Edremit’in oksijen deposu olan Avcılar, Arıtaşı, Kavlaklar, Tahtakuşlar, Çamlıbel, Güre ve Güre Cumhuriyet Mahallelerinde, yıllardır çözülmeyen kanalizasyon sorununa karşı bölge halkını isyan ettirdi. Bölge halkı kendi sorununa sahip çıkarak örgütlendi. 7 mahalledeki 210 site bir araya gelerek Siteler Birliği’ni kurdu.


35 yıl önce bölgeye yaşanan göç ve yazlık alma sonucunda kurulan ilk sitelerdeki arıtma, kuyu suyu, foseptik çözümünün bugün büyük bir sorun haline geldiğini söyleyen Siteler Birliği’nden Dursun Demir, “Arıtmalar teknolojik olarak çok eskidi, kuyu suları çoğaldıkça sızmalar ile birlikte tehlikeli bir hal aldı. Çoğu feseptik kuyularının sızdırma yaptığını hepimiz biliyoruz. Tüm bu olumsuzluklar yan yana geldiğinde körfezimizin kirlenmesi noktasında daha büyük sorunlar yarattığını İzmit Körfezi ve Marmara’dan biliyoruz” dedi.

Bölgedeki yaklaşık 30 siteye çeşitli eksiklikler ileri sürülerek para cezalarının kesildiğini ve bu cezaların site sakinlerini içinden çıkılmaz bir duruma sürüklediğini belirten Demir, “Bölgemizde şebeke suyu olmadığından çeşitli cilt ve deri hastalıkları fazlalaştı ve civardaki 6 köyde arıtma bulunmuyor. Buralarda sulak arazi yaratılarak atık suların buradan süzme yoluyla çözülebilme şansı varken, doğrudan körfeze aktığı hatta dere ıslahları yapılarak direkt körfeze atıldığı gözlemledik” diye konuştu.

Tüm bu sorunların çözümü için yapılan çalışmalar sonucunda 210 sitenin yan yana geldiğini belirten Demir, şunları söyledi: “Kanalizasyon ve arıtma tesislerinin bir an önce yapılması gerekiyor. Biz site başkanlarından imzalar toplayarak bu konudaki taleplerimizi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, CİMER, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ), Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Balıkesir Valiliği’ne ilettik.

BASKİ yetkilileri, bu örgütlenmeyi dikkate alarak Edremit’te yaptığımız site başkanlarının da katıldığı toplantıya katıldı ve çözüm önerisinde bulunacağını söyledi. Kanalizasyon ve içme suyu şebekesinin bir an önce yapılması, sitelerimiz ve körfezimiz için olmazsa olmazımızdır. Kanalizasyon ve içme suyu şebekesi hizmete girene kadar, siteler üzerinde büyük bir yük olan arıtmaların siteler üzerinden alınmasını ve foseptik çekimlerinin ise ücretsiz olarak BASKİ tarafından yapılmasını talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim