaç budama işinizin olduğunu söylediniz. 48 saatlik bir planlama içerisine alarak vatandaşa geri dönüyoruz. Hızlı bir dönüş sağlıyoruz. Bunun için ekip, araç ve tesisata ihtiyacınız var. Ben ekibe inanıyorum. Çok yetenekli arkadaşlarımız var. Tesisat, malzeme olmadan bir şey beklemek hayal olur. Biz iki sene boyunca iş yapmak için bol bol yatırım yaptık” dedi.

“Bornova 47 ilden daha büyük”

Bornova’nın Türkiye’nin birçok ilinden çok daha büyük bir ilçe olduğunu dile getiren Başkan İduğ, bununla birlikte kentin kendi üretimini artırmasının da önemini vurguladı. Başkan İduğ, “Asfalt üretim tesisiyle kendi asfaltımızı üreteceğiz. Bornova uzun zamandır asfalta ihtiyacı olan bir yer. Ana hatları İzmir Büyükşehir Belediyesi, ara hatları da Bornova Belediyesi yapıyor. Büyükşehir de çok iyi çalışıyor. Birlikte yönetme, koordinasyon çok iyi gidiyor. İzsu gibi, İzBeton gibi, İzmir Gaz gibi kurumlarla iş birliği içerisinde planlama yapmak çok değerli. Sizin yaptığınız yeri başka bir kurum bozarsa, şikayetler devam eder” ifadelerini kullandı.

“O gazeteyi alacağız, dağıtacağız”

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayımlanan “Tasarruf Genelgesi” hakkında da konuşan Başkan İduğ, zaten Bornova Belediyesi’nin iki senedir tasarruf yaptığını dile getirdi. Kaynağı kendi içinde olan projeler olarak adlandırdığı bu çalışmalarda, “ Bir otomobile, yılda 40 milyon lira kira ödüyorken, o otomobili 12 ayda, 14 ayda satın alarak amorti ediyorsanız, ve bu araçlar bir sene sonra sizin oluyorsa bu ciddi bir tasarruf çalışmasıdır. İki hafta önce Cumhurbaşkanlığı tarafından genelge yayınlandı. Kamu kurum ve kuruluşların araçlarını yüzde 20 azaltın dendi. Biz bunu iki yıldır zaten yapan bir ekibiz” sözlerini aktardı.

Aynı genelgede bulunan, yerel gazetelere darbe olarak nitelendirilen belediyelerin gazete, broşür ve reklam tasarruflarını değerlendiren Başkan İduğ, “Gazete satın alımının yasaklanmasını hiç doğru bulmuyorum. Türkiye’de herkesin elinde telefon olabilir, fakat biz gazete okumaya alışmışız. O gazeteyi alacağız, dağıtacağız. Bu doğru bir şey değil. Tekrar değerlendirilmesi gerekir” diyerek yerel gazetelere de sahip çıktı.

“Tarımın önemini pandemide anladık”

Bornova’da 45 mahalleden 12’sinin köy olduğunu belirten Başkan İduğ, köylerde tarımın önemini dile getirdi. Pandemiyle birlikte yaşanan süreçte, doğal ve sağlıklı gıda ihtiyacının önemine değinen Başkan İduğ, “Köydeki tarım geliştirme konularını, fide destekleriyle Tunç Başkanımız’ın ‘Bir başka tarım mümkün’ projesiyle destekliyoruz. Bornovaya özel misket üzümümüz var, kınalı bamyamız var. Tarımda teknolojinin genişletilmesi konusu çok değerli. İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ortak olarak yürüttüğümüz Çiğli’de yapılan Tarım Akademisi var. Susuz tarıma kadar konuları geliştirdiler. Pandemide hissedilen tarımda yoksulluğu aşmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İlklerin kenti Bornova

İzmirde var olan 270 amatör spor kulübünün, 52 tanesine ev sahipliği yaptıklarını söylene Başkan İduğ, Türkiye’de oynanan ilk futbolun, golfün Bornova’da oynandığını vurguladı. Başkan İduğ, “Spor alanlarını olabildiğince genişletmeye, kadınların ve çocukların nefes alabileceği bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. 17 tane futbol sahamız var. Bornova, 500 bin nüfuslu ama günde 1 milyon insan geliyor. Burası bir endüstri kenti, üniversite kenti. Bornova çok genç bir nüfusa sahip. Çamdibi’nde, Yeşilova’da yaşayan göçmen vatandaşlarımızdan, spora çok uygun milli sporcularımız var. Yüzme havuzlarını, basketbol sahalarını artırmak zorundayız. Kentsel yeniliğe çok ihtiyacımız var” diye konuştu. Başkan İduğ, Çok düşük aidatlarla 4 büyük fitness salonu açıldığını da iletti.

“Güneş enerjisini yalnızca su ısıtırken kullanmayacağız”

Türkiye’nin güneş verimliliği konusunda Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin zirveyi oynadığını belirten Başkan İduğ, bu bölgelerin, yılın 8-9 ayının güneşli geçtiğini açıkladı. Bunlardan faydanılması gerektiğinin altını çizen Başkan İduğ, “ 8-9 ay güneşten faydalanacağımız alanda, güneşi yalnızca su ısıtıcısı olarak kullanmamalıyız. 20 milyon liralık güneş enerjisi projemizle, 3-5 yıl içerisinde Bornova Belediyesi elektrik faturası ödemeyecek. Bornova’ya, sıfır atık projelerimizle güzel bir gelecek kazandırmış olacağız” sözlerini aktardı.

“Tüm yatırımlarımızla gurur duyuyoruz”

Eğitimin çok önemli olduğunu belirten Başkan İduğ, pandemiden önce başlattıkları “Dijital Sınıf” projesinden bahsetti. Engelli vatandaşlardan, dershaneye gidecek durumu olmayan öğrencilere kadar çok geniş kapsamlı, 3700 saati bulan bir eğitim seferberliği olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda yapılacak kreşlere de değinen Başkan İduğ, “Kreş dediğimiz ortam, ailenin çocuğunu güvenle bırakabileceği bir alan. Çocuk evlerimiz, kreşlerimiz olmazsa istihdam yaratamayız. Bu yüzden 15 kreş projemizin 5’ini tamamladık” dedi. Bir diğer projesi olan “Altın Bilezik”’ten de söz eden Başkan İduğ, istihdam yaratma amaçlı, işverenle iş arayan arasında aracı olduğunu dile getirerek, İŞKUR’dan bile daha iyi olduklarını öne sürdü.

Editör: TE Bilişim