Konak Belediyesi mayıs ayı olağan birinci meclis oturumu Konak Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Abdül Batur’un yönetiminde gerçekleşti. Nisan ayı meclis oturumunda oylaması yapılan ve AKP ile MHP’nin ret oyu verdiği Konak Belediyesi’nin 2020 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili değerlendirmeler mayıs ayı oturumunda yapıldı. AKP ve MHP Grubu rapora eleştirilerde bulunurken Başkan Abdül Batur eleştirilere tek tek yanıt verdi.  

2020 YILI GİDERİ 352 MİLYON TL

Konak Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili meclis salonunda bulunan ekranda 15 dakikalık video gösterimi yapıldı. Konak Belediyesi’nin 2020 Yılı gideri 476 milyon olarak tahmin edilirken 352 milyon 224 bin 288 TL olarak gerçekleşti.  476 milyon olarak tahmin edilen gelir ise 329 milyon 803 bin 926 TL olarak gerçekleşti. 


CUMHUR İTTİFAKI’NDAN FAALİYET ELEŞTİRİSİ
Faaliyet Raporu hakkında söz alan Cumhur İttifakı meclis üyeleri çalışmaların yetersiz olduğunu belirterek Başkan Batur’a eleştirilerde bulundu.  
Faaliyet Raporu hakkındaki eleştirilere tek tek yanıt veren Başkan Batur’un açıklamaları şöyle:

‘DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ GEREKEN HER ŞEYİ YAPIYORUZ’

Biz 15 dakikaya sığdıracak şekilde iş yapmıyoruz, devamı gelecek şekilde iş yapıyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili planları biten Gültepe Bölgesi’ni zaten biliyorsunuz. Beştepeler Bölgesi ile ilgili Büyükşehir Meclisimize gelecek ve yakın sürede tamamlayacağız, ardından da askıya çıkaracağız. Bu arada çalışması süren Gürçeşme Bölgemiz var, onun da 2’inci etap revizyonu tamamlanmak üzere, yakın sürede meclis gündemimize getiriyoruz. Yenişehir Bölgesinde alanda çalışmaya başladık, Hilal-Tepecik Bölgesi’nden Mersinli’ye kadar olan bölgenin revizyon planı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kentsel dönüşümle ilgili Konak’ta yapılması gereken her şeyi yapıyoruz. Bunların hepsini de kendi teknik personelimiz ile yapıyoruz. 

‘TESİSLER TAMAMLANIYOR’

Sizin bahsettiğiniz güçlü ve zayıf yönler, 2019’da göreve geldiğimizde stratejik plan yapılırken kitapçığa yazdığımız yönlerdir, bugünü anlatmamaktadır. Faaliyet Raporu’na aynen konulmak zorundadır. Tesis projelerimizden; Toros Sosyal Tesis Alanı’nı tamamladık, 15 milyon harcadık. Gültepe Spor Tesisleri başına büyük kaza gelmesine rağmen tamamlandı. Kahramanlar Pazaryerini bitirdik. Roman Kültür Merkezi Tamamlandı. 

‘BU KADAR İNSAFSIZ OLMAMAK LAZIM’

Bazı yerde pandemi diyorsunuz bazı yerde demiyorsunuz. Dünyayı, ülkeyi etkileyen bu felaket Konak Belediyesi’ni de etkiledi. Gelirlerimizi de etkiledi. Bu kadar insafsız olmamak lazım. Pandemi herkesi vurdu. Geçen yıl 11 Mart’ta başladık 1 Haziran’a kadar kontak çevirmedik. Sadece temizlik, hijyen ve sosyal yardımlarla uğraştık. Ülkede bu kesimlere çok fazla yardım ediliyor da bizim mi haberimiz yok? 

‘DİLENCİLİK YAPMIYORUZ, VERDİĞİMİZİ GERİ ALIYORUZ’

Roman Kültür Merkezi’nde İSKA’nın katkısı var. İSKA’nın gelirlerini nereden oluyor? Devletten ayrı bir bütçesi mi var? Bizden, yerel yönetimlerden alıyor. Bizim ne İSKA’ya ne Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’na vergilerden tek kuruş borcumuz yok.  Alacağız tabi hakkımız. Senelik 12 milyon lira çevre vergisinden, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’na para aktarıyoruz. Bu parayla restorasyon yapıyoruz. Ödediğimizin karşılığını almayacak mıyız? Bu bizim doğal hakkımız. Vali Bey’e gidiyoruz, sağ olsunlar projelerimize destek oluyorlar. Biz buna bir şey demiyoruz ki. Ama ‘biz veriyoruz’ diyorsunuz, siz vermiyorsunuz. Biz veriyoruz. Biz, verdiğimizi geri alıyoruz, dilencilik yapmıyoruz.

‘ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’

Kurslar konusuna gelirsek; geçen sene kursları sadece 11 Mart’a kadar yapabildik. Pandemi sürecinde kursları nasıl yapabiliriz? Açılsın sağlıklı bir süreç yerine gelsin açalım. Yaşlı bakım ile ilgili; geçen seneyi hatırlayın, 11 Mart’tan sonra hiçbiriniz sokağa çıkamıyordunuz. Biz yine çalışmalarımızı yürüttük. Kadın Kooperatifimiz vasıtasıyla kadınlarımızı yaşlı bakımla ilgili eğitime tabi tutuyoruz, yaşlı bakımlarını kadınlarımız yapacak, onları da meslek sahibi yapıyoruz. Spor kulüpleri için elimizden geleni yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 250’şer bin lira para verdik, helali hoş olsun. 21 tane spor kulübümüz var. Biz her türlü yardımı samimiyetle yapıyoruz. Bu sene Konak Belediyespor’a da aynı şekilde davrandık. Maça giderken de ellerine harçlık vermeyecek miydik? Hiçbir takım BAL Ligi’nde faaliyete başlamadı. Ne olacağı da hala belli değil… Birinci Kadriye’de semt merkezine başladık, Çınarlı Bilim Merkezimizin temelini attık. Aydın Erten Rekreasyon Alanı’nı plan program dahilinde yapıyoruz. Güzel bir proje olacak, haftaya ihalesi var. Belediye binamız deprem dolayısıyla hasar gördü, binamız yıkıldı. İlgili çalışmaları ve kamulaştırmaları yaptık. Çok güzel bir proje yapacağız, Konak’a yakışan bir belediye binasını hayata geçireceğiz. Restorasyonlarda tamamlananları zaten gayet iyi biliyorsunuz. Engelsiz Yaşam Köyümüz… Bir gün hem ilçe başkanı hem tüm AKP Grubu’na orayı gezdireyim. O zaman belki Konak Belediyesi ile biraz gurur duyarsınız. Bu benim değil konak belediyemizin işi… 

‘TAM BEŞİNCİ VİTESE ATIYORUZ…’

Pandemi rahat bıraksa tam 5’inci vitese atıyoruz, yasaklar geliyor, boşa atıyoruz. Sosyal projelerde 7/24 kütüphane açtık, 30 ekimde deprem oldu, 15 gün sonra yine pandemi başladı. Gençlerimiz, çocuklarımız yararlanamadı ama çok güzel bir kütüphane oldu. Minikler Konağı dediğimiz 4 tane açılış bekleyen kreş var. Sosyal yardımları anlatmamıza gerek yok zaten. Vatandaşımız gak demeden guk diyen bir belediyeyiz. En sıkıntılı dönemde, özellikle merkezi hükümetin yanında olamadığı süreçlerde biz yerel yönetimler vatandaşımızın hep yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Esnafımıza elimizden gelen katkıyı yaptık. 

‘GURUR DUYMANIZ LAZIM’

AR-GE bölümümüzün çalışmalarını biliyorsunuz. Tüm arkadaşlarımızla beraber çalışmalarımızın karşılığında Avrupa’dan, Türkiye’den ödüller kazanıyoruz. Burada en önemlisi Konak Belediyesi’nin tanıtımıdır. Bundan da gurur duymanız lazım. 

