Sandalyeler  boş kaldı

İzmir  tam bir yıl önce Ekim saat 14.51’de 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. Depremde 117 canımızı kaybettik. Büyük acıların yaşandığı depremin birinci yıl dönümde, hayatını kaybedenlerin anısına Öğretmenevi parkına yapılan deprem anıtı da açıldı.
Törene, depremzedelerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri katıldı.Tören, depremin sembol yapısı haline gelen Rıza Bey Apartmanın önünde, yapılan anıta karanfil koyulması ve ardından deprem anıtına yapılan yürüyüşle başladı. Alanda hayatını kaybedenler için 117 boş bırakılan sandalye üzerine kırmızı karanfil konuldu.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç  Soyer, 30 Ekim depreminin birinci  yıldönümünde yitirilen  canlarımızı anmak için bir araya gelindiğini söyledi. Tüm İzmirlilerin tek bir afetzedenin dahi sokakta kalmaması için büyük bir çaba sarf ettiğini söyleyen Soyer, şunları söyledi:


 

Köklü değişiklik istedi 


“Bir yıl içinde deprem sel, orman yangını gibi birçok afet yaşadık. Bunlar ülkemizin afet mevzuatında bir an önce köklü değişiklikler yapılması gerektiğini gösteride. Bununla beraber afetlerin önlenmesinde eve yaraların sarılmasında yerel yönetimlerin de önemini ortaya koydu. Biz bu bilinçle bir yandan depremin açtığı yaraları sarmaya devam ederken diğer yandan da afete hazırlıklı bir İzmir için adımlar atmaya başladık. Bunlardan ilki yapı stok envanteri projemiz. Bu sayede yapıların mevcut durumlarının kimlik kartını çıkartıyor ve kare kod uygulamasıyla binayla ilgili tüm uygulamaları herkes için erişilebilir hale getiriyoruz.”
Soyer, acil iyileştirme kredisi için Dünya Bankası ile gerekli mutabakatlar sağlandığını da söyledi.Kentsel dönüşüm yatırımların İzmir tarihinde olmadığı kaar hızlandığını  da söyleyen Soyer 2 bin 500 bağımsız birimin inşaatına başladıklarını açıkladı.Söyer Şöyle devam etti:


 

Üç müjde


 “Son olarak depremzedelerimizin yaralarını sarmak için kasım ayında meclisimizin onayına sunacağımız üç önemli kararın bilgisini de paylaşmak istiyorum. Birincisi, Uzundere’de depremzedelere tahsis ettiğimiz konutların kullanımına 6 ay daha ücretsiz imkan tanıyoruz. İkincisi, mevcut yapıların hak kaybı yaşanmadan yapılaşmasını sağlayan bölgelerin belirlenmesi için verilen 5 aylık süreyi uzatıyoruz. Üçüncüsü, ota ve ağır hasarlı yapıların hızla dönüşmesini sağlamak için emsal artışını meclisimizin gündemine getiriyoruz. Çok iyi biliyorum bütün bunlar acılarınız hafifletmeye yetmiyor. Ama emin olun ki acınız acımızdır ve sadece bugün değil yarın da sonuna kadar yanınızda olacağız. “


İZDEDA Başkanı Haydar Özkan törende yaptığı konuşmada enkazların kaldırılmasının ardından depremzedelerin yalnız bırakıldığını ifade etti ve “Yaşam ortaklıklar üzerine kurulur. Ortak değerlerimiz, sevinçlerimiz vardır. Mutlu anlarda yan yana olmak kolaydır ama esas olan acıda ve üzüntüde ortaklaşmaktır. Bugün, 117 canımız kaybettiğimiz gün ve saatte bir aradayız. Deprem olduğu günlerde dayanışmanın sıcaklığını yüreğimizde hissettik. Enkazlarımız kaldırıldı ve her akşam depremi tartışan televizyonlar yine ülkenin suni gündemine odaklandı ve depremzedeler kendileriyle baş başa kaldı. Açık ve net bir şekilde unutulduğumuzu ve unuttuğumuzu düşünüyorum. “

Editör: TE Bilişim