‘BELEDİYELER ŞAMAR OĞLANI’

Şanssız bir dönem yaşıyoruz; iki elimiz yağda değil, balda da değil. İller bankası payımız yüzde 20 azaldı. Yüzde 20 azalmaya bir şey demiyorsunuz tabi, belediyeler zaten şamar oğlanı! Pandemi döneminde belediyelerin paylarından kesintileri yapmayın, destek olun dedik ama yüzde 40 kesinti oluyordu yüzde 50’ye çıktı. 

‘ŞU AN KÜLTÜR FAALİYETİ YAPAN BİR BELEDİYE VAR MI?’

Kültür faaliyetiyle ilgili eleştiri yaptınız.  Böyle bir dönemde kültür faaliyeti yapan bir belediye var m? Varsa bir gösterin. Kültür faaliyetleri gideri Kültür Müdürlüğü’nde çalışan personelin gideri. Türkan Saylan Kültür merkezimizi de çok güzel bir hale getiriyoruz, revizyon yapıyoruz. Karikatür müzemizi de oraya taşıyoruz. Gençlik destek merkezi yapıyoruz.

‘AĞLAYAN BİR BAŞKAN DEĞİLİM’

Kayıtlara bakın, Valilikle ilgili ‘bize yardım etmiyor’ diye bir ifadem var mı? Ben, öyle ağlayan bir belediye başkanı değilim. Yapacaksam yaparım. Yapamayacaksam yapmam. Her seferinde bakanlıklara meclise teşekkür ediyorum. Biz ‘benci’ bir belediye değiliz. Beraber yapacağız. Bu kadar basit. 

‘İSTERSENİZ HER HAFTA RAPOR VEREYİM’

İşe alınanlarla ilgili; benim ilçe başkanım kimi işe aldığım, kimi işten çıkardığımla ilgili sormuyor. Kimi işe alacağımla kimi işten çıkaracağımla ilgili isterseniz her hafta rapor vereyim.

‘TUNÇ BAŞKAN NET BİR ŞEKİLDE CEVAP VERDİ’

Ege Mahallesi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi dava açmasaydı, o ipotekler bedelsiz kalmazdı. Çıkarılan yasal düzenleme süreli ipotekler ile sınırlı. Ege Mahallesi’nde ipotekler süreli değil. Bununla ilgili Büyükşehir Meclisi’nde konuştunuz.  Tunç başkan, ‘Tamamen bilgi sahibi değilim ama her türlü çalışmayı yapacağız. Ama bürokratların sorumlu olacağı bir noktadaysa bununla ilgili kanuni bir düzenleme yapılması gerekir’ diye bürokratlarının aldığı notu size iletti. Net bir şekilde cevabı verdi. 

‘BUGÜN SEÇİM OLSA DAHA BÜYÜK HÜSRANA UĞRARSINIZ’

Siyaseti böyle yaptığınız sürece, Konak’ta, kentte başarı şansınız yok. Biz faaliyetlerimizden övünç duyuyoruz. Bugün seçim olsa Konak’ta daha büyük bir hüsrana uğrayacaksınız. Daha çok çalışın. Daha çok çalışırsınız belki aradaki farkı birkaç puan azaltırsınız. 

‘TEŞEKKÜRLERİMİ UNUTUYORSUNUZ’

Çok teşekkür eden bir belediye başkanıyım ama teşekkürlerimi unutuyorsunuz. Konak hepimizin Konak’ı. Hepimiz insanımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Konak Belediyesi olarak çalışmaların bu noktaya gelmesinde başta meclis üyelerimize, muhtarlarımıza, belediyede çalışmaktan onu duyduğum tüm çalışma arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Faaliyetlerimiz devam edecektir. Bizi takip edin.

(kaynak İzGazete)

Editör: TE Bilişim